Archeo-doe-dag bij Veluws Museum Hagedoorns Plaatse

1162


Veluws Museum Hagedoorns Plaatse aan de Ledderweg 11 in Zuuk (Epe) staat op zaterdagmiddag 16 november helemaal in het teken van archeologie. In samenwerking met onder andere de historische vereniging Ampt Epe is er een speciale Archeo-doe-dag georganiseerd. Van 13.00 uur tot 16.30 uur zijn er allerlei activiteiten op het museumterrein van lezingen tot demonstraties en een kleine markt.

Op zaterdagmiddag 16 november vinden onder meer drie korte lezingen plaats door drie archeologisch deskundigen. Regio-archeoloog Harry Pape-Luijten, Wim van ’t Einde en tenslotte archeologisch landschapsdeskundige Eva Kaptijn zullen opeenvolgend vanaf 13.00 uur een lezing geven over archeologie.

Harry Pape-Luijten is regio-archeoloog voor de gemeentes Apeldoorn, Brummen, Epe, Lochem en Voorst en adviseert daarbuiten over allerhande archeologische projecten vanuit het bedrijf wat hij runt met zijn vrouw Marloes Luijten-Pape.
Wim van ’t Einde is lid van de werkgroep Archeologisch-Cultuurhistorische Erfgoed van de historische vereniging Ampt Epe. Hij zal aan de hand van internet laten zien hoe je vanachter je eigen computer onderzoek kunt doen aan de hand van kaartmateriaal op internet.
Eva Kaptijn is archeoloog en gespecialiseerd in landschapsarcheologie. Voor Erfgoed Gelderland zet zij zich in voor het ‘Citizen Science project’. Hierin kan iedereen die interesse heeft voor archeologie en het verleden meehelpen met het herkennen van archeologische structuren (bijvoorbeeld grafheuvels, celtic fields, oude wegen) op de Veluwe.

Op het programma staan onder andere demonstraties van het werken met metaaldetectoren en met de online hoogtekaart van Nederland. Daarnaast zijn er enkele kramen met boeken en archeologische hulpmiddelen. Kinderen kunnen leren graven als een archeoloog en er zelfs een archeologiediploma mee behalen!

Bezoekers kunnen naast lezingen en doe-activiteiten ook hun eigen geologische en archeologische zelf meegebrachte vondsten inbrengen tijdens het bodemvondstenspreekuur van kenners Bauke Terpstra en Cor van Baarle. Bauke is geoloog en coördinator van de werkgroep ‘Geologie en Landschap’ van de KNNV afdeling Epe/Heerde. Cor is amateurarcheoloog en speurt al tientallen jaren naar sporen van oude bewoning op de Noord-Veluwe. Hij ontdekte tenminste veertig tot dan toe onbekende grafheuvels in de gemeente Epe en een bijzonder urnenveld in Niersen en bracht in 2009 zijn boek ‘Handel en wandel op de Veluwe’ uit.

Bijwonen van deze middag op zaterdag 16 november vanaf 13.00 aan de Ledderweg 11 kost € 2,50 voor kinderen van 4 t/m 12 jaar en  € 5,50 voor bezoekers van 13 jaar en ouder.