Jonge Epenaar op WK in Qatar: ‘Dit is een kans uit duizenden’

2156
Een door Jeroen van den Berg gemaakte actiefoto tijdens het WK-duel Frankrijk-Australië (4-1) op 22 november 2022.

Het WK voetbal 2022 vindt dit jaar plaats van 20 november tot en met 18 december. Dat zal waarschijnlijk weinigen zijn ontgaan. Epenaar Jeroen van den Berg is 5 weken ter plekke aanwezig voor zijn werk als editor en fotograaf. Een kans uit duizenden, die hij met beide handen aangrijpt.

Jeroen is werkzaam bij Soccrates Images, een organisatie van professionele fotografen die foto’s maken van grote sportevenementen, voornamelijk voetbal. Soccrates Images volgt diverse Europese competities, maar in Nederland is Jeroen en zijn collega’s verantwoordelijk voor onder andere de Nederlandse eredivisie (mannen en vrouwen). Tijdens het WK zijn de werkzaamheden van het bedrijf uitgebreid met het Nederlandse elftal en zijn er contracten afgesloten met Kroatië, België, Senegal en Servië.

“Ik ben editor bij Soccrates Images. Ik krijg de foto’s meestal al tijdens de wedstrijd doorgestuurd door mijn twee collega’s, die als fotograaf langs het veld zitten. Zij ‘voeden’ mij doorlopend met hun foto’s . Ik bewerk ze en zet ze dan vervolgens op onze site. Het gaat dan al snel om zo’n tweehonderd foto’s per wedstrijd. Soms doe ik het werk vanuit huis, maar het is natuurlijk veel mooier om ter plekke te zijn. In Qatar zit ik tijdens de wedstrijden van het Nederlands elftal in de persruimte. Bij het bewerken van de foto’s, kun je denken aan bijsnijden, zodat de compositie goed is. Vaak ook gaat het om bijstellen van het licht of de kleur. Dat is soms lastiger dan je denkt. Vooral de kleuren zijn lastig, omdat het licht en de lichtinval in de stadions altijd anders is. Vaak ook geef ik tijdens de wedstrijden tips aan onze fotografen om hun camera-instelling aan te passen”, zegt de 18-jarige Epenaar, die lacht om de vraag of hij ook last heeft van wedstrijdspanning. “Nee, je bent zo geconcentreerd met het bewerken van de foto’s, dat je niet echt tijd hebt om de wedstrijd te volgen. Natuurlijk kijk je af en toe wel even op het tv-scherm, maar je bent toch vooral gericht op de foto’s die steeds maar binnen blijven komen.”

En dan heb je ineens wereldster Kylian Mbappe voor je lens.

Eenmaal bewerkt en doorgezet op de Soccrates-website kunnen de professionele mediakanalen, maar ook de voetballers zelf, de foto’s downloaden. “Veel voetballers hebben bij hun contract met hun club een overeenkomst met Soccrates inbegrepen. Je denkt dat een voetballer na de wedstrijd wel wat anders aan z’n hoofd heeft, maar ik zie vaak al heel snel de eerste foto’s terug op hun eigen social media-kanalen. Sommigen zijn daar in de kleedkamer al mee bezig.”

Nogmaals Frankrijk-Australië, met links Milos Degenek namens de ‘Socceroos’ en rechts Kylian Mbappe.

Opleiding
Voor zijn opleiding ‘Fotografie’ aan het Deltion College kwam Jeroen bij PEC Zwolle terecht en vandaaruit bij Soccrates Images. “Ik werk daar nu bijna een jaar en op een gegeven moment kreeg ik de vraag of ik mee wilde naar Qatar. Daar zeg je natuurlijk geen ‘nee’ tegen. Voorwaarde was dat ik de volle 5 weken mee zou gaan. Van school kon ik maar 3 weken vrij krijgen, dus ik ben gestopt met mijn opleiding. Ik heb het idee dat ik nergens meer kan leren dan 5 weken fulltime aanwezig zijn op het WK in Qatar. En dat diploma? Dat komt dan misschien later nog wel een keer”, zegt Jeroen, die in eerste instantie alleen mee zou gaan voor het bewerken van de foto’s, maar waarschijnlijk ook zelf als fotograaf actief aan de slag zal gaan. “Maar dat zijn dan wel de iets minder belangrijke wedstrijden. Maakt niet uit, het zijn mooie leermomenten om te ervaren hoe het is om als fotograaf langs de lijn te zitten.”

Voor Jeroen van den Berg betekent het WK in Doha niet alleen 5 weken heel hard werken, maar ook 5 weken heel erg genieten.

Negatieve publiciteit
Voor Jeroen is het één groot avontuur waar hij zich enorm op verheugt. Een klein minpuntje is de negatieve publiciteit rondom de mensenrechten, de slechte behandeling van de bouwvakkers die de stadions hebben gebouwd en de positie van minderheden. Het neemt volgens Jeroen wel wat weg van de glans van het toernooi, maar voor hem geen reden om er niet naartoe te gaan. “De keuze voor Qatar is door de FIFA gemaakt. De voetballers kunnen daar niks aan doen. Die gaan ernaartoe omdat het hun werk is. En voor ons geldt min of meer hetzelfde”, zegt Jeroen, die geen idee heeft hoe zijn vrije tijd er tussen de wedstrijden door uit zal zien. “Waarschijnlijk zijn we bij de meeste trainingen van het Nederlands elftal aanwezig. ’s Middags een beetje luieren, waarschijnlijk bij het zwembad. Nee, ik denk niet dat ik heel veel meer van Qatar ga zien. ’s Avonds gaan we natuurlijk naar de wedstrijden van Oranje, maar we hebben nu ook contracten met Servië, België, Senegal en Kroatië, dus bij die wedstrijden zijn we ook aanwezig.” Een kennismaking met de spelers van het Nederlands elftal is volgens Jeroen ook niet erg waarschijnlijk. “Nee, daarvoor ben je er toch net iets te veel bezig met het randgebeuren. De spelers hebben wel wat beters te doen.”

Wereldkampioen
Ook al is Jeroen voor zijn werk op het WK aanwezig, hij is ook groot fan van Oranje. “Hoe verder in het toernooi het Nederlands elftal komt, hoe interessanter het voor ons wordt, ook commercieel gezien. Oranje heeft een goed elftal, dus ze moeten zeker de achtste finales kunnen halen. Je moet ook een beetje geluk hebben en bijvoorbeeld niet te snel tegen Frankrijk aanlopen.” De vraag wie er wereldkampioen wordt, is iets lastiger en het lijkt alsof Jeroen nog geen tijd heeft gehad om hierover na te denken. Na enige bedenktijd volgt er aarzelend: “Ik denk Duitsland.”


Tekst: Gerrit Tenkink
Foto’s: Jeroen van den Berg