Koppel-Swoe: info en activiteiten tijdens de coronacrisis

1154

Het coronavirus legt Nederland stil. Tegelijkertijd brengt een dergelijke crisis ook iets moois op gang. Activiteiten zijn geannuleerd, maar mensen willen iets voor elkaar betekenen. Een heel fijn en hartverwarmend gebaar. Bij Koppel-Swoe zijn alle activiteiten ook geannuleerd, dit vraagt van de organisatie een nieuwe aanpak. “We kijken welke behoefte er is en spelen hierop in. We hopen zo alsnog het nodige te kunnen betekenen voor inwoners in de gemeente Epe”, aldus Koppel-Swoe.

Contact via telefoon
Huisbezoeken van het Formulierenteam, de cliëntondersteuners, Welzijn op recept en de VoorleesExpress gaan over in telefonisch contact. Ook is er veel telefonisch contact met nieuwkomers. “Wij willen er zeker van zijn dat alles ook bij hen duidelijk is. We bieden onze hulp waar nodig”, benadrukt de welzijnsstichting.
“Inwoners met wie we vanuit verschillende diensten al contact hebben, benaderen we telefonisch. Om te vragen hoe het met hen gaat en of ze ergens hulp bij kunnen gebruiken. Daarbij starten we belcirkels op tussen mensen onderling.”

Hulpvraag en aanbod
Zoals gezegd zijn er veel mensen die wat voor een ander willen betekenen. Vanuit Koppel-Swoe en EpeDoet! wordt verbinding gemaakt tussen hulpvraag en hulpaanbod. Zo bellen er mensen met elkaar en doen mensen boodschappen voor elkaar. Koppel-Swoe wil duurzaam contact stimuleren. “Dus naast een boodschap doen, zullen we gedurende de hele coronacrisis met elkaar in contact blijven.”

Koppel-Swoe komt graag in contact met mensen die geholpen moeten worden. De welzijnsorganisatie is zelf actief hulpvragen aan het inventariseren. “Dat doen we via onze netwerken in de wijken en onze samenwerkingspartners, zoals het Rode Kruis.”

Ook als er nog geen hulpvraag is, kan je zelf het nodige voor anderen betekenen. Kijk in je eigen straat of iemand hulp nodig heeft. Bel regelmatig even met mensen uit je contactenlijst, die misschien alleen thuis zitten.

Oproep
Koppel-Swoe doet tot slot een oproep aan alle inwoners van de gemeente Epe: “Ken jij iemand die de deur niet uit kan? Wil je iemand bellen voor een praatje of heb je een praktische vraag over boodschappen doen of een klusje? Laat het ons weten, wij helpen graag!”

Inzameling: heb jij deze spullen thuis?
Er is landelijk een risico op tekort in beschermingsmiddelen. Diverse samenwerkingspartners hebben Koppel-Swoe gevraagd om mee te helpen om spullen te verzamelen. De zorgorganisaties zorgen onderling voor een verdeling.

Er wordt gevraagd om:
• Spatbrillen: vuurwerkbrillen/afsluitbare brillen. Deze kunnen worden gedesinfecteerd! Gewone brillen volstaan niet.
• Schorts: een schort met lange mouw met PE-coating, halterschort met PEcoating.
• Maskers: een FFP1- en FFP 2-masker mét CE keurmerk, Chirurgische, platte mondmaskers geven onvoldoende bescherming.
• Handschoenen: plastic handschoenen.

Bij de volgende locaties heeft Koppel-Swoe buiten tassen/boxen neergezet waar de spullen worden ingezameld. Let op: ga geen locaties naar binnen en houd voldoende afstand van elkaar bij inzamelpunten.

Epe:
• Kindercentrum Kierewam – Kerkenveld 10-12
• Kindercentrum Kanjers – Sint Crusiusweg 14
Oene:
• Kulturhus – ingang achterzijde (bij parkeerplaats)
Emst:
• De Hezebrink – Dominee van Rhijnstraat 69
Vaassen:
• Triton – Jasmijnstraat 36
Bloemfontein – de Wetstraat 12
Wenum Wiesel: