Dodenherdenking 4 mei 2024

60

Zaterdagavond 4 mei wordt de jaarlijkse Dodenherdenking gehouden. We staan dan stil bij hen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen of vermoord. Ook worden de mannen en vrouwen herdacht die in latere oorlogssituaties en vredesmissies zijn gesneuveld. Om 19.10 uur, als de Nederlandse vlag halfstok hangt, begint in Epe de Stille Tocht.

Het vertrekpunt is het Monument voor Gerechtigheid en Vrede op het horecaplein (Markt 5). De deelnemers lopen vervolgens via de Beekstraat naar de begraafplaats aan de Tongerenseweg. Daar worden geallieerde vliegeniers herdacht die in Epe en omgeving het leven lieten. De stichting Broken Wings plaatst voor deze gelegenheid foto’s bij de graven, zodat deze militairen een gezicht krijgen.

Daarna gaat de stoet naar het Sweerts de Landaspark voor een ceremonie bij het Bevrijdingsmonument. De plechtigheden beginnen kort voor 20.00 uur met het Taptoe-signaal, waarna de aanwezigen 2 minuten stil zijn. Onder begeleiding van de Koninklijke Harmonie wordt de indrukwekkende stilte afgesloten met zingen van het Wilhelmus.

Na de kransleggingen houdt burgemeester Tom Horn een toespraak. Ook de burgemeester van partnergemeente Gronau, Rainer Doetkotte, zal zijn gedachten delen met de aanwezigen. Dorpsdichter Henk Posthouwer draagt een gedicht voor. Ook dit jaar leveren leerlingen van RSG N.O.-Veluwe een mooie bijdrage.

Het is verheugend om te zien dat steeds meer mensen deelnemen aan de Dodenherdenking, onder wie veel jongeren. Belangstellenden kunnen zich aansluiten bij de tocht, dan wel rechtstreeks naar de begraafplaats of het park gaan. In het park zullen bankjes aanwezig zijn voor mensen die niet langere tijd kunnen staan.