Cheque voor Stichting Kenya Kinderen

1463
Van links naar rechs: Steven Geerts, Erwin van Andel en Jan Brinkman vormen het bestuur van Stichting Kenya Kinderen. Ton Brands (tweede van rechts) overhandigde hen de opbrengst van een thema-actie voor het goede doel.

Epe Fietst voor Onderwijs. Het is het derde fietsavontuur waarbij streekgenoten zich inzetten voor Stichting Kenya Kinderen. Om precies te zijn voor de bouw van een school in het dorp Maai Mahiu in de Rift Valley in Central Kenia. De mei-editie van de Veluwe Actief-Krant besteedde aandacht aan het initiatief en schonk de netto-opbrengst van het thema-katern aan het goede doel.

Medio september overhandigde uitgever Ton Brands een cheque van € 1.500 aan het bestuur van de stichting, namens de ‘Kenia-adverteerders’ uit de mei-editie. De netto opbrengst van € 1.239 werd door de Veluwe Actief-Krant aangevuld tot € 1.500. “Dat is een mooi bedrag, dat zeker goed terecht zal komen”, aldus Erwin van Andel namens de Stichting Kenya Kinderen.

Groot avontuur
Steven Geerts, Erwin van Andel en Jan Brinkman vormen het bestuur van Stichting Kenya Kinderen. Zij weten het zeker: “Het wordt een groot avontuur.” Jan Brinkman legt uit waarom voor de 2024-editie is gekozen voor ‘onderwijs’ en in het verlengde daarvan de bouw van een school. “De overheid in Kenya heeft besloten dat uiterlijk 2030 alle kindertehuizen moeten worden gesloten. Achterliggende gedachte is dat ieder kind een gezin verdient en kindertehuizen dus overbodig zijn. Weeskinderen bijvoorbeeld worden dan in een pleeggezin geplaatst. Daarom willen we met de stichting de focus verleggen naar de bouw van een school, waar de kinderen uit de regio naartoe kunnen.”

Op 24 februari 2024 is het zover. Dan gaat een groep van twintig Veluwenaren van start voor wat misschien wel de zwaarste editie is van ‘Epe Fietst voor…’. Tot en met 7 maart rijden zij negen etappes van in totaal circa 600 kilometer en 7.000 hoogtemeters. Een flinke inspanning, maar dat is niet meer dan logisch vindt het drietal. “Het moet geen veredeld fietstochtje zijn. Je vraagt een bijdrage van je sponsoren en daar moet je dan ook een serieuze prestatie tegenover zetten.” De deelnemers betalen de reis en het verblijf zelf. Daarnaast brengt elke deelnemer een bedrag aan sponsorgeld binnen.

‘Het wordt een rpachtige ervaring’
“Het wordt een prachtige ervaring”, zeggen Erwin van Andel en Steven Geerts bijna in koor. De bestuursleden hebben eerder dit jaar het parcours verkend. “We fietsen langs de rand van de Masai Mara, de zogenaamde ‘conservancies’. Het is het leefgebied van de Masai en hier vindt de jaarlijkse trek plaats van miljoenen zebra’s, gnoes, giraffen en olifanten richting de savannes van de Serengeti.”

Veiligheid staat voorop tijdens de tocht. De deelnemers fietsen in kleine groepen en worden begeleid door een auto met gids en chauffeur. Zij kennen de omgeving en het gedrag van de dieren.

Nadere informatie over ‘Epe Fietst voor Onderwijs’ of over Stichting Kenya Kinderen, kijk dan op de website.

www.kenyakinderen.nl