‘Inzakken en dan de lange bal’

1372

Het 44e Marc Overmars Paastoernooi is, zoals u waarschijnlijk weet, afgelast. Jaren geleden gooiden dreigende sneeuwbuien al eens roet in het eten, nu is dat helaas het coronavirus. Toen de Veluwe Actief-Krant werd gedrukt was het nog onduidelijk of het toernooi door zou gaan. En op het moment dat we Bas Top en Wessel van der Klij spraken, was het virus zelfs nog iets uit ‘het buitenland’.

We hadden jullie graag in actie gezien op het paastoernooi mannen. Bas en Wessel hadden hun wedstrijdplan voor het paastoernooi al klaar. Lees verder en ontdek hoe ze het hun tegenstanders zo moeilijk mogelijk hadden willen maken.

“Voetballend gaan we het niet redden. Ze zijn zo snel en zo goed aan de bal. Opbouwen van achteruit is ook moeilijk, want ze zetten je direct vast. Je kunt er bijna niet onderuit voetballen. We moeten het hebben van de lange bal. En we zijn fysiek heel sterk.”

‘Ze zijn zo snel’
Deze tweede seizoenshelft speelt het O13-team van SV Epe in de Hoofdklasse. Bas en Wessel voetballen beiden in dit team. Wessel doet dit jaar voor de tweede keer mee aan het toernooi. Bas was er nog niet eerder bij op het veld. Wessel kan als ervaringsdeskundige dus precies vertellen wat er binnen de lijnen gebeurt. “Ze zijn zo snel. Vorig jaar speelden we tegen Ajax. Ze zijn heel klein, maar in het veld zie je pas hoe goed ze zijn. Ze krijgen de bal en voordat je wat kunt doen is ie alweer weg. Ik zou dat ook wel willen. Misschien is Ajax wel iets te goed, maar we kunnen wel van andere teams winnen. Vorig jaar hebben we van Lechia Gdansk gewonnen.”

Ze zijn heel klein, maar in het veld merk je pas hoe goed ze zijn

Voor Bas is het de eerste keer dat hij bij het toernooi als voetballer op het veld staat, maar langs de kant heeft hij het toernooi al vaker gevolgd. “Ik hoop dat ze ons onderschatten. De eerste wedstrijd ben je misschien nog zenuwachtig, maar als je aan het voetballen bent, dan is de spanning wel weg. Onze leiders zeggen altijd dat je gewoon moet voetballen, zoals je altijd doet, dan is er niks aan de hand”, aldus de middenvelder, die nog een sterk punt van zijn team kan noemen. “We zijn goed in overspelen, maar of we daar bij het paastoernooi veel aan hebben, dat weet ik niet. “

Zenuwen
Spits Wessel, dit voetbaljaar al goed voor pakweg twintig doelpunten, wil wel erkennen dat hij een klein beetje last van zenuwen heeft. “Soms denk ik wel eens: ‘Stel dat ik een bal voor open doel krijg en dan mis’. Dat lijkt me heel erg met al dat publiek langs de kant. Maar ik weet ook dat we niks te verliezen hebben en dat we gewoon lekker moeten voetballen. Als zij van ons verliezen, dan is dat een schande.”

‘Ik vind het een eer dat ik mee mag doen’
Daar waar Bas hoopt tegen Ajax te mogen spelen, wil Wessel het liefst op het veld staan tegenover Vitesse. “Daar speelt mijn vriendje, Joost Stegeman. Daar wil ik heel graag van winnen. Het is echt heel gaf om voor zoveel publiek te mogen voetballen. Ik vind het een eer dat ik mee mag doen.”

Hopelijk zien we Bas en Wessel volgend jaar in actie bij het Marc Overmars Paastoernooi!

Tekst en foto: Gerrit Tenkink