Geldlessen op basisscholen Epe

923

Moedige Dialoog Epe geeft geldlessen bij vijf basisscholen in de gemeente Epe.

Basisscholen moeten geldlessen standaard opnemen in het lespakket, zodat het elk jaar weer aan de orde komt. Die aanbeveling doet de werkgroep Jeugd van de Moedige Dialoog in de Week van het Geld die gehouden wordt van 25 tot en met 29 maart as.

Armoede bij jeugd blijft een serieus probleem, schetst Marian Kemper van Koppel-Swoe. In Epe groeien momenteel zo’n 365 kinderen op in een huishouden dat leeft op of onder het sociaal minimum. Vorig jaar heeft de Moedige Dialoog bij de Gildeschool in Epe voor het eerst deze lessen gegeven. In deze lessen staat centraal hoe jeugd met geld kan omgaan. De kinderen krijgen les van bankmedewerkers over omgaan met geld.

“Meerdere scholen gaan het voorbeeld van de Gildeschool gelukkig volgen” zegt Kemper, “want lessen over geld zijn keihard nodig.” De lessen worden dit jaar gegeven bij de volgende scholen: Gildeschool, Nieuwe Wisselseschool, Jenaplan, K. Norelschool en de Gerhardus Majella. “De kinderen leren tijdens deze lessen hoe ze met geld om moeten gaan en niet meer moeten uitgeven dan ze hebben. Dat besef kun je ze niet vroeg genoeg bijbrengen.’’

Armoede en schulden, en dan met name de kwetsbare positie van kinderen daarin, vormen een complex probleem. Gemiddeld zitten in iedere Nederlandse basisschoolklas twee tot drie kinderen die in armoede opgroeien. Daardoor lopen zij op verschillende terreinen achterstanden op en kunnen zij niet altijd meedoen met andere kinderen.

‘Moedige Dialoog’ is een project van Sociaal Werk Nederland met als doel lokale netwerken op te zetten om armoede en schulden een halt toe te roepen. Op dit moment zijn er al vijftien van dit soort netwerken opgezet, waaronder die in de gemeente Epe. Hier is het een publiek-private samenwerking van mensen uit het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en de gemeente. Naast de werkgroep ‘Jeugd in Armoede’, zijn er in de gemeente Epe onder de vlag van ‘Moedige Dialoog’ nog drie werkgroepen actief. Deze richten zich op respectievelijk werknemers en werkgevers, (startende) ondernemers en Financieel Veilig Ouder Worden (de lokale alliantie).

(Advertorial)

Hoe kun je bezuinigen en tegelijkertijd controle houden over je geld? ‘Gezond met geld – Zo doe je dat’ helpt hierbij. Gezond met Geld is een boek vol nuttige en interessante informatie, leuke bezuinigingstips en budgetrecepten. Lees meer