Richard Nijhof: ‘Huizenmarkt blijft bewegen’

1752

De huizenmarkt is booming. Tenminste, de afgelopen jaren. In Amsterdam schijnt de markt over zijn hoogtepunt heen te zijn, maar makelaar Richard Nijhof verwacht dit jaar voor de gemeente Epe en Heerde bij huizen tot € 500.000 nog een stijging van 2 tot 3 procent.

“Maar koop nooit overhaast. In een huis moet je je je thuisvoelen.”In de nieuwe wijk De Klaarbeek in Epe zijn nagenoeg alle woningen verkocht. Drie jaar eerder dan verwacht in de eerste planning. Met de afronding van het project staan er in de gemeente Epe en Heerde geen grote projecten meer voor de deur. Wel heeft de gemeente Epe onlangs toestemming gekregen voor de bouw van driehonderd extra woningen. Waar die gerealiseerd moeten worden is volgens Nijhof nog niet duidelijk.

We nodigden de directeur/eigenaar van Garantiemakelaar Schieven Keizer uit voor onze rubriek ‘Standpunt’. Kiezen blijkt ook voor hem niet makkelijk. Hij voorziet alle antwoorden van een uitgebreide toelichting.

Sporten: zelf doen of kijken?
“Zelf doen. Wekelijks voetbal ik nog bij de veteranen van SV Epe en ik geef één keer per week keeperstraining. Daarnaast ga ik twee keer per week naar de sportschool. Maar ik kijk ook graag bij het volleybal van mijn dochter en de voetbalwedstrijden van mijn twee zoons.”

Gaan de woningprijzen in 2019 omhoog of omlaag?
“De verwachting is dat in deze regio prijzen van de woningen tot €500.00 dit jaar nog 2 tot 3 procent blijven stijgen. In die prijsklasse, zeker bij de doorgroeiwoningen, is sprake van schaarste. Je ziet het op De Klaarbeek. De woningen daar zijn 3 jaar eerder weggezet dan verwacht. Bij de duurdere woningen lijken de prijzen te stabiliseren.”

Dus: nu kopen of wachten?
“Niet wachten. De hypotheekrente is nog altijd laag, maar die gaat een keer stijgen. Maar nooit overhaast kopen. Ik zeg altijd: een huis moet passen als een jas. Je moet je er thuisvoelen.”

Studenten: op kamers of thuis blijven om zo de studieschuld laag te houden?
“Gevoelsmatig zeg ik: Ga op kamers en vier het leven. De ervaring die je opdoet door op jezelf te wonen en de investering in een studie betalen zich later terug. Zakelijk gezien is het misschien verstandig om die studieschuld minimaal te houden door thuis te blijven wonen. Je kunt ook combineren: ga op kamers, maar let op je centen.”

Hypotheekrenteaftrek: versneld afbouwen of handhaven?
“Ik denk dat dat we dat in Nederland goed doen. De aftrek wordt al afgebouwd, want schulden verder op laten lopen is niet verstandig. Het systeem is helder. Geforceerd afbouwen is niet goed. Dat gaat ten koste van bouwactiviteiten en dus de economie.”

Muziek: pop of klassiek?
“Pop. De film over Queen vond ik prachtig. Maar ik ben een tijdje geleden ook nog naar een tributeband van Prince geweest. En op z’n tijd Nederlandstalig. Ook leuk.”

Bouwen: luxe appartementen, vrijstaand of starterswoningen?
“In deze regio hebben we behoefte aan huur en koop voor starters. Het is belangrijk dat we de jeugd hier houden. Maar er is ook behoefte aan seniorenwoningen, alles gelijkvloers en een klein tuintje.”Eten: uit of thuis?“Lastig. Thuis met gezin is leuk, vooral om met z’n allen de dag door te spreken. Maar ook met z’n tweeën vind ik het heel gezellig om uit eten te gaan. Ik ben gek op Italiaans. Ik vind het trouwens ook heel leuk om zelf te koken.”

De bestaande bouw moet in 2050 energieneutraal: realiteit of utopie?
“Utopie. Dit lijkt echt onhaalbaar. Ik woon zelf in een jarendertighuis. Ik zou niet weten hoe ik die woning energieneutraal moet krijgen. Het moet ook in verhouding staan met de investeringen die je doet. Aan de andere kant: er moet wel wat gebeuren en het terugdringen van de CO2-uitstoot is een verantwoording die we met z’n allen moet dragen. Al met al een lastig dilemma.”

Vakantie: zomer of winter?
“Als ik echt moet kiezen, dan zeg ik wintersport. Lekker de hele dag actief bezig zijn. Kop in de wind en geen tijd om na te denken over dagelijkse beslommeringen.”

SV Epe of KCVO?
“Tja, alweer lastig. Ik heb ruim 25 jaar bij KCVO gevoetbald, maar ben ook alweer een groot aantal jaren aan SV Epe verbonden. De twee verenigingen zijn met elkaar te vergelijken. Mooie accommodatie, veel activiteiten, leuke mensen. Moet ik echt kiezen? Dan zeg ik SV Epe. Vanwege de actualiteit.”

Tekst en foto: Gerrit Tenkink