‘In een volgend leven word ik muzikant’

1568

Michiel de Jong is initiator achter het Episch Centrum, de plek waar hij verenigingen, stichtingen en individuele initiatieven bij elkaar brengt, zodat ze elkaar kunnen versterken. Dat kan bijvoorbeeld door kennis en ideeën te delen. Onlangs kocht hij het pand van De Middenstip aan om daar zijn plannen verder vorm te geven.

Michiel is in het dagelijks leven directeur van Qolor Tech, maar op dit moment besteedt hij een groot deel van zijn tijd aan de verdere ontwikkeling van het Episch Centrum. “Ik zie het als platform voor maatschappelijke initiatieven. Mijn motto: ‘het begin met delen’. Geld is niet mijn drijfveer. Ik verdien geld en het is erg bevredigend om het maatschappelijk aan te wenden. De naam Episch Centrum verwijst natuurlijk naar de kern van een aardbeving. Ik wil zaken opschudden en in beweging brengen. Dat kan zijn door de politiek aan te spreken of door in gesprek te gaan met het ‘gemeentehuis’, maar het kan ook door bedrijven, organisaties, verenigingen en stichtingen met elkaar in contact te brengen. Hoe kunnen we elkaar versterken?” Op dit moment is het Episch Centrum nog gevestigd aan de Pastoor Somstraat, waar het een overlegplek biedt aan zo’n 25 maatschappelijke organisaties, stichtingen en verenigingen en daarnaast, tijdelijk, aan enkele kleine (commerciële) bedrijfjes, die daar ruimte gebruiken om bijvoorbeeld te vergaderen of kleine activiteiten te ontplooien.

‘Het begint met delen’

De notariële overdracht van De Middenstip is op 20 februari om 20.02 uur, waarbij iedereen welkom is. Na wat kleine aanpassingen hoopt Michiel dat het gebouw stukje bij beetje voor de zomer in gebruik kan worden genomen. Het horecadeel wil hij onder andere laten invullen door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Ik ben daarover in gesprek, maar kan er nog niet te veel over zeggen. Het moet een ontmoetingsplek worden. Gewoon even afspreken met elkaar, maar ook om een kaartje te leggen. Naast onze evenementen in Epe, kunnen wij allerhande evenementen binnen organiseren of faciliteren; ‘be my guest’”, aldus de Epenaar.

Denker of doener?
“Dat is direct een lastige. Ik denk veel. Bij mij blijft er zelden wat liggen. Ik krijg overal ideeën bij. Maar ik ben ook niet te beroerd om de handen uit de mouwen te steken. In die zin ben ik ook een doener.”

Muziek: passief of actief?
“Ik ben een heel groot muziekliefhebber. Mijn hele huis staat vol instrumenten en ik speel me suf. Ik ben autodidact en heb mezelf het een en ander aangeleerd, maar ik kan geen noot lezen. Het ergste dat me ooit is overkomen, is dat ik nooit echt heb leren muziek maken. In een volgend leven word ik muzikant.”

Ierse ballads of Franse chansons?
“Dan ga ik toch voor de Ierse ballads. Ik word blij van blije mensen. Ik zing bij mannenkoor Doet Maes in Epe en als ik zie dat tijdens een optreden mensen daar blij van worden, geeft mij dat een geweldig goed gevoel.”

Consensus of confrontatie?
“Ik schuw de confrontatie niet, maar dat doe ik alleen om uiteindelijk bij de consensus uit te komen. Ik ga altijd in gesprek met mensen. Ik voel me ongemakkelijk als ik een conflict niet uit kan praten. Als ik zaken doe, dan ben ik mij bewust dat de mensen het bedrijf zijn. Mensen staan altijd voorop.”

Uit eten of thuis zelf koken?
“Ik kook bijna nooit zelf. Ik gun me er de tijd niet voor. Je kunt hier in Epe heel goed uit eten, dus ik hoef het dorp niet uit. Daarnaast haal ik wel regelmatig een heerlijke thuismaaltijd bij slager Horst. Helemaal niks mis mee.”

Politiek: conservatief of progressief?
“Tja, wat moet ik daar nou mee?” Na enig nadenken: “Ik ben een morele progressieveling. Ik wil vooruit, maar hecht sterk aan waarden en normen. Ik vind het moeilijk om mezelf in dit opzicht in een hokje te plaatsen.”

Referendum: voor of tegen?
“Ik ben voor het referendum, maar dan wel als sprake is van neutrale zorgvuldige informatievoorziening vooraf. Inspraak is altijd goed. Ik heb een hekel aan autocratie en bastions. Ik heb een aversie tegen personen in politiek, ambtenarij of bedrijfsleven die hun kracht, desnoods macht, ontlenen aan de positie die zij binnen hun organisatie bekleden. Je dient altijd een groter belang dan je eigenbelang.”

Sport: actief of passief?
Lachend: “Actief, maar met steeds meer handicaps. Je komt op een leeftijd dat alles begint te piepen en kraken. Ik heb wel wat fitnessapparaten in huis waar ik af en toe even op ga zitten. Maar eerlijk: gezegd te weinig. Ik heb er te weinig tijd voor.”

Vooruit of terugkijken?
“Ik ben een voorloper. Ik wil vooruit. Ik kijk naar wat er beter en anders kan.”

Vakantie: binnen of buitenland?
“Binnenland. Misschien ben ik hypocriet, want ik heb de hele wereld over gereisd, maar ik denk er tegenwoordig anders over. Er is zoveel moois in Epe en in Nederland. Waarom dan met het vliegtuig naar de andere kant van de wereld en daarmee het milieu belasten en de komende generaties opzadelen met de gevolgen? Ik heb één dubiootje. Eén van mijn zonen woont in Colombia. Als ik hem wil zien, dan moet ik wel met het vliegtuig.”

Tekst en foto: Gerrit Tenkink