Anne van de Vlekkert en het ‘Schieven Keizer-gevoel’

3896

Schieven Keizer Garantiemakelaars is diep geworteld in de Eper en Heerder samenleving. Het makelaarskantoor zag op 1 januari 1967 het levenslicht. Erna Schieven was een van de bekende gezichten uit de begintijd. Wat later werd dat Bert Keizer. Een andere naam die al sinds jaar en dag is verbonden aan het makelaarskantoor is Anne van de Vlekkert. Ze kwam het team in 1983 versterken. Op 31 mei is haar laatste werkdag. Ze heeft in die 36 jaar enkele duizenden mensen uit de regio mogen begeleiden bij misschien wel de belangrijkste zakelijke beslissing uit hun leven.

Anne van de Vlekkert is 54 jaar en woont samen met haar man, dochter en twee honden in Vaassen. “We zijn een samengesteld gezin en hebben vier fantastische kinderen. Al sinds 1983 ben ik werkzaam bij dit prachtige bedrijf. Wat ik het meest zal gaan missen? Het ‘yesgevoel’ als ik een verkoper blij heb kunnen maken met een mooie deal en uiteraard ook mijn geliefde collega’s. Er heerst hier een goede werksfeer, waarbij altijd alles bespreekbaar is.”

Anne gaat weliswaar weg als permanente kracht bij Schieven Keizer Garantiemakelaars, maar verdwijnt niet volledig uit het vak. “Ik ben van plan om nog regelmatig taxatiewerk en deeldiensten uit te voeren, maar dan niet meer in loondienst. Vanuit mijn thuisadres in Vaassen zal de verbinding met het vak, en met Schieven Keizer, blijven bestaan.”

Thuisgevoel
Jarenlang begeleidde Anne met veel enthousiasme en plezier klanten bij de aan- of verkoop van hun woning. “Het was een tijd waarin ik veel heb geleerd en mezelf heb kunnen ontwikkelen tot de persoon die ik nu ben. Klanten mogen begeleiden in een toch wel spannende periode in hun leven. Hoe mooi is dat? Met passie voor het vak en de klant heb ik het belang van de klant altijd voorop gesteld.”
Niet voor niets luiden haar persoonlijke motto’s: ‘Carpe Diem’ en ‘Aandacht maakt alles mooier’.


Anne van de Vlekkert neemt op 31 mei, na 36 jaar, afscheid als medewerker van Schieven Keizer Garantiemakelaars. Op de achtergrond rechts Wout Jonasse, aan wie Anne het ‘makelaarsstokje’ overdraagt, en links Richard Nijhof.

“Wonen is persoonlijk”, vervolgt Anne, “en dat geldt ook voor mijn werk als makelaar. Dat maakt het vak ook zo boeiend. Iedere klant heeft zijn eigen verhaal. Ik heb proberen te werken om klanten een mooi nieuw ‘thuisgevoel’ te geven. Geen dag is hetzelfde. Omdat iedere dag weer verrassende, nieuwe situaties met zich meebrengt wordt je improvisatievermogen op de proef gesteld. Het heeft me leren relativeren. Ik voel me een gelukkig mens dat ik op deze plek 36 jaar heb mogen werken.”

Bewijzen
Het verschil tussen de makelaardij in de jaren ’80 en nu is groot. “Begin jaren ’80 werd de markt gekenmerkt door lage prijzen, veel aanbod en een kopersmarkt. Er was geen internet of Funda en ons kantoor had een eigen magazine met ons aanbod. Bert Keizer was heel creatief en bedacht iedere keer weer iets nieuws om onder de aandacht te komen. Ik moest mezelf bewijzen vanwege mijn leeftijd en het feit dat ik een vrouw was. De verschillen met de huidige tijd zijn dus groot, maar onveranderd is gebleven dat kopers en verkopers nog steeds wakker liggen bij de aankoop of verkoop van een woning. Het gaat nog steeds gepaard met veel emoties en aan mij de schone taak om ze lekker te kunnen laten slapen”, lacht Anne, die geen uitspraken wil doen over de prijsontwikkeling van woningen de komende jaren. “Je kunt daar wel ‘interessante dingen’ over gaan roepen, maar het biljft toch ‘kijken in een glazen bol’. Voor het makelaarsvak in de toekomst verwacht ik dat er steeds meer maatwerk geleverd gaat worden.”

Het waren twee leerkrachten van de RSG, Bonno van Dijk en Aart Breedveld, die Anne introduceerden bij mevrouw Schieven. “Eerst kwam ik op de binnendienst, maar al snel mocht ik ‘naar buiten’ en starten met de opleiding makelaardij.”

Het feit dat iemand zolang bij een bedrijf werkt, zegt iets over de persoon, maar ook iets over het bedrijf. Het geeft de sfeer en het werkplezier aan, die kenmerkend zijn voor Schieven Keizer Garantiemakelaars. “De kernwaarden van Schieven Keizer Garantiemakelaars zijn fair zakendoen en open communiceren. Dat spreekt me enorm aan. Ik heb nooit de behoefte gehad om te verkassen naar een ander bedrijf. De werksfeer is altijd goed geweest. Je kunt ook zoveel van jezelf kwijt in dit vak. Met mijn empathisch vermogen en commerciële kwaliteiten kan ik me nog steeds geen leuker beroep indenken. Waarom ik dan toch ga stoppen bij Schieven Keizer? Dat heeft te maken met de dynamiek van de makelaardij. Je moet altijd bereikbaar zijn. Ik wil nu graag mijn eigen agenda indelen en meer tijd doorbrengen met mijn dierbaren.”

Mensen-mens
Wout Jonasse (36) onderschrijft de positieve woorden van Anne over Schieven Keizer. De werksfeer en mogelijkheden bij het bedrijf zijn voor hem de belangrijkste drijfveren om op 1 mei terug te keren bij het makelaarskantoor waar hij van 2004 tot 2010 al actief was. “Dit was de mooiste periode uit mijn werkverleden. Ik kwam net van de opleiding Vastgoed & Makelaardij en heb mezelf hier mogen vormen tot de makelaar die ik nu ben. Het klantencontact en mensen mooie momenten laten beleven spreekt me erg aan. Je kunt echt wat betekenen voor iemand en winst voor hem of haar boeken, financieel, maar ook in het gevoel van het veilig kopen van een huis. Ik ben net als Anne een mensen-mens en daarom vind ik het mooi het stokje over te kunnen nemen en terug te keren op het oude nest.

Wout had 5 jaar een eigen bedrijf voor aankoopbegeleiding, werd makelaar van het jaar en is blij dat hij deze expertise opnieuw mag inzetten voor Schieven Keizer Garantiemakelaars. Daarnaast heeft hij een brede marketingachtergrond. Ook die marketingkennis en -ervaring zal hij aanwenden voor het bedrijf. “Het vak van makelaar is dynamisch en verandert. Als voormalig marketeer heb ik geleerd creatief in te spelen op kansen en bedreigingen. Deze ervaring kan ons helpen om voor onze klanten voorop te blijven lopen.”

Het kantoor in Epe telt momenteel drie makelaars en twee medewerkers voor ondersteunende diensten. En hoewel er veel is veranderd in de afgelopen 50 jaar, is een aantal zaken hetzelfde gebleven. Directeur-eigenaar Richard Nijhof: “Een huis kopen of verkopen doe je maar een paar keer in je leven. Klanten stellen daarbij persoonlijk contact en betrouwbaarheid op prijs. Dat waren ook de uitgangspunten waar Erna Schieven ruim 50 jaar geleden mee begon en die Anne van de Vlekkert en wij nog altijd uitdragen.”

Tekst: Ton Brands
Foto: Martin Hogeboom