‘Je moet het samen doen’

1065
Ertan Berdo: “De horeca moet weer open. Dat is in het belang van iedereen.”

We kijken terug op een raar jaar. Corona beheerst het maatschappelijke leven en de donkere periode is nog steeds niet achter de rug. Ertan Berdo weet er alles van. Als horeca-ondernemer – tevens bestuurslid van de Ondernemersvereniging Epe en voorzitter Horeca Nederland afdeling Epe – ondervindt hij de gevolgen van de crisis aan den lijve. “Ik mis vooral het contact met de mensen”, zegt hij.

Ertan Berdo is een bekend gezicht in Epe. Niet alleen vanwege zijn horecazaak De Baron, die pal tegenover de Grote Kerk in Epe te vinden is, maar ook vanwege zijn vele inspanningen om – samen met anderen – gezellige activiteiten te organiseren in het centrum. Zo verzorgde hij jarenlang de wekelijkse muziekavonden in de zomer. “Je moet het samen doen”, zegt hij daarover. “Samen kun je het in Epe gezellig maken. En dat is goed voor iedereen.” Maar precies dat is erg moeilijk op dit moment: als gevolg van corona is het niet mogelijk om leuke dingen te doen met grote groepen mensen. En zoals bekend blijft de horeca op last van de overheid voorlopig gesloten. Ertan zucht. “Ik ben van nature een optimistisch mens. Ik probeer de dingen altijd positief in te zien. Maar nu is het toch wel erg moeilijk. Ik hoor van verschillende collega’s dat ze het financieel niet meer volhouden. Er zijn geen inkomsten, maar de rekeningen lopen gewoon door. Dat kan niet.”


Compensatie
Ertan benadrukt dat hij zoveel mogelijk spreekt namens diverse horeca ondernemers door heel Nederland. “Ik zit in het bestuur van de Ondernemersvereniging en Horeca Nederland gemeente Epe. Ik hou daarom voortdurend contact met collega’s om te horen hoe het gaat. Dat is ook belangrijk: juist in zo’n moeilijke periode moet je samen optrekken. Gelukkig staan in Epe de neuzen dezelfde kant op.” Zo is iedereen het erover eens dat de horeca steun verdient van de overheid. “Het is gewoon niet meer te doen”, zegt Ertan. “Stel je voor dat jouw baas tegen je zegt: ‘Ik heb 6 maanden geen werk voor je. Hier heb je 50 euro. Red je maar’. Dan kom je in de problemen. En dat heeft de horeca nu dus ook. Er komt geen geld binnen, maar de rekeningen blijven gewoon komen.” Natuurlijk is er verschil tussen verschillende zaken. De ene ondernemer heeft nog wat meer vlees op de botten dan de andere. “Maar zo langzamerhand begint iedereen te spartelen.” Ertan is helder over de oplossing: “Er moet compensatie komen van de overheid. De regering moet horeca-ondernemers compenseren, want anders redden velen het gewoon niet. Laten we ophouden te zeuren over andere branches die wel open mogen, zoals retail. Het gaat niet omdat zij open zijn. Het gaat erom dat wij dicht zijn. Wat zij mogen en willen, willen wij ook. En wij doen dat ook nog es met extra veilige protocollen. Wij zijn onderdeel van de oplossing! De horeca moet weer open.”

‘Ik mis vooral het contact met de gasten’


Dat is niet alleen in het belang van de horecazaken zelf, maar ook van andere ondernemers, en uiteindelijk van heel de samenleving. “Het hangt allemaal met elkaar samen”, aldus Ertan. “Winkeliers merken dat een winkelstraat zonder horeca veel minder gezellig is. Mensen willen niet alleen winkelen, maar ook een kopje koffie drinken, of even afspreken met vrienden of vriendinnen op een terras. Als de horeca wegvalt, heeft iedereen een probleem: alle winkeliers, de muzikanten en artiesten die afhankelijk zijn van de horeca, alle licht- en geluidbedrijven en uiteindelijk iedereen. Want zonder horeca gaat de gezelligheid weg uit het centrum. Daarom moet de overheid de horeca compenseren: omdat dat voor iedereen belangrijk is.”

Vrijwilligers
Ondanks de moeilijke situatie blijven ondernemers hun best doen om zoveel mogelijk gezelligheid te brengen op straat. “Vanochtend hield ik namens de Ondernemersvereniging nog even een toespraakje voor alle vrijwilligers van Cialfo, en het St. Maartensgilde die het hele centrum in Epe versierd hebben met kerstbomen. In samenwerking met de Brandweer en de firma Herms, Het is toch prachtig dat we er met z’n allen toch proberen iets moois van te maken?” Ertan is ook zeer te spreken over de manier waarop de gemeente Epe zich opstelt tijdens de coronacrisis. “Het contact met de gemeente is heel goed”, zegt hij. “Ze bellen regelmatig met de vraag of ze iets voor ons kunnen doen.” Dat heeft al het nodige opgeleverd. “Horecazaken mochten afgelopen zomer de terrassen uitbreiden, zodat we toch een redelijk aantal mensen konden ontvangen. En over 2020 hoeven we geen precario te betalen.” Op dit moment is Ertan in gesprek met de gemeente om ook de precario – de terrasbelasting – over 2021 kwijt te schelden voor alle ondernemers. “En we kijken gezamenlijk of we winterterrassen kunnen gaan inrichten. Maar daarvoor zijn we natuurlijk ook afhankelijk van de landelijke overheid.”

Knallen
Ondanks alle huidige problemen kijkt Ertan met optimisme naar de toekomst. “Ik leef heel erg mee met alle collega’s die het op dit moment moeilijk hebben”, zegt hij. “Maar ik blijf positief. Als de overheid de horeca compenseert zodat bedrijven kunnen blijven bestaan, kunnen we volgend jaar allemaal weer gaan knallen. Ik heb daar veel zin in.” Op de vraag wat hij op dit moment het meest mist, hoeft Ertan niet lang na te denken: “De mensen. Ik verheug me het meest op de levendigheid en de gezelligheid. Ik kijk er naar uit om alle gasten weer te ontmoeten. En ik hoop dat we veel feesten gaan vieren. Want alle feesten die dit jaar uitgesteld moesten worden, kunnen we hopelijk volgend jaar alsnog gaan vieren!”     

(Dit interview werd vlak voor de lockdownmaatregelen van 14-12 jongstleden gehouden).

Tekst en foto’s: Henk-Jan Hoekjen