Inspirerende kunstwerken in Kunstkamer Vaassen

1018

Kunstkamer Vaassen opent op zaterdag 19 oktober een expositie van de beeldend kunstenaars Yvonne Struys, Hans Bode en Wim Adema.

Yvonne Struys laat op deze expositie een combinatie zien van haar beeldende werk. Een aantal werken heeft een monumentaal karakter, zoals de indringende tekst van ‘Miserere’ die bij de muziek hoort van de componist Vyautus Miškinis (1954). Deze tekst is op een zeer groot doek geschreven en binnen de grondvorm van de kathedraal te Chartres geplaatst. De kleur blauw is mede bepalend en wordt gecombineerd met twee grote blauwwitte vleugels. Het is een indrukwekkend beeld van vergankelijkheid en heeft tegelijk een eigentijds autonoom karakter gekregen.

Een oud gedicht van William Langland (circa 1330-circa 1400), genaamd ‘Het veld vol mensen’, is door Yvonne Struys in het oude handschrift op twee grote verticale panelen opnieuw herschreven. Zij  heeft het oude handschrift met drukinkt op geschept papier (op oliebasis) opnieuw vormgegeven.

Enkele regels: ‘In a somer seson, whan soft was the sonne,
                     I shope me in shroudes, as I a shepe were’

In de kunstkamer exposeert Yvonne Struys tevens gouaches die in IJsland gemaakt zijn. Het zijn beelden van een donker landschap en sneeuwstormen. Haar inspiratiebronnen zijn oude histories, talen en culturen. Zij is werkzaam in een kerk in Nieuwolda en woont in het Groningse Wagenborgen.

Hans Bode exposeert op deze expositie in Kunstkamer Vaassen onder meer vier grote zerkafdrukken. Voor het maken hiervan mocht hij een oude en niet bruikbare zerk als beelddrager gebruiken. De ‘nieuwe’ zerken hebben een geheel nieuwe beeldtaal gekregen, waarop afbeeldingen van zwarte vissen, voeten en een groot varenblad te zien zijn. Zij zijn tegelijk een herinnering aan Bouke Retmer die in 1888 overleed en op de oude zerk genoemd werd. Op een van de geëxposeerde zerken staan aan de onderkant twee voeten afgedrukt, die tevens verwijzen naar vijf aanwezige lino’s met het thema  ‘twee voeten’. De kleine sculptuur ‘Bird’ is verrassend in zijn abstracte vorm en valt op door het gebruik van verschillende (natuur)materialen. Op deze expositie is van zijn hand ook een groot aantal lino’s te zien, gedrukt op handgeschept papier. Met drie objecten uit de serie ‘Buildings’ toont Hans Bode nieuw ruimtelijk werk. Boeiend zijn de broches van handgeschept papier welke in kleine vitrines getoond worden. Hans Bode woont en werkt in Wagenborgen.

Wim Adema exposeert in de kunstkamer geheel nieuw werk. De afgelopen 2 jaar zocht hij met fotobeelden en acrylverftechniek naar een nieuwe beeldtaal. Op deze expositie in de kunstkamer zijn hiervan een groot aantal werken te zien. In zijn oorspronkelijke fotowerk (serie ‘Nature’) was de natuur zijn inspiratiebron. Later werden fotobeelden hiervan samengevoegd in de serie ‘Double Images’. Met dood bloem- en plantenmateriaal ontstond hierna ‘Dead Flowers’. Bij het fotograferen van dit materiaal kwamen de oude kleurpigmenten weer tevoorschijn. Met de acrylverftechniek is een element van aantasting weer in het fotobeeld ingebracht. Ook het passe-partout en de glasplaat worden nu beeldend gebruikt. In de aanwezige drieluik ‘Herfst’ hebben de fotobeelden een atmosfeer van vergankelijkheid gekregen. Op een klein vierluik is de glasplaat beschilderd en vormt een visueel geheel met het bewerkte fotobeeld.

Deze grote expositie is de komende maanden aanwezig in Kunstkamer Vaassen.

Bezoek is mogelijk op elke zaterdag van 13.00-16.00 uur. Buiten deze openingstijd kan ook telefonisch een andere afspraak gemaakt worden (0578-617989).
Adres: hoekpand ter Heerdtspad 14/Torenstraat. De ingang van de kunstkamer bevindt zich in de Torenstraat, in het dorpscentrum vlakbij supermarkt Deka.

www.kunstkamer-vaassen.blogspot.com