Heerde helpt daar waar nodig

1560
Initiatiefnemer van Heerde Help(t)!, Sanne van Asselt.

Het coronavirus heeft bijna nergens in Nederland zo toegeslagen als in Heerde. Maar denk niet dat Heerde is lamgeslagen. Ondanks het verdriet, de angst en de zorgen komt ook veel moois aan de oppervlakte, zoals ‘Heerde Help(t)!’ De Veluwe Actief-Krant sprak met initiatiefnemer Sanne van Asselt.

Toen het coronavirus zich over Nederland verspreidde en ook de eerste ziektegevallen in Heerde werden gemeld, begon het bij Sanne van Asselt te kriebelen. “Ik had wat tijd over. Ik hoorde van initiatieven elders in het land en vond dat we ook iets voor de gemeente Heerde op poten moesten zetten, nog niet wetende hoe erg het dorp Heerde in de weken daarop getroffen zou worden. Het openen van een facebookpagina vond ik best spannend, want ik had geen idee wat er zou gebeuren. De reacties waren overweldigend. Om het goed op te zetten heb ik eerst contact gezocht met Visit Heerde en van daaruit heb ik wat mensen om me heen verzameld, zoals Tessa en Korien. Zij kunnen me helpen en als ik ziek mocht worden, kan het initiatief in ieder geval doorgaan. Direct daarop bood het Heerder bedrijf Ter Velde aan een website te bouwen (heerdehelpt.nl) en dan zie je dat het snel groter wordt.”

‘Het openen van een facebookpagina vond ik best eng’

In de daarop volgende weken werden diverse initiatieven ontplooid. Op de website staan de voorbeelden op een rij: een inzamel- en bezorgservice voor kaarten, tekeningen en knutselwerkjes, ‘Op de stoep shows’ met muziek, dans of andere optredens op de stoep bij verzorgingshuizen of bij particulieren, een initiatief om mondkapjes te naaien, boodschappen te doen of de hond uit te laten. Het zijn slechts enkele van die voorbeelden.

Verbinden
Binnen korte tijd na het openen van de facebookpagina kwamen er meer dan twaalfhonderd reacties binnen. “Toen moesten we wel even gaan zitten. Wat halen we ons nu op de hals en hoe gaan we dit in goede banen leiden? Ik ben in het dagelijks leven docent Engels, maar dan als ZZP’er. Ik ben gewend om aan te sturen en te coördineren. Daarnaast vind ik het leuk om te verbinden. We hebben het vrijwilligerswerk op dit moment goed onder controle. We brengen vraag en aanbod bij elkaar. Dat klusje vraagt om nauwkeurigheid. Iemand biedt iets aan met de beste intenties, maar je moet het toch goed afstemmen. Je kunt niet bij een tehuis een vrolijk ‘op de stoep’-nummer van Jan Smit gaan zingen als er net iemand is overleden. Hoe goed bedoeld dat ook is.”

Hechte gemeenschap
Opvallend is verder dat vanaf de vraagkant de verzoeken beperkt zijn. Dat heeft volgens Sanne alles te maken met de hechte gemeenschap in de dorpen. “Gelukkig hebben veel mensen familie of buren die naar elkaar omkijken. Maar je hebt altijd mensen die tussen de wal en het schip vallen, of mantelzorgers die uitvallen, vanwege ziekte. In die gevallen kunnen mensen altijd hulp vragen en zien we ook dat ze ons steeds beter weten te vinden.”

Glimlach
Nu de ‘coronagrafieken’ weer wat afvlakken, is het volgens Sanne juist tijd om door te gaan. “Ik ben ook wel eens ‘corona-moe’, maar dan geef ik mezelf een schop onder de kont. ‘Kom op Sanne, je wist dat dit ging gebeuren. Het is nu belangrijk om vol te houden’. En zo moeilijk is het nu ook weer niet. Je krijgt er veel voor terug, omdat de initiatieven zorgen voor een glimlach. Daar doe je het voor. Mensen zijn heel dankbaar als ze verrast worden met een bosje tulpen of een kaartje in de bus. We hebben nu een soort van kernteam, dat onderling de taken verdeelt en waarin we initiatieven bespreken. Ik heb zelf ook allerlei ideeën en dan is het wel eens fijn als je die ideeën kunt afstemmen met anderen en iemand soms zegt: ‘Nou Sanne, dat lijkt me niet zo’n goed plan’.”

Strijdvaardig
De reacties op het initiatief laten Sanne niet onberoerd. “Ik merk dat het me als persoon ook verandert. Gisteren belde iemand me op, die niks van mij vroeg, maar me gewoon bedankte voor het initiatief. Dat doet me wat. Deze tijd brengt je terug naar de essentie. Waar draait het allemaal om? We zijn allemaal druk met ons eigen leven, maar het gaat om een beetje aandacht voor de mensen in je directe omgeving. Wij kunnen het virus niet wegnemen, maar we kunnen wel ons talent inzetten om een ander te helpen. Ik merk dat ik alleen maar strijdvaardiger word.”

Wat is het lot van dit initiatief als ‘corona’ eenmaal de wereld uit is? Sanne: “Daar hebben we over nagedacht. We hebben in de naam van de website ‘heerdehelpt.nl’ bewust het woord ‘corona’ weggelaten, want we hopen dat deze website ook in de toekomst een ontmoetingsplek blijft. We hebben die vraag ook al vanuit de verzorgingstehuizen gekregen. Positiviteit blijft altijd nodig. Geloof me, ouderen zijn ongelooflijk blij met een kleurplaat of een kaartje. Het brengt wat kleur in de woonkamer. Een postzegel is niet nodig, want op de website staan adressen waar je de kaartjes en tekeningen kunt inleveren. Wij zorgen dan voor de verspreiding. Dus als je een uurtje over hebt: schrijf een kaartje of maak met je kinderen of kleinkinderen een mooie kleurplaat. Je maakt er een ander blij mee.”

Tekst: Gerrit Tenkink
Foto’s: Heerde Help(t)!

Origamidoosjes
Mooie initiatieven verdienen aandacht. Neem Lili. Zij vouwde al meer dan zeshonderd origamidoosjes, gevuld met verrassingen. Zij bezorgt ze bij verschillende zorgcentra in Heerde en dat terwijl ze ook nog voor haar tentamens moet leren. Haar motivatie? “Ik hou er van om mensen blij te maken.”

Lili vouwde meer dan zeshonderd origamidoosjes en vulde die met verrassingen.