NK Gravel in Dijkhuizen

986
Matthijs Wagenaar en Marieke Altena tonen een gravelbike.

Dijkhuizen staat zaterdag 13 november op z’n kop. Dan vindt namelijk in dit buurschap bij Epe het NK Gravelbike plaats. Het is de eerste keer dat het Nederlands kampioenschap in deze discipline wordt gereden. Reden voor diverse toppers om in Epe een poging te doen het rood-wit-blauwe tricot te veroveren.

De gravelbike is een racefiets die te plaatsen is tussen de racefiets voor de weg en de mountainbike. De fiets is met name geschikt voor de bredere zandwegen, heeft een krom stuur en wat aangepaste versnellingen. “Je zou kunnen zeggen dat het een avonturenfiets is”, zegt Matthijs Wagenaar. “In Noord-Amerika gebruiken liefhebbers het model voor meerdaagse tochten door natuurparken. Met speciale oogjes en haakjes bindt je de bagage aan je fiets. Hier in Nederland is het Kroondomein, met de vele brede zandpaden, de ideale omgeving voor de gravelbike.”

Matthijs organiseert samen met Marieke Altena het gravelbike-evenement in Epe. Ze hebben de nodige ervaring, want ze tekenen ook al sinds een aantal jaren voor de organisatie van de Wielerronde van Epe en zijn beiden fanatieke fietsers. Ook deze middag voorafgaand aan het interview hebben ze de nodige kilometers op hun gravelbike weggetrapt. Marieke legt nog even uit wat het gravelbiken zo aantrekkelijk maakt. “Je fietst in de natuur, maar het is net iets relaxter dan op de mountainbike. Op de brede paden heb je ook iets meer tijd om om je heen te kijken. Met de mountainbike is het wat technischer, je kiest wat vaker voor de singletracks en moet net iets meer ‘stoempen’.”

“Je komt langs plekken waar zelf de meest doorgewinterde mountainbiker nog nooit geweest is”, belooft de organisatie.

In de boeken
Maar daar waar het gravelbiken is begonnen vanuit een recreatief oogpunt, zijn er natuurlijk ook fietsers die harder willen en de competitie willen aangaan. Vandaar dat nu dus het eerste NK Gravelbiken op het programma staat. “De belangstelling is groot. Binnen een week hadden we al 160 inschrijvingen voor de mannenwedstrijd binnen. Bekende wielrenners als Laurens ten Dam, Thijs Zonneveld en Jasper Ockeloen staan waarschijnlijk aan de start”, vertelt Matthijs. “We hebben in Dijkhuizen een parcours uitgezet van 7,5 kilometer. Dat zit vol bochten en gaat deels over privéterrein, start en finish bevinden zich achter Restaurant de Loreley. De mannen starten om 9.30 uur voor een wedstrijd van 120 kilometer. De vrouwen rijden 70 kilometer. Zij starten om 13.30 uur. De winnaar gaat met het eerste rood-wit-blauw Gravelbike-tricot naar huis. Daar kom je toch maar mooi mee in de boeken.”

Zowel wedstrijdrijders als tourliefhebbers kunnen hun hart ophalen

Publiek
De wedstrijd is voor publiek toegankelijk, maar de toegangswegen naar Dijkhuizen zijn deze zaterdag afgesloten. De wedstrijd is dus ook maar vanaf een beperkt aantal plekken te volgen. Belangstellenden die een kijkje willen nemen, doen er verstandig aan om op de fiets te komen vanwege de beperkte parkeermogelijkheden.

GPS Gravelride
Naast de wedstrijd heeft de organisatie ook een GPS Gravelride voor recreanten uitgezet. “We hebben voor de liefhebber drie verschillende routes uitgezet, elk 30 kilometer lang. Elke route heeft een eigen karakter: één gaat door de weilanden, één door het bos en de derde is iets technischer. Vooral die door de weilanden, richting Emst en het Vossenbroek, is heel mooi. Je komt langs plekken waar zelf de meest doorgewinterde mountainbiker nog nooit geweest is. Je kunt één lus rijden, maar je kunt ze ook alle drie rijden, want je komt steeds uit bij de start en finish hier in Dijkhuizen. De route moet wel op GPS-navigatie worden gereden. Er staan geen bordjes en er zijn ook geen verkeersregelaars”, legt Marieke uit. “Je kunt je via de website aanmelden, maar het is wel verstandig om dat op tijd te doen, want er is veel belangstelling en we hebben, vanwege de beperkte parkeermogelijkheden helaas maar plek voor 250 liefhebbers.”

www.nkgravelepe.nl


Tekst en foto’s: Gerrit Tenkink