John Stegeman: ‘Ontslag bij PEC Zwolle was best even een tikkie’

1497

Met veel genoegen luisterden we zondag 28 maart naar De Perstribune op NPO Radio 1. John Stegeman was te gast en hij vertelde in een gesprek met Margreet Reijntjes niet alleen uitgebreid over zijn trainersloopbaan, maar ook over zijn geboorte- en woonplaats Epe.

Naast het huidige Oranje en zijn speciale band met onder meer Wout Weghorst en Peter Bosz, kwamen ook zijn hobby’s aan bod. Zo bleek dat John Stegeman sinds kort een fervent mountainbiker is. Dit tot ontsteltenis van vriend (en zaakwaarnemer) Edwin Overmars, die in een gesproken brief liet weten dat zijn kameraad voortaan maar iemand anders moet zoeken om mee te nemen als ‘lijdend persoon’ voor diens avonturen door het bos. Nog een plaagstoot van Edwin: hij hoopte dat John niet de muziekkeus voor het programma mocht bepalen, want zijn voorliefde voor de Editors deelt de oudste van de Overmarsbroers bepaald niet.

De beide vrienden kennen elkaar al 40 jaar en voetbalden dag en nacht op het grasveldje in de Eper wijk de Burgerenk. Tot verdriet van zowel Edwin als John dient het veld nu vooral als hondenuitlaatplaats en zie je er volgens hen geen jongeren meer voetballen.

Tikkie
En zo kwamen we meer te weten over een reeks onderwerpen, waarbij John – spreek uit als Sjon in plaats van Dzjon, nog zo’n aardig weetje – zich kwetsbaar durfde op te stellen. Hij vertelde direct na het ontslag eerst best ‘een tikkie’ te hebben overgehouden aan het ontslag bij PEC Zwolle, maar nu weer prima in zijn vel te zitten. Hij stapt het liefst volgend seizoen in bij een club en staat daarbij open voor elke interessante club uit de Eerste of Eredivisie. Ook het buitenland sluit hij zeker niet uit. Een functie als assistent-trainer evenmin, al draait hij het liefst ‘zelf aan de knoppen’.

Aan een ontslag blijken ook voordelen te zitten. “Zo gaat het in de voetballerij, dat weet je”, aldus John, die het prettig vindt om nu écht tijd te hebben voor zijn vader en moeder, vrienden en familie en ook om zelf even bij te kunnen tanken. Dat advies kreeg hij van Peter Bosz, die na een serie mindere resultaten bij Leverkusen eveneens de wacht kreeg aangezegd. “Het is prettig om na al die jaren even van de stress af te zijn. Het geeft me de kans om te kijken wat er beter kan.”

Bloed, Zweet en Tranen
Als museumstuk voor de expositie ‘Bloed, Zweet en Tranen’ van De Perstribune had John Stegeman zijn eerste shirt meegenomen dat hij droeg in zijn periode bij Vitesse. “Bij Vitesse werd mijn droom om profvoetballer te worden werkelijkheid.” Dat was een mooie en zware tijd. Als jochie ging hij al om half 7 in de ochtend vanuit Epe met de bus op weg naar Arnhem. Daar was het school, trainen, school, trainen, dag in dag uit. John had het er graag voor over en slaagde in zijn missie: een carrière als profvoetballer.

Voetballen blijft het allermooiste, vindt John, maar als dat niet meer mogelijk is op profniveau, dan is trainen een prachtig alternatief. Hij heeft nog volop ambities en wil zichzelf blijven ontwikkelen. Met zijn 44 jaar is hij in het trainersvak nog een jongeling en John Stegeman denkt voor veel clubs een wezenlijke bijdrage te kunnen leveren aan optimale resultaten en een verbetering van het voetbal.

Te grote broek
Zijn mooiste tijd? Dat was bij Heracles. Daar in Almelo was hij actief als voetballer, als assistent-trainer en daar ook kreeg hij de kans om zich te bewijzen als hoofdtrainer. Hij behoedde Heracles vanuit een schier kansloze positie voor degradatie en bereikte het jaar daarna voor het eerst in de historie Europees voetbal met de club. Mooie anekdotes komen voorbij in de radio-uitzending. Zo vertelt John hoe hij in het begin ‘een te grote broek aantrok’ door als beginnende assistent-trainer bij Heracles de ‘gearriveerde’ en van Club Brugge afkomstige Birger Maertens “even te vertellen wat hij in mijn ogen fout deed. Ja, dat was zeker een leermoment, ik had daarvoor alleen de jeugd van SV Epe getraind”, zegt hij lachend.

John Stegeman vertelt in De Perstribune over zijn nukken na verliespartijen, over zijn geruchtmakende keuze voor PEC Zwolle, over zijn nog meer besproken ongeluk waarbij alcohol in het spel was (“Daar ben ik niet trots op”), over de invloed van social media, over zijn grote voorbeeld Marco van Basten en over tal van andere zaken. Zeker het beluisteren waard: www.nporadio1.nl/sport/30599-john-stegeman-wout-weghorst-hoort-echt-in-oranje

Tekst: Ton Brands
Foto: PEC Zwolle Media (Henry Dijkman)

Bron: De Perstribune, NPO Radio 1, 28-3-2021.