Record Store Day op 23 april bij IORR in Epe

2008
Twee passies van Ton Brands in beeld: vinyl en fietsen. Zijn winkel IORR is door ‘Lust for Life’ tot platenzaak van de maand uitgeroepen.

Platenwinkel IORR in Epe bestaat officieel ruim een jaar en is nu al toegelaten tot het gilde van Record Store Day (RSD). Eigenaar Ton Brands is zichtbaar trots. “Trots zeker en overdonderd ook. We doen veel om een bijzondere sfeer te scheppen in de winkel, maar tegelijkertijd hebben we door corona een rare start gehad. Dat maakt het extra bijzonder dat we ons nu Record Store Day-winkel mogen noemen. Ik hoopte dat over jaren te bereiken.”

Ton gaat nog meer glunderen als hij tijdens het interview te horen krijgt tot ‘Platenzaak van de maand’ te zijn uitverkoren door het magazine ‘Lust for Life’. “Wat leuk dat je dit live meemaakt. Ik zou er van naast m’n schoenen gaan lopen”, aldus de Epenaar, die de deuren van IORR elke woensdag opent en daarnaast elke eerste en derde zaterdag van de maand. En uiteraard is de platenwinkel aan de Hoofdstraat 143 in Epe ook geopend op 23 april aanstaande, tijdens Record Store Day. RSD is een internationaal georganiseerde feestdag, waarop wereldwijd platenwinkels en platenlabels extra activiteiten organiseren, om de branche te promoten. Jaarlijks doen enkele honderden onafhankelijke platenwinkels in de hele wereld mee, waarvan enige tientallen in Nederland.

‘Not’ hoort erbij
Ton is ‘platenhoeder’ van ruim 25.000 lp’s en singles in allerlei genres. Vandaar ook het met een knipoog toegevoegde woordje ‘not’ in het logo van IORR, wat staat voor It’s Only Rock ‘n’ Roll. “Dat is één van m’n favoriete Stonesnummers, maar IORR dekt op geen enkele manier de lading, we hebben zoveel meer dan alleen Rock ‘n’ Roll. Dat ‘not’ hoort er dus echt wel bij.”

Dat Tons platenshop niet dagelijks is geopend, heeft vooral te maken met zijn werk voor Uitgeverij Gelderland. “We maken sinds ruim 30 jaar boeken, kranten en tijdschriften en schrijven teksten voor wie dat maar wil. Dat zijn vaak tijdrovende producties met scherpe deadlines. Het idee om daarnaast een platenwinkel te beginnen, was om die reden niet heel logisch, maar ik vind het zó leuk dat ik het tóch heb doorgezet. Daar is wel een tijd overheen gegaan, want een winkel leek me eerst maar niets. Mijn vrouw Mieke had op een gegeven moment schoon genoeg van een huis dat uitpuilde van de platen en Stones-spullen. Ik was altijd al gek van vinyl: veel jaren ’60 en ’70-spul: Stones, Lou Reed, Otis Redding, Muddy Waters en andere grootheden. Vaak zijn dat niet de goedkoopste platen helaas”, zegt hij lachend. “Daarom handelde ik als hobby een beetje in platen op internet, zodat ik met de opbrengst mijn Stonesverzameling en andere relikwieën kon uitbreiden. Zo was ik misschien blijven doorgaan, als ik niet in contact was gekomen met een autohandelaar, die zijn verzameling van duizenden lp’s van de hand wilde doen. Daar zat zóveel mooi spul tussen, ongelooflijk. Ik besloot die partij over te nemen in eerste instantie voor mezelf, maar er bleven duizenden platen over die ik of al had of die niet mijn smaak zijn. En dan heb je ineens een winkel. Maar de verplichtingen rond een winkel en met zo’n receptieglimlach rondlopen leek me helemaal niets. Zelden heb ik me zó vergist.”

‘Een winkel leek me helemaal niks; zelden heb ik me zó vergist’


Hij zette in eerste instantie ook de nieuwe lp’s die hij had verkregen via de verzameling van de autohandelaar op internet en het bescheiden digitale aanbod werd daardoor al snel een forse webwinkel. “De bakken met lp’s had ik inmiddels verhuisd naar de uitgeverij aan de Hoofdstraat en op een dag vroeg Edwin Overmars me of hij een keer langs mocht komen met zijn schoonvader om gezellig plaatjes te draaien. Daarmee is het eigenlijk echt begonnen. Edwin zorgde voor wat bier en bitterballen en zij waren de eerste echte klanten buiten internet om. Er kwamen meer avonden met vrienden en kennissen en toen ik ontdekte hoe leuk dat was, leek de stap naar een winkel ineens heel aantrekkelijk. Ik heb de knoop doorgehakt en ben ook als fysieke winkel verdergegaan. We zijn nog niet zo vaak geopend als ik het liefst zou willen, maar het begint erop te lijken.”
Stralende gezichten
Ton verheugt zich enorm op Record Store Day. “Elke dag dat we open zijn, is een feestje. Of er nu veel of weinig klanten komen; met muziek bezig zijn is altijd leuk. Maar het allerleukst vind ik het als iemand een lang gezochte lp of single vindt in de bakken, een mooi t-shirt ‘scoort’ of die ene foto van zijn idool tegenkomt. De stralende gezichten op zo’n moment zijn onbetaalbaar. Ook via internet gebeurt het regelmatig dat iemand dat ene plaatje weet te vinden en dan een uitgebreide dankbrief stuurt. Laatst kocht nog iemand uit Chili op internet een Brabantse carnavalssingle. Hij had eens vakantie gevierd in Mexico met Nederlandse vrienden en dat plaatje sloot steeds hun avond af. Geweldig toch?”

Optredens
Gaat IORR nog iets speciaals doen op 23 april tijdens Record Store Day? “We hebben Mick Jagger en Paul McCartney uitgenodigd, maar nog geen reactie gehad. Voor de zekerheid staan daarom wat vervangers te trappelen”, zegt hij met een grijns. Dan serieus: “We hebben mooie instore live optredens aangevraagd, maar ik weet nog niet precies of het allemaal kan doorgaan. Sowieso hebben we weer volop aanbiedingen en verrassingen, zoals onze klanten gewend zijn. En natuurlijk komen er veel unieke Record Store Day-platen. Deze worden speciaal voor RSD uitgebracht in een kleine oplage. Het is telkens een verrassing wat we daadwerkelijk binnen krijgen van onze bestelling, maar er zal ongetwijfeld veel moois bij zitten. De nieuwe releases zijn vaak spectaculair uitgevoerd. Dik 180 grams vinyl is daarbij bijna standaard, vaak ook in kleur en met prachtig artwork. Je muziekbeleving is dan helemaal af. Daar kan geen Spotify tegenop.”

Tekst: Glenn van der Straten
Foto: Martin Hogeboom