Historische Boerenwerkdag op 12 augustus

980

Veluws Museum Hagedoorns Plaatse vormt op zaterdag 12 augustus het decor voor de Historische Boerenwerkdag. Van 10.00 tot 16.uur zijn geïnteresseerden welkom aan de Ledderweg 11 in Epe om onder andere te kijken naar verschillende demonstraties vlegeldorsen, met zowel grote als kleine machines.

Voor deze demonstraties is een grote hoeveelheid graan en vlas nodig. Het vlas is verbouwd op het terrein van de museumboerderij. Het grootste deel, het graan, komt van het weiland van de boerderij van Ben Doorn uit Emst. Samen met een aantal enthousiaste boeren heeft hij het graan speciaal voor deze dag gezaaid. Inmiddels is het, net op tijd, voordat de regen met bakken uit de hemel kwam, geoogst en staat het graan klaar om verwerkt te worden op de Boerenwerkdag. Deze boeren dragen de ouderwetse landbouwmethoden en -machines een warm hart toe en willen dit graag laten zien, zodat ook de huidige generatie ermee kennismaakt en weet hoe het er vroeger aan toe ging.

Behalve de demonstraties van deze landbouwmachines, zijn er oldtimers tractoren te zien van verschillende merken zoals Lanz Bulldog, MAN, Deutz en Fordson. Er zijn die dag ambachten vertegenwoordigd zoals de scharensliep, waar je je botte messen of scharen kunt laten slijpen. Je ziet hoe de manden vroeger gevlochten werden, hoe men wol spon en hoe touw gedraaid werd. Er is een markt met leuke producten, zelfgemaakte spullen, boerderijproducten, schilderijen, vintage en nog veel meer.

Om 11.15 en 13.30 uur is er een veiling. Op een platte kar worden verschillende mooie spullen van het museum geveild. Het ‘Erfhuus’ heet deze manier van veilen. Om 11.30 en 12.30 uur treden de ‘Stedeker Daansers’ op, een folkloristische dansgroep uit Diepenheim. De leden dansen in de originele zondagse dracht van rond 1900. De Alpenhoornblazers Klein Engeland treden op vanaf 14.00 uur. Hun naam is afkomstig van het huis waar de zes leden oefenen. Het zijn enthousiaste mensen die zijn gevallen voor de warme, sonore klank van de alpenhoorn. De naam zegt het al, de hoorn is afkomstig uit de Alpen, maar wordt inmiddels over de hele wereld bespeeld.

Langs de kant van de weg, op het museumterrein, is een speciale expositie over boer Jan. Je ziet door foto’s hoe het leven van deze man verloopt. De eindjes worden aan elkaar geknoopt. De tijd zit Jan niet mee. Gekkekoeienziekte en mond en klauwzeer leggen de boerderij plat. Het bestaan van een kleine boer is zwaar.

Het museum is te bezichtigen met in de kapschuur de expositie ‘Jong Leven’. Er is een mooi en gezellig terras met koffie, thee en andere drankjes en natuurlijk met aandacht voor de inwendige mens. Een heerlijke plek om even uit te blazen. Entree is € 5. Voor kinderen tot en met 12 jaar is de entree gratis. Er is veel te zien en te doen. Kijk voor de precieze tijden van de demonstraties en optredens op de website www.hagedoornsplaatse.nl.

‘Stedeker Daansers’ uit Diepenheim.