Pleinmarkt Epe: kleinschalig, gezellig en informatief

979
Marja van Rheenen: “Ik wil altijd wel wat doen, zeker als het in mijn interessegebied ligt.”

De Pleinmarkt in Epe is ieder jaar weer het startschot van het nieuwe kunst- en cultuurjaar in de gemeente Epe. Het tijdstip, begin september, is niet voor niets gekozen: aan het begin van het nieuw schooljaar en na de zomervakantie. Nieuwe energie en een lege agenda. Wat gaan we dit jaar doen?

Marja van Rheenen geeft namens het organiserende comité tekst en uitleg en een inkijkje in haar eigen betrokkenheid bij kunst, cultuur en welzijn.

De kunst-, cultuur- en welzijnssector heeft een zwaar jaar achter de rug. Het coronavirus legde een groot deel van de activiteiten plat. Hoe we de komende herfst en winter ingaan, is moeilijk te zeggen, maar duidelijk is wel dat de diverse organisaties klaar zijn om hun activiteiten weer op te pakken of met hernieuwde energie door te zetten. Tijdens de Pleinmarkt in Epe op zaterdag 11 september laten zij zien wat ze in hun mars hebben.

De Pleinmarkt is een plek van ontmoeting

De organisatie van de Pleinmarkt is in handen van het Cultuurplein Noord Veluwe, Koppel-Swoe en Stichting Cultureel Platform Epe. De Pleinmarkt geeft verenigingen, stichtingen en niet-commerciële instellingen en organisaties op het gebied van kunst, cultuur en welzijn de gelegenheid zichzelf te presenteren. Het is een uitgelezen kans om bekendheid te geven aan de activiteiten die op stapel staan, nieuw leden te werven of cursisten aan te trekken. Tijdens de Pleinmarkt verzorgen leerlingen van het Cultuurplein Noord Veluwe een aantal optredens.

Diversiteit
Marja van Rheenen vormt samen met Jan Bertil Pool, Hanneke Postma en Ria Steentjes het organiserend comité. “We gaan er ook dit jaar weer van uit dat zo’n dertig organisaties aanwezig zijn. De markt begint om 11.00 uur en loopt door tot 15.00 uur. De markt zal dit keer opgebouwd worden op het grasveld bij de Grote Kerk.” Volgens Marja is de markt een uitgelezen kans om kennis te maken met kunst en cultuur en welzijn in de gemeente Epe. “Ik verbaas me er iedere keer weer over hoeveel diversiteit aan organisaties we hebben hier in de gemeente. En dan al die vrijwilligers die al die organisaties draaiende houden. Het past bij onze dorpen. Enorm veel vrijwilligers en betrokkenheid. Ik kom van oorsprong uit Amsterdam en ik hou van de stad en de dynamiek, maar het is individualistischer en anoniemer. Het dorpse en de kleinschaligheid trekken me enorm aan. Je moet het samen doen en er samen iets moois van maken. Dat moois komt hier in de dorpen en op de Pleinmarkt bij elkaar. Het is kleinschalig en gezellig en informatief.”

Praktisch ingesteld
Als we het hebben over vrijwilligerswerk dan laat Marja zichzelf niet onbetuigd. Naast lid van het Pleinmarktcomité is ze gouverneur van de Rotary, bestuurslid van de Stichting Leergeld, bestuurslid van Cultureel Platform Epe en lid van de Raad van Toezicht van de onderwijsstichting Volare. “Als ze me vragen om me ergens voor in te zetten, dan vind ik het lastig om ‘nee’ te zeggen. Ik ben gepensioneerd en heb genoeg tijd. Alhoewel, de dagen zijn redelijk gevuld. Maar ik ben praktisch ingesteld. Ik wil altijd wel wat doen, zeker als het in mijn interessegebied ligt. Mijn hart ligt bij de jeugd en dan met name bij het speciaal onderwijs. Een groot deel van mijn werkzame leven heb ik op de RSG gewerkt en nog altijd heb ik in de tijd dat de uitslagen van de examens komen en de tassen aan de vlaggenstokken hangen dat speciale gevoel. Ik moet me er helemaal niet mee bemoeien, maar ik ben nog altijd trots en blij als de examens op de RSG goed zijn verlopen. Trots op de RSG en blij voor de leerlingen. Gek hè? Dat dat zo diep zit.”

Cadeautjes
Ook op het gebied van kunst en cultuur gaat het hart van Marja sneller kloppen, al noemt ze haar vaardigheden op dit gebied ‘zeer beperkt’. “Vroeger deed ik bij Jan Warnaar weleens wat met keramiek en ook nu volg ik zo af en toe samen met een vriendin een cursus beeldhouwen of glasfusing. Maar stel je er niet al te veel van voor”, zegt ze lachend, om er direct aan toe te voegen, dat ze enorm trots is dat het Cultureel Platform Epe deze zomer weer drie zomeravondconcerten wist te organiseren. “Die zomeravondconcerten op speciale locaties rondom Epe, dat zijn echt cadeautjes waarvan ik enorm kan genieten samen met een mooie mix van toeristen en mensen uit Epe.”

Ontmoeting
Terug naar de Pleinmarkt. Het meeste werk voor Marja zit in de voorbereiding. “En dat vind ik ook het leukste. De verschillende organisaties benaderen, de afspraken met de gemeente, de indeling van de markt. Als alles goed is voorbereid, dan hoef ik op de dag zelf niet meer zoveel te doen. Dan is het vooral praatjes maken met bezoekers en de mensen achter de kramen. Want de Pleinmarkt is ook heel veel gezelligheid en zo direct na de zomervakantie een plek van ontmoeting.”

Tekst en foto: Gerrit Tenkink