OVE viert 75e verjaardag met 75 foto’s

1086
Het pand van Wim van Putten in 1899, destijds nog eigendom van Gerrit Jan Gerritsen.

De ondernemersvereniging Epe (OVE) bestaat dit jaar 75 jaar. En om dit onder de aandacht te brengen, hangen er vanaf 30 oktober drie weken lang 75 foto’s in diverse etalages in het centrum van Epe. Foto’s van de gebouwen zoals ze er in het verleden uitzagen, of foto’s van panden die op de plek stonden van de huidige winkels. Bij zo’n twintig ervan schreef Jan Paasman een begeleidende tekst.

Wim van Putten is eigenaar en bewoner van één van de afgebeelde panden: Hoofdstraat 78. Van 1972 tot 2006 was hij eigenaar van Van Putten Herenmode op het genoemde adres. “We zijn in 1969 begonnen aan de Stationsstraat. Voor een ondernemer was dat een compleet andere tijd. In zekere zin rustiger. We waren op woensdagmiddag gesloten en er was nog geen koopavond”, vertelt de 75-jarige Wim. “Anderzijds was het ook drukker. Op die vrije woensdagmiddag was het altijd knopen tellen. De inkoop van knopen ging per gros (144 stuks), maar we verkochten ze per stuk. En omdat de prijzen voortdurende wisselden, moest je iedere keer weer de stuksprijs per knoop uitrekenen. Een tijdrovend klusje.” Tot 2006 had Van Putten een goedlopende zaak in herenkleding. “Pas daarna begon de concurrentie van internet de kop op te steken, maar gelukkig heb ik daar nooit last van gehad. Ik ben in zekere zin dus op tijd gestopt. Nadien is het voor de detailhandel, en zeker voor de kledingbranche, een stuk lastiger geworden.”

Wim van Putten voor het pand aan de Hoofdstraat 78 in Epe.

Het Rooster
Momenteel woont Wim van Putten samen met zijn vrouw boven het winkelpand aan de Hoofdstraat 78, schuin tegenover De Posthoorn, het pand waar nu de Country Store is gevestigd. Dit pand kent een rijke geschiedenis. Wim heeft de foto’s ervan in het trapportaal hangen. “Al in 1700 werd er melding gemaakt van het pand, maar de oudst bekende bewoner was Johannes Scholten. Hij was bakker/winkelier. Het pand werd toe nog ‘Het Rooster’ genoemd. Naast de kerk, op het huidige grasveld, bevond zich de begraafplaats. De toegang daartoe lag vlak naast dit pand en de begraafplaats werd afgeschermd met een rooster om te voorkomen dat varkens de begraafplaats opliepen.”

De Toko
Na diverse Scholtens en nog een aantal andere eigenaren kwam het pand begin 1900 in het bezit van Gerrit Jan Gerritsen. Hij gaf zijn winkel de naam ‘De Toko’. “Die naam had niets te maken met hetgeen hij verkocht in de winkel. Bij Toko denk je dat het gaat om artikelen uit de koloniale tijd van Nederlandse-Indië, het huidige Indonesië, maar het was een echte dorpswinkel, waar je van alles kon kopen, van levensmiddelen tot en met petroleum en gereedschappen”, vertelt Wim. “Gerrit Jan Gerritsen was een bekende Epenaar, die zich op meerdere manieren in het dorp liet gelden en ook nog wel eens overhoop lag met het ambtelijk apparaat. Op een gegeven moment zette hij een bord aan de weg om reclame te maken voor zijn bezemstelen. ‘Grote en kleine stelen, de grote stelen het meeste’. De tekst, voor tweeërlei uitleg vatbaar, schoot in het verkeerde keelgat bij burgemeester Diepenhorst, die zich misschien wel aangesproken voelde. Hij stond de volgende dag op de stoep met het dringende verzoek om de tekst zo snel mogelijk te verwijderen”, vertelt de huidige bewoner van het pand lachend.

‘Grote en kleine stelen, de grote stelen het meeste’

Kachelpook
In 1972 kocht Wim van Putten het pand van Gerritsen en vestigde er zijn herenmodezaak en vanaf 1974 ging hij zelf boven de winkel wonen. Die plek boven de winkel bevalt hem uitstekend en hij is dan ook niet van plan om daar weg te gaan. “We wonen hier goed en rustig, met een mooi uitzicht op het horecaplein. Alhoewel rustig; vorig jaar hadden we nog te maken met een inbraak. ’s Nachts werden mijn vrouw en ik wakker van gestommel. Ik heb de inbreker met de kachelpook op z’n hoofd geslagen en samen hebben we hem overmeesterd en aan de politie overgeleverd. Ik weet het niet meer precies, maar volgens mij hebben we hard geslagen, want de volgende dag zag ik dat de pook behoorlijk krom was.”

Actief
Uiteraard was Wim ook zelf lid van de Ondernemersvereniging en 10 jaar lang bestuurslid. “De ondernemersvereniging in Epe is altijd heel actief geweest in het dorp. Wat ik me nog kan herinneren uit die eerste jaren, toen mijn ouders nog lid waren, zijn de Oud-Hollandse markten die ze organiseerden op het Marktplein. Compleet met nagebouwde gevels en de kleding uit die tijd. Ook werden speciale avonden in het Wapen van Epe georganiseerd, met Het Rad van Fortuin en allerlei leuke acties. Dat klinkt nu misschien wat oubollig, maar het was de tijd dat er nog geen tv was, dus zo’n avond was een welkome vorm van vertier”, zegt Wim, die een verband legt met de hedendaagse OVE. “Ook nu is de ondernemersvereniging nog heel actief. Neem als voorbeeld de Sinterklaasintocht. Als je dat niet organiseert, dan wordt het wel heel erg stil in het dorp. De ondernemers heb je nodig om het dorp levendig te houden. Mensen die alles kopen via Coolblue of Bol.com vergeten dat nog weleens.”

Tekst en foto 2: Gerrit Tenkink
Foto 1: Archief: Gert van den Esschert, Lohuizerbrink.nl