IJzersterk met menselijk maat

3111

Van Schoonhoven IJzersterk bestaat dit jaar 15 jaar. Reden voor vader Gert, moeder Ans en zoon Bas om op 11 mei de deuren open te zetten voor een open huis. Bezoekers konden op deze dag kennismaken met de veelzijdigheid van deze metaalbewerker, want bij Van Schoonhoven zijn ze van alle markten thuis en zeggen ze niet snel ‘nee’. “U zegt het, wij maken het.”

“Als iedereen met plezier werkt, dan is ook iedereen bereid om een stapje extra te zetten en gaat de kwaliteit vanzelf omhoog.”

Gert en Bas vormen samen de directie van het Eper metaalbedrijf, al doen ze zelf wat lacherig over de term ‘directie’. Hun motto: ‘Doe maar gewoon’ en ‘niet verder reiken dan de polsstok lang is’. In 2004 startte Gert met zijn bedrijf thuis vanuit de schuur met, zoals hij het zelf noemt, ‘klein werk’. “Ik deed toen nog voornamelijk kleine klussen, een kapotte skelter hier, een speciaal hek daar. Geleidelijk kwam er ook steeds groter werk bij. Er bleek behoefte aan dit soort kleine flexibele bedrijven, dus we hebben op een gegeven moment de overstap gemaakt, via het Eekterveld in Vaassen en de Kweekweg in Epe naar de Hammerstraat. Eerst op nummer 1A en nu, sinds 2017, op nummer 42, waar we een ruimte hebben van pakweg 400 vierkante meter.”

Van links naar rechts: Gert, Bas, Ans en Sam van Schoonhoven. “We zeggen zelden nee als iemand met een vraag komt.”

In 2009 stapte Bas het bedrijf van zijn vader binnen. Nu staat de onderneming op naam van beiden en verzorgt Ans de administratie. Daarnaast vormen drie vaste medewerkers en een stagiaire het totale bedrijf. “We pakken alles aan”, zegt Bas. Dat varieert van constructiewerk voor de bouw tot en met meer designachtig ontwerp en laswerk van bijvoorbeeld meubilair. Op dit moment hebben we een hele grote klus voor het onderhoudswerk aan stads- en streekbussen van meerdere maatschappijen. Diversiteit is in onze ogen een garantie voor voortbestaan. Gaat het in de bouw wat minder, dan heb je misschien meer werk op de particuliere markt.”

Hedendaagse dorpssmid
Dat is ook een reden dat Bas en Gert niet snel ‘nee’ zeggen als er iemand met een vraag komt. “Al is de klant nog zo klein, het kan altijd iemand zijn met een vervolgopdracht. Dus als iemand hier binnen stapt met een kapot steelpannetje en vraagt of ik het handvat er even aan kan lassen, dan doe ik dat. We kunnen alles lassen, van rvs en aluminium tot en met gietijzer. Het is gewoon leuk om mensen te helpen. Waar moet je anders naar toe? Zo’n bedrijf als dit is er niet meer tussen Apeldoorn en Zwolle. Eigenlijk zijn wij een soort hedendaagse dorpssmid”, zegt Gert lachend. “En ja, wat moet je dan vragen voor dat laswerk? Soms zeggen we: doe maar een pak koeken of een kratje bier. Klant blij, jongens in de werkplaats blij. Iedereen blij.”

“En daar komt bij dat onze jongens het ook leuk vinden als er iemand binnenstapt met een bepaald klusje. Dat zorgt voor afwisseling en je moet je creativiteit gebruiken om te zoeken naar een oplossing. Lukt dat en de klant is tevreden, dan geeft dat een goed gevoel. Wij vinden het belangrijk dat de sfeer binnen ons bedrijf goed is. Als iedereen met plezier werkt, dan is ook iedereen bereid om een stapje extra te zetten en gaat de kwaliteit vanzelf omhoog. Als je naar uurloon kijkt, dan kan dat natuurlijk niet, maar we zijn geen productiebedrijf. We doen hier niet aan een weekplanning, dus een klein klusje tussendoor, daar maak je gewoon ruimte voor. Dat moet je dan maar weer ergens anders compenseren”, vult Bas aan.

Rob, Stan, Bas, Menno, Gert en Sam (van links naar rechts): “Diversiteit is in onze ogen een garantie voor voortbestaan.”

Creativiteit
Naast het kleine werk gaat Van Schoonhoven grote klussen zeker niet uit de weg. Gert: “Wij gaan verder waar anderen stoppen. Als een ander denkt: ‘Dit wordt te moeilijk’, dan voelen wij ons juist uitgedaagd om een oplossing te vinden. Ook hier speelt creativiteit een rol. Een architect of constructeur maakt een berekening, maar er zijn altijd onvoorziene zaken die vragen om een oplossing. Ik vind het leuk om daarin mee te denken en die oplossing te vinden.” Dat is ook de reden dat Gert veelal naar buiten gaat en Bas zich voornamelijk ophoudt in de werkplaats. Bas: “We vullen elkaar perfect aan. Als je op locatie werkt dan kom je van alles tegen, waar je vaak ter plekke een oplossing voor moet bedenken. Dan heb je veel ervaring nodig. Ik ben vooral verantwoordelijk voor de werkplaats. Naast meewerken, maak ik de offertes, doe het tekenwerk en zorg voor de planning.”

Meubels
Behalve het genoemde werk legt Bas zich ook steeds meer toe op het maken van meubilair op maat of naar eigen ontwerp. “Daarbij combineer ik metaal en hout. Hout is inderdaad heel ander materiaal, maar ik heb ooit een opleiding gedaan voor de bouw, dus daar heb ik de nodige kennis over hout opgedaan. De combinatie van beide materialen slaat aan. Af en toe zet ik wel eens een fotootje op facebook en daar krijg ik behoorlijk veel reacties op, dus wie weet gaan we dat soort werk in de toekomst vaker doen. Ik heb er in ieder geval zelf veel lol in om iets moois te maken, waar een ander dan weer enthousiast over is.”

En zo hebben vader en zoon beiden hun eigen plek binnen het bedrijf, terwijl Ans vanaf kantoor de hand- en spandiensten levert. Ook Sam, broer van Bas en zoon van Gert en Ans, zal naar verwachting zijn plek vinden in het bedrijf. Gert heeft er het volste vertrouwen in dat Bas het ook zonder hem wel redt, al wil Bas daar nog niet zo heel veel van weten. “Gert heeft veel ervaring, die wil ik nog niet graag missen.” Gert lacht. Een uurtje minder werken in de week is goed, maar hij wil er nog niet aan denken om helemaal te stoppen. “Ik ben al zo’n beetje 40 jaar in deze bedrijfstak aan het werk, maar kan er elke dag nog van genieten. Mooie dingen maken en klanten helpen, zodat ze tevreden zijn; wat wil je nog meer?”

Tekst en foto’s: Gerrit Tenkink