Het vermoeden van Poincaré

1109

Een bewijs voor het Vermoeden van Poincaré is nog nooit gevonden. Het is ook niet goed uit te leggen kennelijk, zeker met taal niet. Daar krijg je toch al gauw de grootste misverstanden mee. Zoals de Heren van Toneelgroep Het Volk op vrijdag 25 oktober in Epe zullen bewijzen… vermoeden wij… op hun bekende absurdistische en humoristische wijze.

Jules Henri Poincaré was een Frans wiskundige en wetenschapsfilosoof (1854-1912). Een bewijs voor het naar hem vernoemde vermoeden is tot op de dag van vandaag niet geleverd. Niet zozeer het vermoeden van Poincaré zelf, als wel het onvermogen om een vermoeden met behulp van taal te doorgronden is de inspiratiebron van Het Volk voor dit door hen zelf geschreven toneelstuk.

In ‘Het vermoeden van Poincaré’ maken we kennis met twee oudere mannen, Mess en Herr, die ingesneeuwd zitten in een klein chalet in de bergen. Herr zat er eerst, Mess komt er later bij. De mannen mogen elkaar niet, zodat in hun gesprekken allerlei irritaties en misverstanden de kop opsteken. In de bijna lege ruimte van het chalet bevindt zich slechts één raam. Dat biedt niet alleen uitzicht op de buitenwereld, maar geeft ook visueel inzicht in de gedachtenspinsels van beide heren. Hun gespreksstof bestaat uit zowel enorme trivialiteiten als intellectuele bespiegelingen. Langzaam ontrafelt zich een drama dat zich vermoedelijk heeft afgespeeld en vermoedelijk van groot belang is in de voorstelling. Met aan waarschijnlijkheid grenzende zekerheid, zoals Poincaré dat zelf formuleerde?

De trouwe bezoeker van Het Volk zal zijn hart ophalen, ook omdat er regelmatig wordt geciteerd uit vroeger repertoire. Voor mensen die de voorstellingen van Het Volk nog niet kennen: laat je verrassen door de rijke en geestige dialogen.

Online informatie en tickets: www.cultureelplatformepe.nl

Locatie: Kulturhus EGW, Stationsstraat 25 Epe
Aanvang: 20.00 uur
Entree: € 19,00, jeugd t/m 18 jaar € 7,50; entree is inclusief een consumptie.
Online kaartverkoop: www.cultureelplatformepe.nl
Losse kaartverkoop VVV-Epe