Margriet Pleiter: ‘Glas leeft!’

1215
Margriet Pleiter: “Ik houd van alle soorten kunst. Maar glas is voor mij toch speciaal. Glas leeft.”

Aan de Polweg in Epe is een bijzondere kunstgalerie te vinden. De Aventurijn is vrijwel geheel gewijd aan glaskunst. Galeriehouder Margriet Pleiter toont er in verschillende jaarlijkse exposities een indrukwekkende collectie kunstwerken van nationale en internationale glaskunstenaars. Enthousiast vertelt ze over haar passie voor glaskunst.

Kunst kent vele verschijningsvormen. Behalve via schilderijen – bij veel mensen de eerste associatie bij het begrip ‘kunst’ – drukken kunstenaars zich natuurlijk ook op allerlei andere manieren uit. In glas bijvoorbeeld. Wie geïnteresseerd is in de prachtige kunstwerken die met behulp van dit materiaal gerealiseerd kunnen worden, is bij De Aventurijn in Epe helemaal aan het goede adres. Want de galerie is gespecialiseerd in het tonen van glaskunst. “Ik heb De Aventurijn in 2003 opgericht”, vertelt de enthousiaste eigenaar Margriet Pleiter, zittend in de prachtige daglichtrijke ruimte aan de Polweg in Epe. “Ik ben begonnen met de galerie nadat ik stopte met mijn werk voor ING.”

Leermeesteres
Het oprichten van galerie De Aventurijn ligt rechtstreeks in het verlengde van Margriets werk voor de bekende bankorganisatie. “Ik heb 27jaar  gewerkt bij de ING-bank, waarvan de laatste 17 jaar op de marketingafdeling, waar ik mij bijvoorbeeld bezighield met het organiseren van tentoonstellingen en relatieavonden. Op die manier ontmoette ik Sacha Tanja, hoofdconservator van de kunstcollectie van ING. Samen hebben we prachtige exposities georganiseerd, bijvoorbeeld in paleis ’t Loo. Ik beschouw Sacha – die helaas overleden is – als mijn leermeesteres. En ik wist dat, zodra ik zou stoppen met werken, ik zelf een galerie wilde starten.”
In 2003 was het moment daar. Margriet en haar man kwamen te wonen in een voormalige tandartspraktijk aan de Polweg in Epe. De oude praktijkruimte in het huis bleek een uitgelezen plek voor een galerie. “Dit is een prachtige ruimte”, beaamt Margriet wanneer ze om zich heen wijst. “De glaskunst komt hier prachtig tot zijn recht.”

Het was voor Margriet al snel duidelijk dat ze zich met De Aventurijn specifiek op glaskunst wilde richten. “Ik houd van alle soorten kunst”, benadrukt ze. “Maar glas is voor mij toch speciaal.” Ze pakt een schitterende geslepen glazen piramide, gemaakt door de Tsjechische glaskunstenaar Jan Stohanzl. “Kijk wat een prachtig kunstwerk! Het is zeer ambachtelijk gemaakt en het verandert voortdurend wanneer je het beweegt. Dat vind ik het mooie aan glaskunst: glas leeft.” Dit kunstwerk – en de vele andere glaskunstwerken in de Aventurijn – zijn bedoeld om namens de kunstenaars te verkopen aan de bezoekers van De Aventurijn. Maar in het geval van de glazen piramide – die trouwens de naam ‘Unique’ draagt – zou Margriet het kunstwerk ook wel zelf willen houden. “Ik vind hem beeldschoon. Ik heb al tegen mijn man gezegd dat ik nog wel een idee heb wat hij mij op mijn verjaardag zou kunnen geven. Maar hij antwoordde dat hij nog geen idee had.” Margriet glimlacht. “Je moet ook niet je eigen grootste klant worden.”

Persoonlijke band
Over aandacht van klanten heeft Margriet overigens niet te klagen. In de wereld van de glaskunst is De Aventurijn een bekende naam. Margriet organiseert jaarlijks verschillende exposities, die druk bezocht worden. “Klanten komen echt overal vandaan”, vertelt ze. “Er is een flinke groep mensen die erg geïnteresseerd is in glaskunst, en die bezoeken trouw mijn exposities.”

‘Klanten komen echt overal vandaan’

Niet alleen de liefhebbers van glaskunst, ook nationale en internationale glaskunstenaars weten De Aventurijn te vinden. Margriet krijgt regelmatig aanvragen van kunstenaars om het werk te exposeren in haar galerie. Margriet zegt daarbij niet zomaar toe. “Het moet passen”, zegt ze resoluut. “Ten eerste moet de glaskunst mij aanspreken en een aanvulling vormen op de rest van de collectie. Maar net zo belangrijk vind ik dat er een persoonlijke band is met de kunstenaar. Je moet elkaar begrijpen. Als dat niet zo is, dan zet ik het werk van een kunstenaar hier niet neer.”

Dat Margriet een brede smaak heeft, blijkt uit het brede scala aan glaskunstwerken dat opgesteld staat in De Aventurijn. Er zijn tal van bijzondere kunstwerken te zien van uiteenlopende glaskunstenaars. Opvallend is bijvoorbeeld het werk van de van oorsprong Oekraïense kunstenaar Nataliya Vladychko, dat vaak een duidelijke boodschap communiceert. Margriet wijst op een kunstwerk waarin allemaal miniatuur-ezels te zien zijn in een glazen kast. Op de ramen van de kast zijn de hoofden van bekende dictators gegraveerd. “Eigenlijk houd ik niet zo van kunst met een politieke boodschap”, zegt ze. “Maar Nataliya heeft mij ervan overtuigd dit kunstwerk toch op te nemen in de collectie. Ik krijg er veel reacties op.” Ook staat er tussen de vele prachtige werken bijvoorbeeld een aantal vazen van Annemiek Punt. “Annemiek is erg belangrijk geweest voor mij”, zegt Margriet over de speciale band die zij heeft met deze kunstenares uit Ootmarsum. “Zij heeft mij in de beginperiode van de galerie laten zien hoe breed glaskunst eigenlijk is. Ook heeft zij ons logo ontworpen.”

Kerst-expositie
Elk jaar vinden er in De Aventurijn verschillende exposities plaats. Gedurende het afgelopen jaar organiseerde Margriet reeds zes verschillende tentoonstellingen, waarin behalve voor glaskunst ook aandacht was voor schilderkunst (van Rob lamper en Loek Sinselmeijer) en sieraden (ter gelegenheid van Moederdag). Vanaf 19 november is aan de Polweg in Epe de expositie ‘Kerstavontuur bij Galerie De Aventurijn’ te bezoeken. Margriet is op het moment van het interview druk bezig met de voorbereidingen. “Het lijkt hier nu misschien nog een beetje een rommeltje”, zegt ze glimlachend, wanneer ze het magazijn toont waar een aantal kunstwerken nu nog opgesteld staan. “Maar bij de opening van de expositie zal alles op een mooie manier te zien zijn.”

Wie geïnteresseerd is in de tentoonstelling wordt van harte aangeraden een bezoek te brengen aan de bijzondere galerie.

In de prachtige galerie is onder meer werk te zien van Annemiek Punt, die tevens het logo ontwierp voor De Aventurijn.

Tekst en foto’s: Henk-Jan Hoekjen