‘Het blijft altijd weer een uitdaging’

1666
Het huidige bestuur van Epe on Ice met staand (van links naar rechts): Marc Schroten, Hans Hekkert, Gradus Vos, Joop de Lange en Robin Altena. Geknield: Bert van Essen (links) en Gerhard Kamphuis.

De dertiende editie van Epe on Ice start vrijdag 13 december om 13.00 uur. De organisatie heeft bij iedere editie weer de nodige hobbels te nemen voordat het startschot klinkt en enkele duizenden kinderen drie weken lang schaatsplezier beleven op en rond de ijsbaan in het Dr. Loeffpark. Maar de onderlinge sfeer en de uitdaging om het totale pakket van sponsoring tot en met technische realisatie optimaal in te vullen, maakt het ook voor het bestuur altijd weer een feestje. En, niet te vergeten, de enthousiaste reacties van kinderen en ouders.

Voorzitter Gradus Vos kijkt ook dit jaar weer uit naar een mooie editie. Is er nog voldoende draagvlak in de Eper gemeenschap na twaalf edities? “Ja”, antwoordt hij volmondig. “We krijgen nog altijd heel veel enthousiaste reacties. Dat gaat het hele jaar door. ‘Jij bent toch van Epe on Ice?’ krijg ik regelmatig te horen. ‘Mooi initiatief en mooi dat jullie dit organiseren in de kerstvakantie voor de schooljeugd.’ En ook kinderen vragen met glanzende ogen: ‘Meneer, komt er dit jaar ook een schaatsbaan?’. Dat vind ik mooi. Daar doe je het voor”, zegt Gradus, die eerlijk toegeeft soms zelf weer verbaasd te zijn dat ook het bedrijfsleven nog altijd bereid is om flink te sponsoren. “In de voorbije jaren waren er wel eens bedrijven die het financieel moeilijk hadden, maar die dan vroegen of ze ook iets in natura mochten doen. Dat is toch mooi? Er valt er wel eens eentje af, maar het overgrote deel is vanaf het begin betrokken bij dit evenement. We zijn dan ook van plan om over 2 jaar, bij de vijftiende editie, iets extra’s te doen voor de sponsors. Dat is nog ver weg, maar we zijn er nu al over aan het nadenken.”

‘Meneer, komt er dit jaar ook een schaatsbaan?’

Vrijwilligers
Het draagvlak leest Gradus Vos ook af aan het aanbod van vrijwilligers. “Vooropgesteld: we kunnen er altijd meer gebruiken, want vele handen maken licht werk, maar over het algemeen hebben we niet te klagen. Inclusief opbouwen en afbreken hebben we toch meer dan honderd vrijwilligers nodig. De grootste groep bestaat uit ouderen; zeg maar de groep die net met pensioen is. We doen er ook alles aan om het voor de vrijwilligers leuk te maken. Sessies die nooit langer duren dan 3 uur en zoveel mogelijk aangepast aan de individuele wensen. Dat kan zijn van opbouw van de tent en de baan tot en met de schaatsverhuur en de catering. Er is altijd iets bij dat ‘past’.”

Gradus Vos: “Vele handen maken licht werk.”

Techniek
Alles onder controle dus, al zijn er altijd onderdelen die extra spannend zijn. “Het spannendst dit jaar is hoe de materialen uit de opslag komen. We zijn vorig jaar overgestapt van een aluminium ondervloer naar een ondervloer van rubber. Nu heeft deze vloer een jaar in de opslag gelegen, dus het is de vraag hoe hij eruitkomt. Rubber is toch wat kwetsbaarder dan aluminium”, aldus de bebaarde voorzitter, die de voordelen van rubber ten opzichte van aluminium nog even benoemt. “We hebben nu minder koelvloeistof nodig, waardoor de baan sneller bevriest. Minder energie, dus minder brandstof. Dat is vanuit milieutechnisch oogpunt prettig, maar ook prettig voor onze portemonnee. Er komt nu geld vrij voor een andere machine, waarmee we de baan sneller kunnen ontdooien en opruimen. Want dat is ieder jaar weer een dingetje. Na sluiting van de baan is iedereen er wel een beetje klaar mee, maar ook dan ligt er nog een flinke klus, namelijk alles ontmantelen en opruimen. Voorgaande jaren duurde het soms wel twee weken voordat de hele baan was ontdooid en opgeruimd kon worden. Nu kan dat dus binnen een paar dagen en kunnen we dus direct aansluitend op het evenement doorgaan als iedereen nog een beetje in een flow zit.”

“We doen er alles aan om het voor de vrijwilligers leuk te maken.”

Een ander voordeel van de nieuwe rubberen ondergrond is de hoeveelheid watertoevoer. Voorgaande jaren kwam de brandweer langs en die zette de baan onder water. Nu hebben we via een van onze vrijwilligers, Henk Grevengoed, een sproei-installatie die de baan gecontroleerd onder water zet. Minder water, sneller bevriezen. Het zijn allemaal kleine voordeeltjes, maar voor ons ook vanuit financieel oogpunt belangrijk.”

Uitdaging
Zoals gezegd; de formule staat als een huis, met de eerste week overdag het school- en peuterschaatsen en ’s avonds het vrije schaatsen, de twee weken kerstvakantie kunnen de liefhebbers dan overdag en ’s avonds vrij schaatsen (met uitzondering van Eerste en Tweede Kerstdag). Daaromheen zijn er de vaste onderdelen als het curlen, de kinderdisco, Kids on Ice op zondag en de Mini-Elfstedentocht.
Gradus heeft er, net als de andere bestuursleden, zin in. “Natuurlijk ben je benieuwd of alles loopt zoals je vooraf hebt bedacht. Dat er een paar onzekere factoren bijzitten, zoals dit jaar de techniek, maakt het spannend. Het blijft altijd weer een uitdaging.”

Tekst en foto’s: Gerrit Tenkink