‘Vertel mij Muze over de Kunst’

1118

In Galerie De Aventurijn in Epe wordt permanent glaskunst vertoond. Nu heeft de galerie kunstenaars van andere disciplines uit Epe uitgenodigd hun kunst naar voren te halen. Het zijn drie vrouwen die al jaren hun fraaie objecten tentoonstellen. De tentoonstelling ‘Kunst van Drie Muzen’ loopt tot en met 30 oktober 2021. Kom een kijkje nemen in de galerie aan de Polweg 2 in Epe.

Wie zijn deze drie kunstenaars? Allereerst Monica Ligteringen. Zij zegt over haar kunstuitingen: “Kunst en kunstzinnige activiteiten maken het mogelijk je directer naar een andere vorm van ‘kennen’ te brengen. Leidend is het besef van een werkelijkheid achter de dagelijkse werkelijkheid: inspiratie en intuïtie. De constante zoektocht naar nieuwe werkwijzen maakt dat ik met veel technieken en materialen uit de voeten kan.” Monica maakt zijde- en olieverfschilderijen, die ze regelmatig door middel van gemengde technieken vervaardigt. Daarnaast ontwerp ze beelden van hout, (edel)steen, cement en metalen, waaronder brons, polyester, epoxy en acrylaat. Ook legt ze haar artisticiteit in textiele werkvormen.

Lideke Middelbeek – opgeleid in Schoonhoven – oefent haar vak als edelsmid al 50 jaar uit. Het is werk voor haar waarin ze haar creativiteit kwijt kan. Naast het gebruik van de edele metalen goud en zilver, maakt Lideke ook graag gebruik van edelstenen, schelpen, leisteen, hout, glas en keramiek. Zo ontstaan sieraden die uniek zijn en een eigen sfeer hebben. Soms ontstaat iets uit een emotie, een andere keer door een voorwerp wat ze tegenkomt. Ook de natuur in haar directe omgeving inspireert haar bij de vormgeving van haar werk. Lideke is tevreden als het idee en de uitvoering een goed resultaat opleveren. Meestal lukt dat, soms pakt het anders uit dan zij heeft bedacht. Vaak blijkt dan dat het op die manier toch precies goed is geworden.

Ria Pastoor werkt op basis van een thema. Reizen, culturen, onrecht en teksten kunnen aanleiding zijn om keramische werken te maken. Vooral de werkwijze van de Indianen in New-Mexico maakte veel indruk op haar. Zij kreeg steeds meer respect voor het materiaal klei. Israël, Jordanië, Turkije en Indonesië maakten dat de essentie van mystiek meer aandacht kreeg. Door bezoeken aan Slowakije ontstonden de tombalen met thema’s vrijheid, geweld en onrecht. Haar huidige werk heeft het thema ‘geworteld zijn’; daarvoor is de boom een mooi symbool. Aan een mooie vorm wil Ria meer toevoegen. In de loop der jaren is de keuze van haar thema bijna haar levensboek geworden.

Galerie De Aventurijn houdt jaarlijks een zevental tentoonstellingen met wisselende kunstvormen en kunstenaars. De nadruk ligt op de glaskunst en in het 18-jarig bestaan van de galerie zijn zo’n zestig glaskunstenaars en vijftien kunstenaars uit andere disciplines in de galerie aan de Polweg geweest.

Galerie De Aventurijn is gedurende de looptijd van de tentoonstelling geopend op donderdag tot en met zaterdag van 13.00-17.00 uur. Voor meer info kijk op www.aventurijnglasgalerie.nl of bel 0578 – 610535. De galerie is niet rolstoeltoegankelijk.