Boerenwerkdag op Hagedoorns Plaatse

1034

Museum ‘Hagedoorns Plaatse’ heeft op zaterdag 28 augustus een bijzonder thema: dan staat aan de Ledderweg 11 in Epe van 11.00–17.00 uur de ‘Historische Boerenwerkdag’ centraal.

De afgelopen tijd is het een drukte van belang op de 306 jaar oude museumboerderij van Hagedoorns Plaatse. Maar augustus was en is vooral oogstmaand.

Wat is er allemaal te beleven op 28 augustus aanstaande: activiteiten en demonstraties om te zien, te leren, te herinneren en vooral van te genieten. Op de akker oogsten en dorsen vrijwilligers oergranen op de ouderwetse manier. Kom genieten van de schovenwedstrijd. Wie maakt de mooiste schoven? Of kom de historische tractoren en de oude landbouwmachines – in werking – bewonderen. Natuurlijk ontbreken de oude boerenwagens en andere voertuigen niet.

Op het Hof zijn er boerenambachten van vroeger, onder meer vlas bewerken, wol bewerken (van schaap tot draad), kantklossen (ook kinderen mogen het proberen!), klompen maken, bijenmanden vlechten en werken met boerengeriefhout. Het is nog niet zeker of ook de hoefsmid aanwezig kan zijn

Wie er wel sowieso staan, zijn de houders van een aantal kraampjes met regionale gerechten en ‘olderwetse bloemen’. Producten uit de eigen historische moestuin, van de bijenstal en een aantal speciale regionale gerechten zijn mee te nemen én uiteraard te proeven. En weet u hoe zuurkool wordt gemaakt? Op de Boerenwerkdag kunt u het live meemaken.

Op de boerderij waant u zich terug in de tijd. De oude Saksische Hallenboerderij biedt een beeld van de boeren leef- en werkinrichting rond 1900. Een doorlopende beeldpresentatie toont hoe de oogst met het paard verliep. In de theeschenkerij is er de presentatie van het boek ‘Het Boerenleven op de Noord-Oost Veluwe van 1700 tot nu’. Dit boek is op deze dag ook verkrijgbaar op de boekenstand, evenals andere regionale boeken.

Voor het verdere programma: zie www.hagedoornsplaatse.nl.

De toegangsprijs bedraagt € 5,50 voor het evenement, het boerderijmuseum en tentoonstellingen, waaronder tentoonstellingen ‘Onderduiken op de boerderij’. Tot en met 12 jaar is de toegang gratis. (MJK is niet geldig voor deze dag).