Succesvol dankzij trouwe medewerkers

1687
Mede dankzij de drie jubilarissen (van links naar rechts) Marco Bijsterbosch, Jolanda van het Land en Carl-Thijs Kamphuis is De Slimmerick een populair eetcafé/restaurant.

Restaurant De Slimmerick is zonder twijfel een van de bekendste horecazaken in het centrum van Epe. Menigeen heeft zich in het stijlvolle restaurant of op het mooie terras laten verwennen met heerlijke gerechten of ‘gewoon’ een kopje koffie. Jolanda van ‘t Land, Carl-Thijs Kamphuis en Marco Bijsterbosch zijn alle drie al 12,5 jaar werkzaam bij De Slimmerick. “Ze hebben echt een hart voor de zaak”, aldus eigenaar Henk Huiskamp.

Wat maakt een eetcafé/restaurant tot een succesvolle horecazaak? Allereerst moet een restaurant gunstig gelegen zijn. Daarnaast moet de uitstraling goed zijn, moet de kaart een goede keuze bieden en moeten de gasten zich écht welkom voelen. Bij De Slimmerick in Epe zit dit allemaal wel goed. Het restaurant is sinds 2006 gevestigd aan de Hoofdstraat in Epe, in het pand waar voorheen jarenlang discotheek De Stunt te vinden was. Epenaren én vele toeristen weten De Slimmerick dan ook gemakkelijk te vinden: menigeen combineert een tochtje naar het centrum van Epe met een ‘pitstop’ op het terras of in het restaurant. “We hebben veel vaste gasten”, vertelt Henk Huiskamp. “Er zijn zelfs mensen die elke keer als ze langs Epe rijden even van de snelweg afgaan om hier een kop koffie te drinken, te lunchen of te dineren.”

Vriendelijke bediening
Die gasten komen natuurlijk niet alleen naar De Slimmerick vanwege het mooie terras, waar dankzij de centrale ligging aan de Hoofdstraat altijd wat te zien valt. Minstens zo belangrijk zijn de gevarieerde kaart, de goede keuken en de vriendelijke bediening. “Zonder goede medewerkers ben je nergens”, zegt Henk. “Daarom zijn we ook zo trots op onze drie medewerkers die dit jaar hun jubileum vieren. Jolanda van het Land, Carl-Thijs Kamphuis en Marco Bijsterbosch werken hier alle drie al 12,5 jaar. Dat zegt toch wel wat. Tegenwoordig veranderen mensen vaak heel snel van baan, zeker in de horeca. Wij zijn heel blij dat we medewerkers hebben met echt een hart voor de zaak.”

Jolanda kwam begin 2008 over van het naastgelegen restaurant Stern – overigens eveneens eigendom van schoonmoeder Nel Dekker, Henk en zijn vrouw Cynthia – en werkt sindsdien in de bediening bij De Slimmerick. Daarmee is ze een van de ‘visitekaartjes’ van het restaurant. “Mensen kennen haar goed”, vertelt Henk. “Op dit moment is ze met vakantie. Er zijn veel gasten die nu naar haar vragen. ‘Ze werkt hier toch nog wel?’, zeggen ze dan. Dat is natuurlijk prachtig. Want je wilt dat mensen zich hier écht thuis voelen. Mede dankzij ‘onze’ Jolanda en natuurlijk de rest van ons team komen gasten graag bij ons terug.”

Zonder goede medewerkers ben je nergens

Ook de beide andere jubilarissen spelen een grote rol bij het succes van De Slimmerick. Carl-Thijs Kamphuis en Marco Bijsterbosch werken allebei al sinds eind 2007 in de keuken. Carl-Thijs begon als hulp in de keuken van restaurant Stern. “Het is mooi om te zien hoe hij in de loop der jaren is uitgegroeid tot volwaardig kok.”

Hetzelfde geldt voor Marco, die als leerling-kok begon bij Stern en zich in de afgelopen 12,5 jaar heeft ontwikkeld tot chef-kok die voor de gasten van De Slimmerick samen met zijn ‘keukenbrigade’ de lekkerste en meest gevarieerde gerechten klaarmaakt. “Zelfs ons ijs maken we nog steeds helemaal zelf.”

Wijze woorden
Henk kijkt met tevredenheid terug op de afgelopen jaren, waarin De Slimmerick mede dankzij alle medewerkers van ‘Team De Slimmmerick’ voortdurend is gegroeid. “Ik begon op 1 maart 2006 met 35 stoelen en nu hebben we 65 stoelen binnen in het restaurant. Ook hebben we onze voormalige ijssalon veranderd in een zaal met vijftig stoelen voor feesten en bijeenkomsten. We hebben al diverse verbouwingen en aanpassingen achter de rug. Je moet blijven investeren in je bedrijf, meegaan met de tijd en dingen die kapotgaan of aan vervanging toe zijn, moet je gelijk vervangen of aanpassen. Dat hebben Cynthia en ik van mijn overleden schoonvader Dries Dekker meegekregen. ‘Blijven investeren in je zaak, stilstand is achteruitgang’, zei mijn schoonvader altijd. ‘En betaal je leveranciers en medewerkers altijd netjes op tijd, zodat je iedereen recht in de ogen kunt kijken’. Wijze woorden, van een echte ondernemer.”

Gemeente
Hoewel het aantal stoelen als gevolg van de huidige coronacrisis momenteel tijdelijk wat lager is, wil Henk niet klagen. “Het gaat gewoon heel goed”, zegt hij. “Je merkt dat er op het moment veel toeristen in Epe zijn en daar profiteren we van. Het is lekker druk.” Henk benadrukt dat dit mede te danken is aan de gemeente. “We hebben het terras mogen uitbreiden, zodat we onze gasten ook in deze periode voldoende plek kunnen bieden. De gemeente heeft echt met ons meegedacht.” Volgens Henk is dat belangrijk, niet alleen voor hem persoonlijk als horecaondernemer, maar voor heel het dorp Epe. “Winkeliers krijgen veel meer klandizie als het dorp er mede door de horeca en terrassen gezellig en aantrekkelijk uitziet.”

De toekomst van De Slimmerick ziet er gunstig uit. Henk hoopt dat de drie jubilarissen nog lang bij het restaurant zullen blijven werken. Grote veranderingen op gebied van verbouwingen verwacht hij verder niet op de korte termijn. “We hebben de boel mooi voor mekaar. We hebben een mooie plek, een prachtige inrichting, een gevarieerde kaart en een team om trots op te zijn.” Wat wil je als horecaondernemer nog meer? “Maar je weet het natuurlijk nooit…”, besluit Henk.

Tekst: Henk-Jan Hoekjen | Foto’s: Gerrit Tenkink