Heerde dompelt onder in the blues

873
Big Bo & his Voodoo Charm staat garant voor de blues van de Mississippi-delta toen deze muziekstroming de overstap maakte naar de elektrische blues.

Gaat Heerde zich ontwikkelen tot het absolute bluesmiddelpunt van de Noord-Veluwe? Als het aan Erica Hottinga van Visit Heerde en Marijn Ooijman van De Blueskrant ligt wel. Zaterdag 22 april treden vier bluesbands op in vier horecalocaties in Heerde, tijdens ‘Hear the Blues’. Met een strippenkaart van €15 kan de blues-liefhebber kennismaken met de vier bands, maar ook met de vier locaties.

“De eerste editie van Hear the Blues in 2022 vond plaats in Dorpshuis De Heerd. Het was een heel gezellige avond, maar de opkomst viel een beetje tegen”, vertelt Erica. “Maar het smaakte naar meer. Het idee om verschillende bands in diverse horecagelegenheden te laten optreden was er al langer. We kennen het concept al van ‘Rondje Pondje Rock’, waar je met een strippenkaart langs verschillende horecalocaties langs de IJssel kunt om daar onder het genot van een drankje te genieten van live-muziek. Dat idee hebben we nu gekopieerd naar vier horecalocaties in Heerde, waar je met een strippenkaart van €15 de vier locaties kunt bezoeken. En op iedere locatie staat voor dat bedrag ook nog eens een drankje klaar.”

Herhaling
Marijn Ooijman, zelf woonachtig in Olst, is een groot bluesliefhebber. De eigenaar van De Blueskrant en de Bluesstore is enthousiast over het concept. “Het bestaat al op meerdere plekken in het land, maar nog niet in deze regio. Wil zoiets kans van slagen hebben, dan moet je het vaker doen, want mensen moeten er aan wennen. Herhaling van het concept zorgt voor het succes. Vorig jaar in De Heerd was een mooie start en de zaal was fantastisch, maar blues hoort eigenlijk thuis in de kroeg, dus hier hoor je de muziek op de plek waar het thuishoort.”

Bluescarrousel
En dus legde Erica namens Visit Heerde contact met de vier cafés, allemaal in het centrum van Heerde: Harrie’s Bar (achteringang), ’t Station, De Spikke en De Rooster. “Alle cafés waren enthousiast over het concept. We zijn nog maar net begonnen met de verkoop van kaarten, maar we hebben er nu al een flink aantal verkocht”, zegt Erica, die merkt dat het concept van deze bluescarrousel aanslaat. “We hebben hier afgelopen zomer ook Beer, Blues & BBQ gehad op het Dorpspodium. Ja, inderdaad weer blues. Misschien komt het wel omdat binnen Visit Heerde een paar mensen heel enthousiast zijn over bluesmuziek. Epe heeft Jazz Comes to Town. Het zou mooi zijn als wij hier in Heerde ook zo’n connectie kunnen maken met bluesmuziek. We zijn met Hear the Blues aardig op weg.”

Firehouse Mama treedt op in De Rooster.

Variatie
De vier bands die op 22 april optreden, hebben allemaal hun sporen verdiend in de blues-scene, weet Marijn. “Firehouse Mama speelt in De Rooster. Het zijn doorgewinterde muzikanten en ze koppelen verschillende soorten blues aan elkaar, maar er zit ook een vleugje funk en soul in. Deze band laat horen hoe divers bluesmuziek kan zijn”, vertelt de Olster blueskenner, die ook veel verwacht van Duketown & Freddy in Harrie’s bar. “Dit is een heel ander soort blues. Knus, ragtime, folk, met traditionals en het nodige singer-songwriter werk erin.” Nog meer variatie krijgt de bezoeker als hij na twee voorgaande gelegenheden De Spikke aandoet. Daar speelt Big Bo & his Voodoo Charm. “Het is een bluesband die de muziek speelt van de Mississippi-delta toen de blues de overstap maakte naar de elektrische blues.” Om het meest complete spectrum van de blues te kunnen erevaren, mag een kennismaking met Highway Gang in ’t Station niet ontbreken. “Deze band wisselt de swing blues af met Chicagoblues, Texas Blues en Blues Rock. Het is voor deze band geen enkel probleem om een avondvullend programma te verzorgen.”

Revival
Marijn is even stil als hij de vraag krijgt voorgelegd hoe je bluesmuziek moet omschrijven. “Een omschrijving van de blues is bijna niet te doen, omdat het zo divers is. De blues is de basis van de popmuziek, variërend van de muziek van Robert Johnson tot en met de hedendaagse hiphop. En juist de verschillende stijlen, maar ook de versmelting ervan maakt deze muziek zo interessant.” Het is volgens hem ook een misverstand dat blues muziek is voor 50-plussers. “We zien dat blues een totale revival beleeft. Er is een trend gaande dat jongeren de muziek van bijvoorbeeld Fleetwood Mac en Jimi Hendrix ontdekken. En ze kiezen dan niet alleen voor het bekende werk; ze luisteren ook naar de minder gangbare nummers.”

Vol is vol
Voor de doorsnee liefhebber van muziek gaat de uiteenzetting over de verschillende stijlen en stromingen misschien wat ver, maar wat Erica betreft is dit het begin van een mooie traditie. “Ik verheug me er enorm op. Als ik het enthousiasme van Marijn hoor, dan denk ik dat ik begin bij Firehouse Mama, maar ik ga ook zeker naar de andere cafés. Het mooie van deze avond is dat je in horecagelegenheden komt die je anders misschien niet zo snel zou bezoeken.” De strippenkaart voor Hear the Blues is te koop via www.visitheerde.nl of bij deelnemende horecagelegenheden. “Je kunt ook wachten tot de avond zelf om een entreebewijs aan de deur te kopen, maar gezien de belangstelling die er is, zou ik dat risico niet nemen, want vol is vol.”

Tekst: Gerrit Tenkink
Foto’s: Franck Ligtenberg