Op het podium gaat de knop om

3177

In de gemeente Epe hebben we meerdere talentvolle volkszangers, maar Epenaar Dennis Wiltink kun je toch wel bestempelen als een van de bekendste. Momenteel is hij bezig met het voorbereiden van zijn theatershow in De Heerd in Heerde op 18 mei en legt hij de laatste hand aan zijn nieuwe single ‘Alles verandert’.

“Ik weet nog goed wanneer ik voor het eerst optrad: 26 november 2006 in de Kastelein in Epe. Ik zong altijd al wel, een beetje karaoke, dat soort werk, maar toen stond er een echt podium, kwam er publiek voor mij en zond ik meerdere nummers achter elkaar. Ik kan me nog herinneren dat ik ontzettend zenuwachtig was.” Maar dat optreden smaakte naar meer en de zenuwen hielden hem er niet van af om zich verder te ontwikkelen. Van het een kwam het ander. Zo af en toe op een bruiloft en soms een avondvullend programma. “Op een gegeven moment heb ik een geluidsetje gekocht. “Een vriend van mij ging het geluid bedienen. Niet dat hij er verstand van had, maar al doende leer je.”

Te kort

Langzaamaan kreeg Dennis hier in de regio meer bekendheid en in 2010 verscheen zijn debuutsingle ’Die tijd van toen ‘. Hij verkocht er maar liefst 20.000 van. Ook kreeg hij landelijk media-aandacht. Met zijn tweede single in 2012 haalde hij hoge noteringen in de Nederlandse en zelfs Belgische hitlijsten, gevolgd door optredens door het hele land. “In het begin doe je her en der wat avondvullende programma’s, maar als je wat bekender wordt dan zijn het meer optredens van een half uur. Soms twee op een avond. De kunst is dan om het publiek binnen een half uur voor je te winnen. Dat is best lastig, maar ik probeer altijd een mix te maken tussen eigen nummers en bekende covers. Dan lukt het wel om de zaal op gang te krijgen. De kunst is om het publiek het gevoel te geven dat het optreden te kort is. Als ze het jammer vinden dat het is afgelopen, dan heb je het goed gedaan.”

Persoonlijk

Als het gaat om ‘eigen nummers’, dan zijn het doorgaans nummers die Robert Dorn speciaal voor Dennis schrijft. “Maar mijn stille wens is om steeds meer zelf te gaan schrijven. Voor mijn laatste EP heb ik me meer bemoeid met de teksten en de muziek. Een van de laatste singles ‘Je bent wie je bent’ is geheel van mijn hand. Dat liedje is heel persoonlijk. Het gaat over mijn verstandelijk gehandicapte broertje, Marcel. Ik zing dit nummer heel graag, want ik kan er nog meer dan in andere nummers mijn gevoel in kwijt. Altijd als ik het nummer zing, denk ik aan hem. Marcel zelf vindt het nummer ook heel speciaal. Niet dat hij de essentie ervan begrijpt, maar als hij het hoort, dan zegt hij wel direct ‘Dat is mijn nummer’.”

Verlegen

Dennis combineert zijn werk als bedrijfsleider bij Pronto Wonen in Apeldoorn met zijn zangcarrière. In de weekenden is hij meestal één of twee avonden op pad om ergens in het land op te treden. “En of er nu twintig of tweehonderd mensen in de zaal staan, het verveelt nooit. Het blijft heel bijzonder. Als ik eenmaal op het podium sta voel ik me er helemaal thuis. Dat is ook het mooie van optreden. Ik vergeet op dat moment de hele wereld om me heen. Ik ben alleen met de muziek en het publiek bezig. En de waardering in de vorm van applaus geeft een enorme kick. Waar het vandaan komt weet ik ook niet. Muzikaliteit zit niet in de familie en toen ik klein was, was ik best verlegen. Ook nu hou ik er nog niet echt van om in de belangstelling te staan, maar op het podium gaat er een knop om.”

Eerlijk en oprecht

Op de vraag wat hem succesvol maakt, moet de Eper volkszanger even nadenken. “Tja, wat is succesvol? Ik ben niet de beste zanger van Nederland, maar op het podium ben ik altijd eerlijk en oprecht. Ik voer nooit een toneelstukje op. Dat kan ik niet eens, want dat zou direct in de gaten lopen. Daarom wil ik ook meer invloed bij het schrijven van mijn eigen nummers. Hoe meer het van jezelf is, hoe meer gevoel je er in kwijt kunt.”

Theater

Een dezer dagen verschijnt de nieuwe single ‘Alles verandert’. Het is de aanloop naar het theateroptreden op 18 mei in de Heerd in Heerde. Eerder al vulde Dennis twee keer Orpheus in Apeldoorn en het Kulturhus in Epe met zijn theateroptreden, maar dit wordt dus weer een nieuwe show; een avondvullend programma met live muzikanten en twee backing vocals en een acrobatische act. “Ik wil er nog niet al te veel over vertellen, want het moet een verrassing blijven, maar het wordt heel mooi. We zijn hard aan het oefenen, want zo’n theatershow vergt veel voorbereiding. In het theater gaan mensen er echt voor zitten. Ze komen speciaal voor jou. Dan wil ik ze ook wat teruggeven. Ik maak het ook bijzonder door bij veel nummers iets te vertellen. Vlak voor aanvang van zo’n theateroptreden ben ik uiteraard zenuwachtig, een gezonde spanning. Dan gaat er altijd nog even door m’n hoofd: ‘Waar ben ik aan begonnen? Waarom wil ik dit?’. Maar als ik eenmaal ben begonnen, dan besef ik dat dit het mooiste vak van de wereld is.”

Naast het theateroptreden in Heerde is Dennis onder andere ook te horen tijdens Koningsdag op het terras bij De Middenstip en tijdens de Power Party op 3 mei in de feesttent in het Loeffpark. Van 20.00 tot 0.30 uur gaan dan Dance, techno, feestmuziek en Hollandstalig samen. Behalve Dennis zullen ook Dave Roelvink en een mystery guest optreden.

www.denniswiltink.nl

Tekst en foto 1: Gerrit Tenkink
Foto 2 en 3: Pascal Goudkuil