Bijen- en Honingmarkt Epe

1180

De jaarlijkse Bijen- en Honingmarkt in Epe, georganiseerd door de Imkervereniging Epe, zit er weer aan te komen. Op woensdag 7 augustus is het zover en kunnen geïnteresseerden zich laten bijpraten over het belang van de bij.

Bijen zorgen voor bestuiving van gewassen en dragen zo bij aan onze voedselvoorziening. De informatiekraam van imkervereniging De Imme is er voor al uw vragen over bijen, honing, drachtplanten en bomen. Wanneer u zelf meer over bijenhouden wilt weten dan vertellen de imkers er graag over. Ook verkopen ze lokale honing van imkers van de vereniging.

Er zijn demonstraties van diverse ambachten te zien, zoals korfvlechten en pottenbakken en de gemaakte producten zijn te koop. Uiteraard zijn er kramen van professionele honingverkopers met een veelheid aan vooral Nederlandse honingsoorten en ook imkerbenodigdheden zijn op de markt aanwezig.
Verder zijn er kramen met natuurinformatie, streekproducten en bijenplanten. Het imkercafé is het trefpunt voor koffie/thee en een gezellig (imker)praatje, zo biedt de markt imkers de gelegenheid om elkaar en geïnteresseerden te spreken.

De markt richt zich daarnaast op kinderen. De ‘Schminkerie’ is present om kinderen tot bijtjes om te toveren. Kinderen kunnen zich verkleden en voelen zich met een imkerpak aan even een echte imker. Bij de kijkkast kan, met een veilige glasplaat ertussen, een bijenvolk worden bekeken met daarin een gemerkte koningin. Imkers leggen uit wie de koningin is, hoe je een dar herkent en waar de honing en het stuifmeel zijn te vinden. Ook kunnen echte bijenwaskaarsen gemaakt worden.

Voor de imker was begin augustus traditiegetrouw de tijd om bijenvolken te verhandelen, een uitgelezen moment om overcomplete bijenvolken te verkopen of om een bijenvolk aan te schaffen en daarmee naar de heide af te reizen. Tegenwoordig is deze traditionele handel nog maar beperkt, maar heeft ook nu nog een rol op de markt. Imkers van de Bijenhouders Vereniging De Imme uit Epe en haar buurverenigingen worden enthousiast gemaakt hun bijenvolken te verhandelen en overcomplete imkermaterialen te verkopen.

Op woensdag 7 augustus is de markt van 8.30 tot 13.30 uur te bezoeken. Om 10.00 uur wordt de markt officieel geopend door wethouder Erik Visser. Toegang is gratis.