Mantelzorgers: let goed op jezelf!

1269

Mantelzorgers zijn onmisbaar. In deze tijd met het coronavirus nog meer dan anders, omdat er een groter beroep op ze wordt gedaan door het wegvallen van verschillende diensten. Zorg dat je als mantelzorger ook goed voor jezelf zorgt! Het Steunpunt Mantelzorg van Koppel-Swoe geeft je graag wat tips.

De belangrijkste tip: ga er niet alleen voor staan. Contact met andere mensen blijven houden, is heel belangrijk. Voor jou en voor diegene voor wie jij zorgt. Contact kan ook prima zonder dat je fysiek bij elkaar bent. Bel, onderzoek of je via WhatsApp of Skype kunt videobellen. Maak een schema met vrienden en familie met vaste momenten waarop er even contact is.

Koppel-Swoe staat ook voor je klaar
Zijn er weinig mensen in je omgeving bij wie je terecht kunt? Koppel-Swoe kan jou in contact brengen met andere mensen. Veel vrijwilligers van Koppel-Swoe bieden een luisterend oor of helpen met praktische zaken, zoals boodschappen doen of het uitlaten van de hond. Koppel-Swoe organiseert online Whatsapp belgroepen, zodat je met een groepje andere mensen/mantelzorgers contact kunt hebben. Je kunt dan ervaringen met elkaar uitwisselen en elkaar tot steun zijn.

Tips voor mantelzorgers
Zorg dat je een plek hebt voor jezelf. Probeer ontspanning en rust te vinden. Ga naar buiten als het kan, bijvoorbeeld om te wandelen. Probeer in beweging te blijven. Online kan je filmpjes vinden met bewegingsoefeningen voor binnen en buiten. Buurtsportcoaches hebben bijvoorbeeld een mooie ZitFit video gemaakt (zie de website) waarbij je (samen) zittend kan bewegen.

Zet belangrijke zaken als medicijnen, instructies en telefoonnummers op papier. Mocht je ziek worden, dan kan iemand het van je overnemen.

Steunpunt Mantelzorg
Steunpunt Mantelzorg is er voor mantelzorgers van alle leeftijden. Juist deze periode is het belangrijk om elkaar tot steun te zijn. Heb jij vragen, wil je een luisterend oor, praktische hulp of in een online Whatsapp groep met andere mantelzorgers?
Dan kan jij in deze tijd 7 dagen per week contact opnemen met Koppel-Swoe op telefoonnummer 0578-67 67 67. Meer informatie over Steunpunt Mantelzorg vind je op www.koppelswoe.nl/steunpunt-mantelzorg.