Plezier als uitgangspunt

2201
Dansdocent Juliette Nieboer gaat haar 34e seizoen in als dansdocent in de gemeenten Epe en Heerde.

Ze heeft al heel wat kinderen in Epe en Heerde onder haar hoede gehad. Al 34 jaar is Juliette Nieboer dansdocent in deze twee gemeenten en nog altijd met onverminderd veel plezier en enthousiasme. “Ik heb bewegen altijd als plezierig ervaren. Dat breng ik graag over op anderen.”

Ook dit seizoen presenteert Cultuurplein Noord Veluwe op de Pleinmarkt (14 september op het plein bij de Grote Kerk in Epe) weer een uitgebreid programma op het gebied van dans, muziek, theater en beeldende vorming. Het dansgedeelte valt onder de verantwoording van Juliette. “Dit jaar bieden we lessen showjazz en streetjazz en met twee andere collega’s begeleid ik drie musicalklassen, waarbij zingen en de choreografie en aankleding ook een belangrijke rol spelen. Bij showjazz moet je denken aan dansen op musicalmuziek. Bij streetjazz gaat het meer om de hedendaagse muziek. Ik noem het bewust ‘streetjazz’, omdat ik niet wil dat het alleen streetdance is met een aantal ingestuurde moves. Ik wil er ook techniek aan toevoegen.”


Ik heb bewegen altijd als plezierig ervaren. Dat breng ik graag over op anderen

Passie
Juliette mag je zonder overdrijven een gedreven en gepassioneerde docent noemen. “Ik heb zelf altijd enorm veel plezier beleefd aan bewegen. Voor mij was het altijd een uitlaatklep. Dat bewegen en het plezier breng ik graag over op kinderen. Natuurlijk heb je kinderen die niet durven. Soms blijven ze eerst aan de kant staan. Als we dan verkleden en schminken zijn ze opeens heel anders en durven ze vaak wel. Je ziet ze dan gaandeweg het jaar groeien. Dat geeft een enorme kick”, aldus Juliette, die het ook belangrijk vindt dat kinderen hun fantasie en creativiteit kwijt kunnen in de dans. “Voor we beginnen met het instuderen van een stuk gaan we vaak eerst om de tafel zitten. ‘Waar denk jij aan bij deze muziek? Kun je er naast de basisbewegingen nog wat extra’s aan toevoegen?’ Ze komen dan vaak met heel verrassende aanvullingen. Daar geniet ik van.”

Het plezier blijft
Al 34 jaar dansdocent. Dat roept de vraag op hoe oud Juliette is. “Ik ben inderdaad de 50 al gepasseerd. Vroeger wilde ik alles meedansen en voordoen. Dat is wel wat minder. Ik probeer nu mijn passie en enthousiasme wat meer verbaal en met mijn gezichtsuitdrukking over te brengen. Maar het plezier blijft en daar gaat het om.”

Tekst en foto: Gerrit Tenkink