Wethouder van Loon opent nieuwe bomenhub voor gratis bomen en struiken in Epe

1024

Zaterdag 9 december zal Meer Bomen Nu kansarme jonge bomen redden bij de Tovertuin in Epe. Meer Bomen Nu is een landelijke campagne om jonge boompjes en struiken te verhuizen van kansarme naar kansrijke plekken, door deze boompjes te verzamelen in bomenhubs en van daaruit gratis uit te delen.

Een bomenhub is een verzamelplek van kansarme jonge boompjes (zaailingen) die nu opkomen op plekken waar ze niet volwassen bomen kunnen worden. Door deze te verzamelen en in te kuilen drogen de wortels niet uit. Op afspraak kunnen bewoners van de omgeving Epe hier gratis boompjes en struiken afhalen. Op 9 december wordt bij de Toventuin in Epe de ‘bomenhub’ geopend door wethouder Annemiek van Loon.

“Het is ontzettend leuk dat er een samenwerking is tussen de gemeente Epe, Meer Bomen Nu en de Tovertuin. Op deze manier kunnen we de gemeente sneller en op een goedkope manier vergroenen. Iedereen kan nu gratis boompjes en struiken halen om te planten”, aldus Elsemarieke Spriensma, regiocoördinator Gelderland Meer Bomen Nu. 

Tweedehands bomen zijn overal  
Elke boom maakt jaarlijks vele zaailingen. Veel van deze zaailingen overleven het niet omdat ze opkomen op ongeschikte plekken. Ze staan bijvoorbeeld te dicht bij het pad en worden om die reden afgemaaid. In samenwerking met tal van boswachters en groenbeheerders scheppen de vrijwilligers van Meer Bomen Nu deze kansarme boompjes met wortel en al uit. Vervolgens worden ze gratis uitgedeeld aan iedereen die ze wil hebben, zodat ze op een gunstigere locatie kunnen uitgroeien tot volwassen boom. 

De methode is onbeperkt schaalbaar, want elke boom maakt jaarlijks zaailingen. De plantlocaties van nu zijn over enkele jaren weer oogstlocaties voor nieuwe jonge zaailingen. De campagne versnelt vergroening en dat is klimaatwinst. De boompjes zijn veelal inheems en worden altijd in een diverse mix uitgedeeld, waarmee de campagne een grote bijdrage levert aan de biodiversiteit.  

Iedereen kan meedoen
Dankzij enthousiaste vrijwilligers raakt de campagne steeds meer in Gelderland op gang. Iedereen die het leuk vind om een dag buiten aan het werk te zijn kan zich aanmelden als vrijwilliger. Je hoeft geen specifieke kennis te hebben. Door heel Gelderland vinden in de winter evenementen plaats. “Het is heerlijk om buiten in de natuur te werken en zaailingen te redden. Het is erg gezellig en het voelt goed om iets te doen tegen klimaatverandering”, aldus Eefje Schaap, vrijwilliger en oogstbegeleider bij Meer Bomen Nu. 

Praktische informatie:
Oogstdag Meer Bomen Nu 
Papenstraat 10, Epe 
9 december 2023 
9.30 uur 

Meedoen? Meld je aan via deze link.