Fiets een rockend ‘Rondje Pontje’

702

Je zit op het terras, geniet van een lekkere burger met een biertje en je hoort goede muziek. Klinkt dat goed of niet? Eindelijk wordt dit werkelijkheid op zondag 26 september. Vijf horecalocaties aan de IJssel serveren die dag tussen 11.00 en 17.00 uur niet alleen heerlijke versnaperingen, maar ook niet te versmaden livemuziek. 

Op de fiets rijd je langs de voortkabbelende IJssel van de ene naar de andere mooie locatie. De prachtige route is zeker de moeite van het fietsen waard. Neem een pontje, fiets over de oude IJsseldijk, langs de Duursche Waarden, monumentale dijkhuisjes en grote IJsselhoeven, en beland op terrassen aan en zelfs op het water. Dat is Rondje Pontje!

Op vijf horecalocaties langs de IJssel krijg je tussen 11.00 en 17.00 uur heerlijke gitaarmuziek te horen. De start is aan de singer-songwriters en ’s middags wordt het dan steeds steviger. Van Rock & Roll tot goede rock en blues!

Zo kun je in Veessen bij Brasserie Huize Ruys eerst luisteren naar Uppy. Uppy bewandelt de blues, klassiek en jazzy stijlen en en geeft aan bekende nummers van Stevie Ray Vaughn tot aan de Beatles en van Ramses tot aan Gary Moore zijn eigen draai. Hij start om 11.00 uur in Veessen.

In de middag vanaf 14.00 uur hoor je daar Mad Lee. Tijdens een brainstormsessie is het idee ontstaan een repertoire te maken waarin aan de overleden muzikale helden van de blues, rock, pop en rock ‘n’ roll van dit viertal een ode wordt gebracht middels een medley ( = Mad Lee). Bij de uitwerking is lang niet alles in een medley gegoten, maar daar zijn weer andere ideeën voor in de plaats gekomen. Laat je verrassen in Veessen! 

Bij Eet tapperij Bijsterbosch in Welsum wordt je wakker met de mooie melodieën van Martin van de Vrugt. Martin heeft zijn eigen studio waarmee hij voor zichzelf maar, als producer ook met andere binnen- en buitenlandse independent artiesten al prachtige, eigenzinnige cd’s opnam. Zijn cd Road to Rapture, die in 2009 uitkwam, kreeg wereldwijd goede recensies. Het integere en indrukwekkende openingsnummer Leave a light On werd door de Dutch Country Association uit honderden songs gekozen om Nederlandse country (en aanverwante) muziek te promoten in het buitenland. Hieruit zou geconcludeerd kunnen worden dat Martins muziek in het hokje ‘country’ gestopt moet worden. Niets is minder waar: zijn liedjes zijn niet onder een noemer te vangen en spreken een groot en divers publiek aan. Zijn meest recente album Across the Sea is het achtste pareltje dat Martin in 2020 uitbracht. Laat je betoveren door zijn fantastische melodieën.

Rondje Pontje Rock 2020 met een optreden van The Rollsisters.

Vanaf 14.00 uur hoor je in Welsum Jemilo. Dit veelzijdig akoestisch trio dat al jaren samen actief is, richt zich vooral op akoestische muziek – voornamelijk covers – uitgevoerd met gitaar, percussie en meerstemmige zang. De uitdaging voor de bandleden is zowel hedendaagse, als muziek uit vergeten tijden een ‘Jemilo jasje’ te geven en op die manier de nummers te kleuren met een geheel eigen creatieve stijl en unieke sound. Warme driestemmige zang voert de boventoon en is belangrijk voor de sfeer en uitvoering. Inmiddels is het bovendien een gewaardeerd kenmerk van Jemilo.

Onder de wieken van Bökkers Möllein Olst speelt vanaf 11.00 uur Meneer Pauw: 2.03 meter op een krukkie! Hij is gepokt en gemazeld, weet van aanpakken en houdt je bij de les met zijn krachtige stem. Meezingen met zijn Top 2000 repertoire is geen must, het is gegarandeerd.

En vanaf 14.00 uur is het Rock & Roll aan de IJssel in Olst door ’69 Comeback, een rock ‘n’ roll trio met een groove! Zij spelen volvette rockabilly en stampende rock ‘n’ roll, met invloeden uit jump jive en blues, maar laten ze zich absoluut niet leiden door een kalender die ophoudt in 1960, sterker nog, menig moderne rocksong moet er aan geloven en krijgt een fiks rockabillyshot van deze muzikanten, It’s not only Rock & Roll, but we like it!

Op het terras van Brasserie Op Duur in Den Nul start Jeroen Sweers om 11.00 uur. Jeroen speelde al op jonge leeftijd boogiewoogie op de piano en studeerde in 2002 cum laude af aan het conservatorium. Hij speelde daarna in theatershow The Grand Piano Boogie Train samen met  boogiewoogie-grootheden als Jaap Dekker, Rob Agerbeek en Rob Hoeke. Zodoende groeide hij langzaam uit tot een van Nederlands voornaamste boogiewoogiepianisten en richtte hij de Jeroen Sweers Boogie Woogie Band op. Momenteel is Jeroen actief met Them Lewis Boys, waarmee hij een ode brengt aan de pianorock uit de jaren ’50 en ’60, zoals Jerry Lee Lewis, Little Richard, Ray Charles en Fats Domino. Recentelijk is hij toegetreden tot de Sallandse rockformatie Bökkers, waarmee ze in elke feesttent en zelfs in Paradiso het publiek tot een kolkende, uitzinnige massa weten te transformeren. Tijdens Rondje Pontje Rock houdt Jeroen het iets meer bescheiden, maar er mag natuurlijk altijd gedanst worden.

Imco Ceelen is in de ban van akoestische blues. Begonnen als bluesharp-speler bij verschillende bands en akoestische formaties heeft deze bluesende Brabander al snel in de gaten dat hij meer uit het genre kan halen wanneer hij zich toespitst op de traditionele deltablues. Met een resonator op schoot, een koffertje vol met bluesharpjes en de bezwerende ritmes van zijn voetzolen, gromt en zingt Duketown Slim zich een weg door oude klassiekers. Nummers van onder andere Robert Johnson, Muddy Waters, Big Bill Broonzy en andere grootheden uit de rijke bluesgeschiedenis worden onder de loep genomen, afgewisseld met authentiek klinkend eigen werk. Dat de blues niet alleen over misère hoeft te gaan, bewijst deze Bossche bluesman wanneer hij het genre serveert met een vrolijke knipoog en een vlotte babbel. De muziek bracht Duketown Slim in het verleden door heel Nederland, Duitsland en verschillende plekken in de Verenigde Staten. Met zijn eerlijke, rauwe stemgeluid en kundig gitaarspel is hij een aanrader voor iedere bluesliefhebber. Je hoort hem vanaf 14.00 uur in Den Nul.

Het begint gelijk te swingen om 11.00 uur aan De Loswal in Wijhe dankzij The Rollsisters. Twee vintage foxy ladies begeleid door een rock ‘n’ roll 4-mansformatie (gitaar, piano, contrabas en drums) gaan hiervoor zorgen! Samen zetten zij een spetterende show neer met een sound uit de jaren ’50. Denk aan artiesten als: PatC Miller, The Stray Cats, Batmobile, Cherry Tess, De Gigantjes, Wanda Jackson, Elvis Presley, Imelda May en vele anderen. Ook hedendaagse nummers worden in een jaren ’50 jasje gestopt.

En vanaf 14.00 uur is het in Wijhe rocken geblazen met Rocktopussy. Je hebt werkpaarden en luxepaarden. Rocktopussy is er duidelijk een van de eerste categorie. Maar de tomeloze inzet van dit viertal gaat ook altijd gepaard met een herkenbare, stevige sound. Met de klassieke bezetting van drums, bas, gitaar en vocalen trekt deze vriendengroep 24 jaar met een vaste crew door het land. De muzikale roots van de mannen ligt in de jaren ’70. Bands en artiesten als Led Zeppelin, The Rolling Stones, Black Sabbath, Rory Gallagher, Howlin’ Wolf hebben de stijl van de mannen vormgegeven. Alhoewel het repertoire van het Deventer gezelschap bestaat uit klassieke rockcovers, herken je het geluid uit duizenden. Een eigen draai geven aan de muziek van legendes, dat is waar het bij leadzanger René Veldhoen, gitarist Bas Rutgers, bassist Dennis Paalman en drummer Michel Buijs allemaal om draait. Goudeerlijke muziek met respect gespeeld door oprechte liefhebbers van seventies rock! Het enthousiasme waarmee de songs worden gespeeld, slaat nagenoeg altijd over op het publiek.

Wil je meer weten over de bands en op de hoogte blijven? Volg dan de Facebookpagina van Rondje Pontje Rock. Volg ze op @RondjePontjeRock of kijk op Visitheerde.com/evenementen.

Strippenkaart
Met een strippenkaart ter waarde van € 15 krijg je op elke locatie een koud drankje en een potje ‘stevige’ muziek. Op vertoon van je strippenkaart kan je ook met de fiets twee pontjes de IJssel oversteken. De vijf locaties vind je in Den Nul, Wijhe, Veessen, Welsum en Olst en daar serveren we je een rockend Rondje Pontje! Koop een ticket in de webshop van Visit Heerde (visitheerde.com/webshop) of bij de deelnemende horecalocaties:

Huize Ruys | IJsseldijk 46, Veessen
Eettapperij Bijsterbosch | IJsseldijk 85, Welsum
Bökkers Mölle | Rijksstraatweg 45, Olst
Op Duur | Rijksstraatweg 109, Den Nul
Terras De Loswal | Veerweg 1, Wijhe