Ruiken als therapie

1109
Annemieke van Kamperdijk: “Je hebt allemaal een associatie met geur. Je bent je alleen niet altijd bewust van die associatie.”

Geur is een van de sterkste zintuigelijke ervaringen. Een ervaring die lang in het geheugen blijft en, vaak onbewust, veel herinneringen oproept. Ook kunnen aroma’s helpen om in bepaalde gevallen weer in harmonie en balans te komen, zowel mentaal als fysiek. Annemieke van Kamperdijk maakt er gebruik van met haar aromatherapie.

Annemieke startte een jaar geleden met geurtherapie onder de naam Aromiek. Thuis in Veessen heeft ze haar eigen behandelruimte waar ze massage en geurtherapie combineert, daarbij gebruik makend van tientallen verschillende oliën. “Ik maak de geur ‘op maat’ voor de cliënt. Bij het eerste gesprek praten we over de klachten en de wensen. Meestal begin ik met de vraag: ‘Wat denk je dat ik voor je kan betekenen?’ Aan de hand van die informatie gaan we op zoek. Door diverse oliën te mengen kom je tot de gewenste combinatie. De combinatie van bijvoorbeeld een voetbad met een massage en de juiste aroma’s zorgt voor de ontspanning . Uiteraard krijgen ze de gemengde olie na afloop van de behandeling mee naar huis.”

Ik wil mijn cliënten een goed gevoel geven

Pepermunt
Naast haar baan als radiodiagnostisch laborant in het ziekenhuis was Annemieke altijd al geïnteresseerd in manieren om lichaam en geest in balans te krijgen. “Ik heb een opleiding sportmasseur gevolgd en daarnaast heb ik me toegelegd op de aromatherapie. In feite wordt er al veel meer met geur gedaan dan je je bewust bent. Lavendel is rustgevend, terwijl bijvoorbeeld de geur van limoen opbeurend en verfrissend werkt. Pepermunt heeft een maagversterkende invloed en zorgt voor een heldere geest. Het is niet voor niets dat je in een restaurant naast de rekening vaak een pepermuntje krijgt. En het bekende pepermuntje in de kerkbank was ook niet voor niets”, zegt de Veessense, die ervan geniet als ze merkt dat cliënten baat hebben bij haar geurtherapie. “Ik vind het prettig als ik een ander een verwenmomentje kan bezorgen. Ik wil mijn cliënten een goed gevoel geven. Ik geef ook handmassages bij ouderen. De kracht van aanraking., liefst in combinatie met geur, is belangrijk en sterk, ook op hogere leeftijd. Ik heb ooit een man uit Indonesië in behandeling gehad. Al pratende kwamen we uit bij lemongrass. Dat deed hem denken aan zijn jeugd. Hij ontspande volledig en begon honderduit te praten over vroeger. Dat zijn natuurlijk prachtige ervaringen.”

Glühwein en Kerst
Volgens Annemieke is er in de zorg veel winst te halen als er meer gebruik zou worden gemaakt van geur. “De arts staat voorop. Geuren kunnen nooit ziektes of kwalen verhelpen, maar ze kunnen wel helpen of ondersteunen. Neem bijvoorbeeld lavendel. In het ziekenhuis gebruiken we deze geur om kinderen op hun gemakt te stellen voor een operatie. Je kunt natuurlijk ook een pilletje geven, maar een aroma is natuurlijker en veel prettiger en heeft hetzelfde effect”, aldus de Veessense. De ochtend van het interview vult de geur van kruidnagel en kaneel de ruimte. “Ik ben verkouden. Kaneel is verwarmend en kruidnagel werkt verzachtend. Bovendien doet het ook nog eens aan glühwein en Kerst denken. Dat is voor veel mensen een prettige associatie.”

Paarden en honden
Geurtherapie heeft niet alleen een heilzame werking op mensen, ook dieren kunnen er baat bij hebben. “Dus ik doe ook aromatherapie bij honden en paarden. Dieren zijn gevoeliger en hebben geen verborgen agenda. En omdat ze ongecompliceerder zijn en in het ‘nu’ leven heb je vaak en sneller effect.”

Naast de behandelingen beschikt Aromiek ook over een uitgebreide website met daaraan gekoppeld een webshop waar de diverse oliën zijn te bestellen.

www.aromiek.nl

Tekst en foto: Gerrit Tenkink