Record Store Day 2023: veel live muziek bij IORR in Epe

1101
Ook De Heroes uit Zwolle treedt op bij IORR in Epe.

Bij platenwinkel IORR in Epe aan de Hoofdstraat 143 maken ze zich op voor een nieuwe Record Store Day. Op zaterdag 22 april is het tijd voor RSD 23. De winkel zal dan uitpuilen van nieuwe, speciale releases én vier bands verzorgen gedurende de dag een intiem optreden in de winkel.

Record Store Day wordt gehouden op zaterdag 22 april 2023 in platenzaken over de hele wereld. RSD is het grootste eendaagse muziekevenement ter wereld. Het evenement vindt zijn herkomst in de Verenigde Staten, waar het idee in 2007 werd geboren tijdens een bijeenkomst van onafhankelijke platenzaken. De eerste Record Store Day vond dan ook plaats in de VS op 19 april 2008. Sindsdien is het wereldwijd opgepikt en inmiddels vieren meer dan drieduizend artiesten en miljoenen muziekliefhebbers op Record Store Day de kunst van muziek in de onafhankelijke platenzaken over de hele wereld. Dit unieke evenement vindt plaats in meer dan tweeduizend platenzaken, in 23 landen verspreid over zes continenten en is hiermee het grootste en tegelijk het meest intieme muziekevenement ter wereld. In Nederland wordt dit muzikale feest gevierd in en rondom ruim honderd platenzaken. Het is voor hen een van de belangrijkste dagen in het jaar.

Exclusief
IORR-eigenaar Ton Brands: “Tijdens Record Store Day verschijnen zeer exclusieve platen, die alléén op die dag verkrijgbaar zijn. Het zijn echt bijzondere items, die in beperkte oplages uitkomen. Remixes, gekleurd vinyl, live muziek en ga zo maar door. Voor de liefhebbers om te watertanden. Maar ook als je niet direct iets hebt met platen kan het leuk zijn om de sfeer te proeven, of een bijzonder live concert bij te wonen.”

De lol van het verzamelen
Record Store Day is voor iedereen vrij toegankelijk en laat je als bezoeker proeven van de lol van het verzamelen. Bovendien veranderen de winkelvloeren in een podium waar menig artiest met liefde intieme concerten geeft, de fans ontmoet of een recent uitgebrachte plaat signeert. In Nederland beleef je meer dan 250 optredens van ruim honderd artiesten. Van de levende legendes, maar ook van de sterren van de toekomst. Ook is er jaarlijks een nieuwe ambassadeur die het gezicht is van RSD en zich extra inzet voor de platenzaken. Dit jaar is Froukje de Nederlandse ambassadeur van Record Store Day. Voorgaande jaren hebben onder meer De Staat, Kensington, Eefje de Visser, Typhoon, DeWolff en Floor Jansen zich verbonden aan Record Store Day. Internationale ambassadeurs waren onder anderen Taylor Swift, Pearl Jam, Dave Grohl, Ozzy Osbourne en Metallica.

Subterranean Street Society is een van de bands die optreden bij IORR.

Bijzonder
Ton heeft zin in RSD. “Ik vind het een eer dat we vorig jaar mochten aansluiten bij RSD Nederland. Ik verheug me enorm op deze dag, op de nieuwe en speciale platen die we gaan ontvangen en zeker ook op de bands die komen spelen. Tijdens RSD krijg ik veel hulp van vrienden en bekenden en dat alleen al maakt het bijzonder. Het zal misschien af en toe behelpen zijn om de verschillende bands tussen alle lp’s de ruimte te geven die ze nodig hebben, maar dat regelt zich vanzelf. Kom gerust een kijkje nemen, we zijn op 22 april de hele dag geopend, van 9.00 tot 17.00 uur… en wie weet volgt er nog een after party.”

Live-acts IORR
De volgende bands zijn op zaterdag 22 april tijdens een intiem instore concert bij IORR (Hoofdstraat 143 in Epe) te beluisteren.

11.00 uur            Edgar’s Hair

12.00 uur            Subterranean Street Society

13.00 uur            De Heroes

15.00 uur            Jimmy Diamond

  • Edgar’s Hair: sferische, soms donkere rock, met invloeden van Soft Machine, King Crimson en the Chamelons.
  • Subterranean Street Society: een mix van folk, alternative en grunge, met steel metal gitaren, donkere drums én vintage cassette tape geluiden.
  • De Heroes: ‘Nederbiet’ uit Zwolle, een vleugje The Who en The Stooges, gemixt met punk, garagerock en ruim 50 jaar podiumervaring leiden tot… De Heroes.
  • Jimmy Diamond: langs rauw gitaarwerk en pedal steel ontstaat een uiterst eigenzinnige versie Americana-Indie-rootsrock.
Record Store Day wordt dit jaar gevierd op zaterdag 22 april, ook bij IORR in Epe.

Tekst: Roelof Dalhuizen
Foto’s: Subterranean Street Society, Marco Bisschop en IORR