Knippen is ambachtswerk

3198
Frans Maassen: “Kapper zijn is een prachtig beroep, maar ik maak me zorgen over het voortbestaan van kapsalons.”

Frans Maassen is een bekende naam in Epe. Zijn hairstyling kapsalon is al sinds 30 jaar gevestigd aan de Hoofdstraat 7. “Naar de kapper gaan is een verwenmoment. Kopje koffie erbij en een kundige kapper die er wat moois van maakt en desgewenst een praatje aanknoopt. Dat is ook wat mij zo aanspreekt in dit werk: ik wil dat mensen tevreden zijn en met een goed gevoel naar huis gaan.”

In de afgelopen 30 jaar is het nodige veranderd. Frans vertelt lachend hoe begin jaren ’80 het werk voornamelijk neerkwam op watergolven en permanenten. En bij de heren was het gewoon knippen en opscheren. Later, onder invloed van de modeshows in onder andere Londen en Parijs, veranderde het beeld. “De haarlijn werd in Parijs bepaald. Vanaf 2000 zijn alle modegrillen rond haar min of meer losgelaten. Iedereen doet wat hem of haar goed lijkt. Soms komen jongeren binnen met een foto op hun telefoon. ‘Kijk, zo wil ik het graag hebben’. Doorgaans zijn dat foto’s van modellen, gemaakt in een professionele studio met perfecte belichting. Voor ons de uitdaging om dat dan zo goed mogelijk te benaderen. En onder invloed van het voetbal is vooral het knippen van mannen veranderd en leuker geworden. Een scheiding met links kort geknipt en rechts langer. Weggeschoren lijntjes of een kleurtje; het is allemaal mogelijk”, zegt Frans, die benadrukt dat juist de zorg en aandacht voor mensen hem zo aantrekt in het vak. “Ik zie het als een ambacht. Je knipt en modelleert. Het is een soort boetseren. Het is voor mij altijd weer een uitdaging om de wensen van de klanten zo goed mogelijk te benaderen en te zorgen dat ze weer tevreden naar buiten gaan.”

Thuiskappers
Een ander aspect wat hem aanspreekt in het vak is het opleiden van jonge kappers en kapsters. Maar daar is direct ook een bron van zorg: de thuiskappers. “Het nadeel is dat thuiskappers het niveau van het vak in gevaar brengen, doordat ze geen leerlingen opleiden. Dat betekent dat het vak afhankelijk is van de kapsalons die wél opleiden. En kapsalons die wel opleiden hebben de kans dat zij hun eigen concurrentie creëren. Zeker wanneer een leerling vanuit huis gaat werken en daar zonder restricties – geen huur, geen arbo – het geleerde vak gaat uitoefenen. Daarnaast zie je een verschil in kwaliteit- en prijsverhouding. Wij knippen maximaal twee klanten per uur. Thuiskappers nemen hooguit een kwartier of 20 minuten per klant. Dat gaat ten koste van de kwaliteit. Begrijp me goed; thuiskappers zijn voor sommige mensen een uitkomst, bijvoorbeeld als je een smalle beurs hebt of als je beperkt mobiel bent. Maar de beleving in een kapsalon is anders dan thuis aan de keukentafel of in een kamertje van iemand met een kapsalon aan huis.”

De gemeente moet de wildgroei van thuiskapsalons tegengaan

Andere tijden
Frans begon bijna 30 jaar geleden bij de kapperszaak van Harry Nitert. Ook  voor die tijd was er op deze plek in het dorp al een kapperszaak gevestigd, in combinatie met een sigarenmagazijn ‘De Overweg’. Overigens wel met een gescheiden dames- en herenafdeling. “Een compleet andere tijd”, vertelt Frans.Toen moesten de eigenaars van een dameskapperszaak nog een vakbekwaamheidscertificaat halen voor het knippen van heren. Het was puur bedoeld als drempel, omdat men bang was dat de dames de klanten van de heren zouden afpikken.”

‘Hairbnb’
“Ik zou graag zien dat de gemeente wildgroei van thuiskapsalons tegengaat. Volgens de Kamer van Koophandel zijn er op dit moment 24 thuiskapsalons ingeschreven in de gemeente Epe. En daarnaast weet ik zeker dat er ook heel wat kappers zonder inschrijving bij de KvK gewoon bij de mensen aan huis knippen. In mijn ogen zijn het er veel te veel. En wat ik veel erger vind is dat de gemeente gewoon vergunningen blijft afgeven. Hetzelfde geldt voor schoonheidssalons. Op een gegeven moment zijn de kapper en de schoonheidssalon uit het winkelstraatbeeld verdwenen. Dat is jammer, want er is al zoveel leegstand. Het effect dat Airbnb op de hotelsector heeft, zien we nu ook in de kappersbranche. Er wordt zelfs al gesproken over ‘Hairbnb’.”

Tekst en foto’s: Gerrit Tenkink