Tuin(tje)wedstrijd Veluwe Actief en Groei & Bloei

1245
Doe mee aan de tuin(tje)wedstrijd en realiseer een toegankelijker tuin voor de levende natuur. Dat kan ook al op een balkon of patio.

De Veluwe Actief Krant looft een prijs uit voor degene in de gemeente Epe en de gemeente Heerde die dit voorjaar haar of zijn tuin of balkon toegankelijker heeft gemaakt voor de levende natuur. Aanleiding is de landelijke actie ‘De Levende Tuin, Wat kun jij doen?’ (www.delevendetuin.nl). Een tuin is namelijk niet alleen voor planten. Het is de basis voor veel dierenleven.

Zoals we weten gaat het niet goed met een aantal insectensoorten, zodat het gevaar bestaat dat het daardoor later ook wat slechter zal gaan met de mens. Wij kunnen daar heel eenvoudig zelf iets aan doen door het stukje natuur dat wij dichtbij ons hebben, leefbaarder te maken voor alles wat leeft in, van en door dat stukje. Denk niet aan grote, maar juist aan kleine acties. Haal een tegel uit de tuin, zegt deze actie, en plaats daar een leuk plantje in. Goed voor de bijen, vlinders, hommels, maar ook goed voor die andere insecten die daardoor in dat stukje grond om dat plantje heen kunnen gaan leven.

In juni gaan leden van ‘Groei en Bloei afd. Noord-Veluwe’ jouw initiatief bekijken. De jury zal vooral beoordelen op de drie elementen die er in een levende tuin aanwezig moeten zijn: tuinen bieden voedsel, veiligheid en nestgelegenheid voor dieren. Informatie daarover is ook te vinden op de site van de KNNV. Een levende tuin is overigens met de kleinste veranderingen te realiseren. Heb je een tegeltuintje of een balkon? Plaats daar dan bijvoorbeeld een kratje met tuinaarde met kattekruid. Een eldorado voor hommels. Kortom, we kunnen zelf wat doen aan de ‘biodiversiteit’ die snel achteruit gaat in ons ‘tegel-cultuur-omgeving’. Hoe?

Tips
– Laat ook bladeren liggen in de tuin (composteren zorgt voor de juiste ‘opruim’bacteriën).
– Wees zuinig met het gebruik van tegels in je tuin (betere doorwatering, lucht en licht).
– Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen (gif voor het een is gif voor het ander).
– Bewerk je tuin niet in één keer, maar telkens een stukje (voor hersteltijd).
– Kies vlinderbloemige planten (voor bodemverbetering, maar ook voor het aantrekken van insecten).

Doe je mee? Stuur dan een mail met een foto en een korte omschrijving van je initiatief naar veluweactief@uitgeverijgelderland.nl. ‘Groei en Bloei’ beoordeelt de inzendingen. De winnaar ontvangt een ‘groen cadeau’ en tevens een artikel in de Veluwe Actief Krant. Dus nogmaals: de jury kijkt niet naar de omvang van de tuin, maar vooral naar originaliteit, creativiteit en ‘eigen inbreng’.

Tekst: Groei en Bloei
Foto: Eugenie Hennes