Apeldoorn alom

1182

Boekhandel Broekhuis organiseert samen met het Erfgoedplatform Apeldoorn en de Vereniging Oud Apeldoorn een avond waarbij de geschiedenis van Apeldoorn en omstreken centraal staat. Op donderdag 23 februari wordt deze avond gehouden. Plaats van handeling is de locatie van Boekhandel Broekhuis in Apeldoorn aan de Hofstraat 4-10. De toegang is gratis en aanmelden kan via e-mail: apeldoorn@boekhandelbroekhuis.nl.

Apeldoorn, met al zijn diverse inwoners, straten, wijken en omliggende dorpen, kent een veelbewogen geschiedenis. De auteurs van drie recent verschenen boeken vertellen elk een stukje van dit verhaal. Apeldoorn alom!

Frits Bouwmeester
Frits Bouwmeester – Herinneringen van toen, de geschiedenis van Beemte Broekland en Wenum.
Dit boekwerk telt 192 pagina’s en 485 historische foto’s uit Beemte Broekland, Wenum en de aangrenzende omgeving van Wiesel, Zuidbroek, Terwolde en Vaassen. Het boek behandelt diverse onderwerpen zoals het sociale leven, landbouw, verenigingen, religie, bedrijven, infrastructuur, onderwijs en oorlog en vrede. In de streek zijn veel families met elkaar verweven. Daarom vindt bijna iedereen die in deze omgeving woont verwanten tussen de honderden personen die op de foto’s staan. Het boek is een mooi en waardevol naslagwerk.
Dit is het vierde boek van Frits Bouwmeester. Eerder schreef hij Trugge kieken, over de historie van de streek, Tot slot, over de geschiedenis van slotenfabriek Nemef en In de voetsporen van een Bouwmeester, over de 350 jaar oude geschiedenis van de familie Bouwmeester.

Alex Donswijk
Dick de Graaf, Yvonne de Vries, Huub Ummels, Alex Donswijk e.a. – De oude Brinklaan.
In het midden van de 20e eeuw was de Brinklaan een statige laan met bomen aan weerszijden. Villa’s, eenvoudige huizen en een enkele boerderij stonden gebroederlijk naast elkaar, tussen bedrijven en winkels. De bomen zijn allang gekapt en de laan is in vier delen uiteengevallen. Vooral dichtbij het centrum van Apeldoorn is de Brinklaan bijna onherkenbaar veranderd. Appartementen en kantoren bepalen nu het straatbeeld. Apeldoorn maakte de overstap van dorp naar stad. Naarmate je verder van het centrum komt, zijn de sporen van vroeger minder uitgewist. In wat eerst Brinklaan heette, maar nu Waterloseweg en De Heze, is het dorpse karakter nog niet helemaal verdwenen. Je proeft nog de bedrijvigheid van toen. Uit alles blijkt, de Brinklaan zit vol verrassingen.

De auteurs van De oude Brinklaan hebben al talloze publicaties over de geschiedenis van Apeldoorn op hun naam staan. In opdracht van de Vereniging Oud Apeldoorn stelden Yvonne de Vries, Huub Ummels en andere auteurs de geschiedenis van de Brinklaan te boek. Namens hen zal Alex Donswijk het verhaal vertellen van een straat waar talloze mensen herinneringen aan hebben.

Arnold Zweers
Arnold Zweers – Apeldoorn? Da’s een kolére end…
In dit met ruim 180 foto’s, tekeningen en infografieken rijk geïllustreerde boek beschrijft de in Apeldoorn geboren en getogen Arnold Zweers de levens van talloze ‘import-Apeldoorners.’ Wanneer en waarom zij kwamen, waar vandaan, en met hoevelen zij zijn: net iets meer dan de helft van de 166.000 inwoners.

Een ‘kolére end’, dat zeiden de 650 Centraal Beheer-medewerkers die omstreeks 1968 van hun baas te horen kregen dat het verzekeringskantoor zou verhuizen van Amsterdam naar Apeldoorn. Toch ging het merendeel van hen mee. Niet alleen vanwege hun baan, maar ook omdat ze in Apeldoorn zomaar een ruime woning in de schoot geworpen kregen waar ze in Amsterdam veelal op een krappe bovenwoning of een broeierig zoldertje bivakkeerden. Apeldoorn? Da’s een kolére end… beschrijft ‘de levens en liefdes’ van talloze mensen uit alle windstreken: Indonesië, Irak, Brazilië, Engeland, Italië, maar ook uit ons eigen Friesland, Brabant, Utrecht of Den Haag, of van net voorbij de gemeentegrens.

Arnold Zweers heeft 47 jaar als journalist voor dagbladen gewerkt: Het Vrije Volk, de Gelderlander/De Nieuwe Krant en (Nieuwe) Apeldoornse Courant/de Stentor. Eerder schreef hij al de boeken Popsporen, Stiekem trots op Apeldoorn en Apeldoorn in de steigers.