Jan Brinkman: ‘Hopelijk steunt men ons opnieuw’

1592

Jan Brinkman is een van de drijvende krachten van de Stichting Kenya Kinderen én van Jumbo van Andel Epe. De 50-jarige bedrijfsleider was al vele malen in Kenia bij het mede door hem opgezette Boresha kindertehuis in Maai Mahiu. Ook nam hij deel aan klimtochten naar Mount Kenya en de Kilimanjaro en aan ‘Epe Fietst voor Water’, waarmee hij en de overige deelnemers veel geld ophaalden voor het kindertehuis. Ook dit jaar stapt hij in het kader van ‘Epe Fietst voor Water’ weer op de fiets, voor de fun én vooral voor het goede doel.

Mountainbiken of voetballen?
“Als ik eerlijk ben voetbal ik toch liever. Ik vind de mtb leuk, maar het moet een doel hebben. Zo’n tocht in Kenia om te volbrengen vind ik prachtig en zeker om daar geld mee bij elkaar te halen, maar zomaar een stuk fietsen, nee. Nadat we in 2015 terugkwamen van de vorige tocht in Afrika heb ik nog één keer gefietst en daarna heeft ie jaren stil gestaan. Tot nu eigenlijk.”

Favoriete vakantieland?
“Frankrijk en dan met name vanwege de zon en de campings. Wij zijn echte kampeerders. Het liefst met de hele familie. Dit jaar gaan we met ons gezin en schoonouders naar de Dordogne. Vorig jaar zijn we naar Spanje geweest, ook leuk zo’n weekje in een hotel, maar Frankrijk is favoriet. Alle streken wel. M’n vrouw wil ook graag noordelijk in Frankrijk verblijven, maar ik zit liever iets ‘lager’ voor de temperatuur.”

Wie bewonder je in Epe?
“Toos! Toos Huiskamp. Zij is geweldig, voor ons helemaal. Ik hoef maar te zeggen ‘oliebollen’ en ze regelt alles. Ook de mensen die ze meeneemt staan altijd voor de stichting klaar; dat is geweldig. Dat oliebollen bakken doen ze al jaren.”

Wat mis je in Epe?
“Een zwembad voor de kinderen. Een zwembad dichtbij zou wel mooi zijn. Als we gaan zwemmen, gaan we meestal naar Vaassen of Nunspeet.”

Grootste voldoening van de Stichting Kenya Kinderen?
“Dat je met heel weinig een verschil kunt maken voor de kinderen daar. Het gegeven dat we tientallen kinderen een betere toekomst hebben kunnen bieden is zó mooi. Je helpt niet alleen die zeventig kinderen van het kindertehuis, maar ook iedereen die eromheen zit. De hele gemeenschap profiteert mee. Dat geldt ook weer voor het waterproject waarvoor we met 32 mensen in Kenia gaan fietsen. We hopen dat de mensen ons opnieuw willen steunen hierbij.”

Tekst: Ton Brands
Foto: Gerrit Tenkink