Meeste Gelderse bedrijven houden licht ’s nachts onnodig aan

824

Het merendeel van de Gelderse bedrijven laat ’s nachts onnodig het licht branden. Dit blijkt uit een onderzoek van de Natuur en Milieufederaties. In het kader van de Nacht van de Nacht-campagne zijn in Gelderland 66 bedrijven gefotografeerd.

Bedrijven in Ede en Wageningen spanden de kroon: daar lieten bijna alle bedrijven de lampen aan. In Ede betrof het 16 van de 18 bedrijven; in Wageningen 9 van de 10. In Arnhem waren de lampen aan bij 21 van de 38 gefotografeerde bedrijven.

Door heel Nederland zijn 1.347 bedrijven gefotografeerd. Bij maar liefst 72 procent brandde de verlichting. Bij 48 procent brandde de binnenverlichting, bij 38 procent de buitenverlichting en 14 procent van de bedrijven had zowel binnen als buiten de verlichting branden.
Bedrijven verspillen met onnodige nachtelijke verlichting jaarlijks zo’n 536 miljoen kWh (stroomverbruik van 150.000 huishoudens). De Natuur en Milieufederaties adviseren een simpele oplossing. Door sensoren aan te brengen wordt verlichting automatisch gedoofd en springt aan bij onraad.

Licht aan voelt veiliger
De meest genoemde reden waarom bedrijven de lichten de hele nacht laten branden, is vanwege ‘veiligheid, tegen inbraak’. In de praktijk blijkt dat inbrekers juist licht nodig hebben bij het inbreken en dat licht op sensoren (die aangaan bij beweging) een afschrikkende werking hebben. Een onverlicht gebouw, waar bij onraad het licht plotseling aanspringt door een bewegingsdetector trekt meer de aandacht dan een gebouw waar continue de verlichting aan staat.

Oproep met MKB Nederland
De komende weken sturen de Natuur en Milieufederaties de gefotografeerde bedrijven de foto van hun verlichte panden. Ook ontvangen zij aanbevelingen om het pand duurzamer en veilig te verlichten. Samen met Jacco Vonhof van MKB Nederland worden bedrijven uitgedaagd om tijdens de Nacht van de Nacht van 24 oktober aanstaande alle lichten te doven en dat hierna te continueren. Het bespaart veel geld en energie en zorgt voor een mooiere sterrenhemel in Nederland.
Het is daarnaast ook beter voor (nacht)dieren en de gezondheid van mensen. Door sensoren aan te brengen kunnen bedrijven tevens zorgen voor een goed afschrikwekkend effect op inbrekers. Het idee is om dit onderzoek volgend jaar te herhalen om te kijken wat het effect is van de oproep en de adviezen aan de bedrijven.