Nieuwe foyer EGW voelt als huiskamer

1274

De foyer in het Eper Kulturhus EGW is onlangs heringericht. Het resultaat mag er zijn. Dat vindt ook Lucette Houweling, manager van het Kulturhus EGW. “De EGW is er voor alle Epenaren. Die moeten zich hier welkom voelen. Deze centrale ruimte draagt daar enorm aan bij en zorgt voor sfeer en verbinding.”

De foyer heeft een belangrijke, niet te onderschatten functie, weet ze. “Je hebt hier te maken met vele huurders, maar ook met mensen die voorstellingen of exposities bezoeken. Diversiteit zorgt voor levendigheid; je wilt het dus voor iedereen goed doen. Het is nu een huiskamer voor alle Epenaren geworden.”

De kleuren, materialen, armaturen, verschillende zitjes; deze smaakvol ingericht foyer ademt gezelligheid uit. Cultuurplein Noord Veluwe, een van de huurders van het Kulturhus EGW, heeft zelfs gevraagd of er geen grafische print met een link naar cultuur op de muur naar de Jumbozaal kon komen. Ook daar is gehoor aan gegeven, vertelt Houweling. “De heringerichte foyer geeft een ieder een warm welkom. Gastvrijheid is belangrijk voor Kulturhus EGW. Dat vonden we altijd al. Maar die gastvrijheid moet ook blijken uit zo’n bepalende ruimte als de foyer. Heel eerlijk? Dat was eigenlijk niet zo. Maar nu komt het huiskamergevoel écht goed naar voren.”

Nieuwsgierig
De herinrichting wordt alom gewaardeerd, aldus de manager van Kulturhus EGW. “Wat hier momenteel gebeurt, is té leuk voor woorden. We krijgen zo veel fijne reacties van mensen. Wow; wat is het hier mooi geworden. Wát een fijne sfeer, wát een gezelligheid. We hebben het allemaal al gehoord.” Soms moet men elders in de Eper gemeentewoning zijn, maar toch komen ze even nieuwsgierig een kijkje nemen bij de heringerichte foyer.” Het is voor Houweling en de talloze medewerkers van EGW ook een mogelijkheid om te vertellen wat hier zoal gebeurt. “Af en toe weet men dat helemaal niet. In mijn ogen onbegrijpelijk, ik dacht dat we dat prima deden. Maar nu blijkt ineens dat de prachtige foyer meehelpt om goed uit te leggen wat we in het EGW zoal doen. Ik vind dat een prachtig neveneffect.”
DNA Projecten uit Dokkum heeft het interieurconcept bedacht. Houweling: “Ze gaven een aantal brainstormsessies drie vragen beantwoord moesten worden: ‘Wat hebben we?’, ‘Wat missen we?’ en ‘Wat mag weg?’. Alle huurders en andere gebruikers, waaronder bijvoorbeeld de Programmaraad, hebben meegedaan aan die sessies. Geweldig om te zien hoe goed alle opmerkingen verwerkt zijn in dit resultaat.” DNA Projecten was al eens eerder betrokken bij het Kulturhus. “Anderhalf jaar geleden hebben ze een ruimte bij ons ingericht die de Flexkamer heet. Daar maken inmiddels veel huurders gebruik van.”

Kulturhus EGW
Het Kulturhus EGW is het bruisende hart van cultureel en ondernemend Epe. Deze plek in de oude Eper gemeentewoning aan de Stationsstraat moet de sociale cohesie en leefbaarheid in het dorp bevorderen. Naast een gevarieerd cultureel programma (theater, kindervoorstellingen en muziek), hebben diverse organisaties hun vaste plek gevonden in het Kulturhus EGW. Koppel-Swoe, Cultuurplein Noord Veluwe, Vluchtelingenwerk Midden Nederland en het Geheugensteunpunt Oost-Veluwe huren er bijvoorbeeld ruimtes. Verder biedt EGW plaats aan een groot aantal verenigingen en maatschappelijke instellingen zoals de Nieuwe Eper Sociëteit (NES), de Fotoclub AFV Epe en de Accordeonvereniging KNA (Kunst Na Arbeid). Houweling: “Maar er is natuurlijk nog plek voor nieuwe huurders. Neem vooral contact met ons op.”
www.kulturhusepe.nl.

Tekst en foto 1: EGW
Foto 2: Gerrit Tenkink