Strijd met een onzichtbare vijand

2239
Wijkverpleegkundige Marco Huige: “Ik maak me zorgen nu de maatregelen weer versoepelen.”

Marco Huige is wijkverpleegkundige bij Viattence Thuiszorg Heerde. Samen met zijn collega’s probeert hij de thuiszorg zo goed mogelijk in te vullen, ondanks het coronavirus. “Ik ga niet flink doen. Je gaat gewoon door, want het is je werk, maar bij elk kuchje maak ik me ook zorgen over mijn eigen gezondheid.”

Hij werkt al 30 jaar in de zorg, maar heeft nog nooit zoiets meegemaakt. “Ik was bij een coronapatiënt thuis en had uiteraard alle beschermende maatregelen genomen die mogelijk waren. Maar plots was het besef er dat je, ondanks al die maatregelen, zelf ook kwetsbaar bent. Ik heb in al die jaren veel gezien en meegemaakt. Ziekte van cliënten was voor mij nooit een rechtstreekse bedreiging. Maar op dat moment voelde ik dat opeens wel en was er een stukje angst, al kon ik dat op hetzelfde moment vanuit mijn professie wel opzij zetten. Maar ik begrijp nu pas heel goed de verhalen van de mensen van de IC’s, als ze vertellen dat ze in de frontlinie staan. Je vecht tegen een onzichtbare vijand. Je kunt hem niet zien, maar hij is er wel en kan jou ook te pakken nemen.”

De wijkverpleging van Viattence in Heerde telt zo’n vijftig thuiswonende cliënten. Dat zijn niet alleen ouderen, maar ook cliënten die bijvoorbeeld door een heupoperatie thuis werken aan herstel en tijdelijke thuishulp nodig hebben. Marco stuurt een team van twintig collega’s aan, al wil hij zelf niet veel weten van het woordje ‘aansturen’. “We doen het samen. Zeker in deze tijden van corona is dat gevoel er heel sterk.”

‘Ik heb oog in oog met de vijand gestaan, maar kon hem niet zien’

Ondanks corona is het adressenbestand niet uitgebreid, omdat sommige cliënten hebben aangegeven tijdelijk een stukje zorg te willen inleveren ten gunste van coronapatiënten. Anderen vinden het veiliger om afstand te houden van de wijkverpleegkundige om op die manier de kans op besmettingsgevaar te minimaliseren.

Coronateam
“Vanaf het moment dat het bleek dat het virus ook Heerde had bereikt, hebben we samen met Buurtzorg Heerde, Vérian, WZU Veluwe en Hanzeheerd thuiszorg binnen twee dagen een coronateam opgezet. Zo hoefden niet alle organisaties hun eigen team te formeren, maar is er één overkoepelend team, dat zorgt voor alle coronapatiënten in de gemeente. We werken al sinds 2015 intensief samen met de andere thuiszorgorganisaties in de gemeente Heerde en dat werpt nu zijn vruchten af. We zijn met vijf aanbieders van thuiszorg, met allemaal een eigen naam en een eigen uniform, maar eigenlijk zijn we samen één en doen we allemaal hetzelfde voor de burgers in de gemeente Heerde. Ik ben er trots op dat we in Heerde op die manier kunnen samenwerken.”

Nonchalant
Nu versoepelende maatregelen zijn afgekondigd, maakt Marco zich zorgen over de manier waarop Nederland hiermee omgaat. “Al je geen familie of direct getroffenen in je omgeving hebt, dan word je nonchalant. Je denkt dat het jou niet kan treffen. Ik vraag me af of het openstellen van de terrassen wel zo’n goed idee is. Hoesten en snotteren zijn belangrijke indicatoren die aangeven dat je misschien het virus onder de leden hebt. Maar ook als je geen symptomen hebt, kun je het virus hebben. Het is echt levensgevaarlijk. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk afstand houden en handen wassen is”, zegt Marco, die vertelt hoe vervelend en grillig de ziekte verloopt. “Zo heb je nog een lichte verkoudheid en zo lig je op de intensive care. Je wordt echt heel erg ziek en de ademnood waarin patiënten verkeren is afschuwelijk. Er is geen vaccin, dus je bent compleet machteloos. Dat is heel erg zwaar voor de patiënt, maar ook voor familie, omdat ze op afstand moeten blijven”, zegt Marco, die om zich heen ziet dat ook zijn collega’s het zwaar hebben. “Er zijn collega’s die zelf ziek worden of zelfs familieleden hebben die zijn overleden. Mijn partner werkt ook in de zorg. Hij heeft wat klachten en is onlangs getest. Gelukkig was alles goed, maar ik maakte me wel zorgen over de uitslag van de test. Dan komt het opeens allemaal nog dichterbij.”

Tekst: Gerrit Tenkink
Foto: Viattence

Tulpenactie
Een van de acties die is opgezet met hulp van ‘Heerde Help(t)!’ is ‘Blij met een bloemetje’. Voor € 7 (de donaties zijn afkomstig van particulieren) koopt de organisatie honderd tulpen, die veelal worden verdeeld onder ouderen die noodgedwongen thuis moeten blijven. Marco Huige trok de stoute schoenen aan en nam contact op met de organisatie. Hij vroeg of zij ook bosjes tulpen beschikbaar wilden stelden voor de zorgmedewerkers van Viattence thuiszorg Heerde én op de kantoren van de overige vier samenwerkende thuiszorgorganisaties, want ook zij werken keihard om organisatorisch alles op de rit te houden. “Heerde Help(t)! pakte het verzoek direct op en al onze medewerkers werden verrast met een bos tulpen. Zo’n klein gebaar en blijk van waardering is echt een enorme opsteker voor de zorgmedewerkers.”

www.heerdehelpt.nl