Voorop de fiets bij Liesbeth

1402
Liesbeth Snijder op haar Jes-J fiets.

Steeds meer eenzame alleenwonenden komen nauwelijks de deur meer uit. Ze zijn te weinig mobiel, of durven simpelweg niet. Natuurlijk is deze groep blij met een bezoekje van een vrijwilliger, buur of familielid die langskomt voor een kopje thee. Maar nog mooier is het om naar buiten te gaan, de frisse lucht en de wind in je haren te voelen. Liesbeth Snijder maakt dat mogelijk met haar Jes-J fiets.

Want met ‘Jes-J, voorop de fiets, waarheen u maar wilt’, krijg je de mogelijkheid om er even uit te gaan. Voor mensen die niet meer in de gelegenheid zijn om zelf te fietsen is dit een leuk alternatief. De JES-J (rol)stoelfiets is een fiets waarop je voorop plaatsneemt in een comfortabele stoel. Naar bos of hei of een ‘taxiritje’ naar dorp, kerk, kapper, huisarts, kulturhus, zomeravondconcert, enzovoort. Alles kan. Lekker naar buiten, de frisse lucht en de wind in de haren voelen. Liesbeth maakt dat mogelijk met haar JES-J fiets.

“Je voelt je zoveel beter als je even een uurtje of misschien twee uurtjes buiten bent geweest. Het is net of je kopje thee dan beter smaakt. Voor veel ouderen is dit ook een kans om het vele binnen zitten te doorbreken en sociale contacten te hebben.”

Service
Liesbeth kwam op het idee door haar moeder, die fysiek en conditioneel niet meer in staat was om zelf te fietsen. “Ze kan heel erg genieten van de natuur en het buiten zijn. Bovendien is het heel makkelijk als je bijvoorbeeld midden in het dorp een boodschap wilt doen, omdat je met de fiets overal kunt komen. Daarom heb ik deze rolstoelfiets gekocht. Op een gegeven moment dacht ik: waarom zou ik dit niet als service bieden aan mensen die graag naar buiten willen?”

‘Tijd is geen geld’
“Voor mij geldt dat tijd geen geld is. Ik vraag een kleine onkostenvergoeding van € 3,00 voor ‘functionele taxiritjes’ (heen en weer) en € 5,00 voor een recreatieve tocht. Dit is dus ongeacht de tijd dat we onderweg zijn. De vergoeding is gering, want ik hoef er niet van te leven. Ik geniet er zelf ook van”, zegt Liesbeth.

Bellen (06-13837538) of mailen (jesjvooropdefiets@gmail.com) is voldoende om Liesbeth met haar fiets in te schakelen. “U geeft uw wensen door en samen kijken we naar de mogelijkheden. U wordt thuis, of waar u maar wilt, opgehaald.”

www.jes-j.nl

Tekst en foto: Gerrit Tenkink