Team Berghuizerbad rijdt met kippenvel

4426
De regionale deelnemers aan de Scan Covery Trial 2020 met van links naar rechts: Mehmet Gözek, Harco Mulder, Wilbert Kruisweg, Harry Vinke, Wim Eilander en Geb Dokter. Op de foto ontbreekt de zevende deelnemer, Bernhard Eilander.

Het Berghuizerbad uit Wapenveld heeft van 2 tot en met 11 januari drie deelnemende teams aan de Scan Covery Trial. Het grote doel: € 50.000 bijeenbrengen, zodat schoolzwemmen voor de jeugd van Heerde en Wapenveld mogelijk blijft. Het wordt een bijzondere trial, omdat bij Harry Vinke, die ook zou meerijden, de spierziekte ALS is vastgesteld. “Kippenvel, als ik eraan denk dat hij er toch bij is”, zegt een van de deelnemers, Mehmet Gözek.

De drie teams van het Berghuizerbad rijden in 10 dagen heen en terug richting poolcirkel, met tussentijds een uitstapje naar IJsland. Pakweg 7.000 kilometer om geld op te halen voor het zwembad in Wapenveld. “Het bad bestaat 50 jaar en we willen voor ieder jaar € 1.000 ophalen. Dat betekent dus € 50.000; € 30.000 voor het schoolzwemmen en de rest voor diverse opknapwerkzaamheden aan het bad”, aldus initiatiefnemer en routinier in het gezelschap, Geb Dokter. “Het is een prachtige tocht. Wij doen mee in de recreantengroep, dus het gaat niet op snelheid. We starten ergens in Nederland. Waar is nog niet bekend. En waarheen we moeten rijden weten we ook niet. Ja, naar Scandinavië, maar verder is alles onzeker, de route, de dag, de afstand en dus ook de plekken waar we overnachten. We krijgen van de organisatie iedere dag de coördinaten en als we het goed doen, komen we ’s avonds bij een hotel uit.”

Zin in
En dat avontuur is, naast het goede doel, wat de deelnemers trekt. Mehmet Gözek en Wim Eilander vormen samen Team 65. Mehmet: “Ik volg deze trial al jaren en sponsorde ook altijd met mijn bedrijf, dus nu is het tijd om zelf maar eens deel te nemen. Ik heb er enorm veel zin in. Ik tel de dagen af.” Datzelfde geldt voor Wim. “Deze tocht staat al heel lang op mijn verlanglijstje. Het goede doel spreekt me aan. Vroeger als kind zwom ik zelf al in dit bad en ik wil dat het ook open blijft voor de jeugd van nu. Mehmet en ik kennen elkaar al heel lang. We gaan zelfs samen op vakantie. Ik maak me geen zorgen over zijn kwaliteiten als chauffeur. Ik zit liever bij hem in de auto, dan bij mijn eigen vrouw.”

Ik zit liever bij hem in de auto dan bij mijn eigen vrouw

Uitdaging
Ook Team 50 heeft de eerste 2 weken van januari geblokt voor de trial. Geb Dokter en Harco Mulder, de twee routiniers in het geheel, met respectievelijk vijf en drie deelnames achter hun naam, weten wat ze te wachten staat. Zij zaten ook bij de vorige trial samen in de auto en zijn dus goed op elkaar ingespeeld. Laat ze even met elkaar aan het woord en de anekdotes over slippartijen en kapotte carburateurs schieten over en weer: ‘Weet je nog…’
Harco: “Ik wilde eigenlijk niet deelnemen, maar Geb had ons al opgegeven. Achteraf ben ik daar blij om, want nu het dichterbij komt, begint het toch te kriebelen. Ruim 7.000 kilometer in 10 dagen, grotendeels in het donker over met sneeuw en ijs bedekte wegen; het blijft een uitdaging.”

Bernhard Eilander vormt samen met Wilbert Kruisweg Team 67. Bernhard zou eerst met Harry Vinke rijden, maar bij Harry werd ALS vastgesteld. Scan Covery Trial heeft voor Harry en zijn gezin een plek vrijgehouden in de volgerskaravaan, zodat hij toch aanwezig kan zijn.

Kippenvel
“7.000 Kilometer? Ik dacht dat het er 5.000 waren”, zegt Wilbert Kruisweg, die samen met Bernhard Eilander Team 67 vormt. Dat Wilbert nog niet helemaal op de hoogte is van alle ins en outs is niet verwonderlijk. Hij is op het laatste moment aan het team toegevoegd als vervanger van Harry Vinke. Harry zou samen met Bernhard deelnemen aan de trial, maar 4 maanden geleden werd bij hem de spierziekte ALS vastgesteld. Zijn fysieke gesteldheid ging zo snel achteruit dat het onmogelijk is om deel te nemen aan de trial. In Wilbert Kruisweg werd een vervanger gevonden. Het verhaal van Harry kwam de organisatie van de Scan Covery Trial ter ore en men besloot om Harry met zijn gezin en twee begeleiders een aantal dagen een plek te geven in de volgerskaravaan, zodat hij de sfeer van het evenement toch mee kan pikken. “Het is geweldig dat hij er bij kan zijn met zijn familie. Kippenvel als ik eraan denk”, zegt Mehmet Gözek. Wilbert knikt instemmend. “Ik had natuurlijk veel liever gehad dat Harry deze trial zou rijden, maar helaas is dat niet mogelijk. Hij heeft zijn auto beschikbaar gesteld voor de trial, zodat wij daarin de tocht kunnen rijden. Ik ben blij dat ik voor hem kan invallen. We gaan er iets bijzonders van maken.”

Sponsoring
De zeven deelnemers aan de tocht zijn al maanden bezig met de voorbereidingen en dan vooral het bij elkaar krijgen van het sponsorgeld. Wilbert: “Voor de duidelijkheid: we betalen allemaal zelf onze deelname en onze deelnemende auto’s. Het sponsorgeld dat we ophalen gaat dus één op één naar het Berghuizerbad.” Geb vult aan: “We hebben de afgelopen maanden wat acties op touw gezet, zoals een darttoernooi en de verkoop van hamburgers tijdens een trekkersdag. En daarnaast krijgen we veel ondersteuning van zakelijke relaties. Daarmee halen we al een groot deel van het totale bedrag binnen. Verder zijn er mensen die spontaan geld geven, omdat het goede doel ze aanspreekt. Het draagvlak onder de bevolking van de gemeente Heerde is groot.”

Een avondje met de heren om tafel maakt één vraag overbodig. Hoe is het met de teambuilding? Dat zit, de wederzijdse grappen en opmerkingen horende, wel goed. Wim: “We kennen elkaar goed, vaak is er een zakelijke relatie, maar we komen elkaar ook tegen bij de dart- en kaartavonden. En dat Harry erbij is, maakt het extra bijzonder dit jaar.”

Informatie over sponsormogelijkheden: info@gedotrading.nl.

Tekst en groepsfoto: Gerrit Tenkink
Foto Bernhard Eilander: Yvonne Kruisweg