Het boerenleven op de Noordoost-Veluwe tijdens de jaren 1930-1970

1572

Museumboerderij Hagedoorns Plaatse in Zuuk en historische vereniging Ampt Epe zijn gestart met het mondelinge geschiedenisproject ‘Het boerenleven op de Noordoost-Veluwe tijdens de jaren 1930-1970’.

Veel inwoners van de Noordoost-Veluwe hebben een binding met het boerenleven. Of ze zijn geboren en getogen op een boerderij of hebben familie met die ervaring. Het aantal actieve boeren op de Noordoost-Veluwe is op dit moment klein. Dat was in de jaren ’50 van de vorige eeuw wel anders. Niet voor niets werd er toen gesproken over ‘het kleine boerenvraagstuk’. In Epe en Heerde waren veel boeren afhankelijk van de opbrengst van een klein stukje grond. Vanaf midden jaren ’60 is dit veranderd en begon de snelle afname van het aantal boerenbedrijven. De herinneringen aan het ‘oude’ boerenleven is belangrijk om vast te leggen.

Een groep vrijwilligers gaat daarom aan de slag om mensen te vragen hun ervaringen te vertellen. Deze persoonlijke mondelinge geschiedenis wordt opgenomen op een geluidsband en door de interviewer omgezet in een verhaal.

Het project levert dus verhalen, geluidsfragmenten en foto’s op, die ingezet zullen gaan worden bij Hagedoorns Plaatse. Een aantal verhalen wordt ook gepubliceerd in het periodiek van Ampt Epe of Heerde Historisch.

Het project wordt financieel ondersteund door de Rabobank Noord-Veluwe, de provincie Gelderland en museumboerderij Hagedoorns Plaatse.

Mensen die aan een interviewer hun verhaal willen vertellen of iemand kennen met herinneringen aan het boerenleven tussen 1930 en 1970 kunnen zich opgeven.

Wilt u meer informatie over project of zich aanmelden voor een interview, neem dan contact op met de beheerder van Hagedoorns Plaatse, Bertus Visser, telefoon: 0578-627162, mailadres: info@hagedoornsplaatse.nl.