Adrian van Essen: ‘Innovaties maken het leuk’

2241

Adrian van Essen is directeur-eigenaar van Glasservice Van Essen in Epe. Zijn bedrijf floreert, zoals op dit moment de hele bouw het goed doet. Maar het gaat niet vanzelf. Lange dagen, hard werken en doorlopend bezig zijn met innovatie om zo vooraan te staan als het gaat om nieuwe ontwikkelingen.

In de werkplaats aan de Hammerstraat in Epe laat hij de nieuwste ontwikkeling zien: glas, speciaal ontwikkeld om toegepast te worden bij monumenten. Twee lagen glas, in totaal 7 millimeter dik, met daartussen vacuüm ruimte van 0,01 millimeter. “De randen van het glas zijn thermisch samengesmolten, zodat de ruimte tussen de twee glasplaten absoluut vacuüm blijft. Het glas heeft een nog betere isolatiewaarde dan HR++glas en triple-glas. En omdat het dun is past het ook in de oude metalen kozijnen, zoals je vaak in oude fabriekspanden, maar ook bij stalramen ziet. Het is al beschikbaar voor de consumentenmarkt; alleen nog vrij duur”, zegt Adrian, die erbij vertelt dat hij momenteel een van de vijftien dealers in Nederland is die dit glas levert. “Ik vind het mooi om met dit soort innovaties bezig te zijn. Innovaties zijn spannend en maken het leuk, omdat je nooit precies kunt zeggen hoe ze uitpakken. Zo zijn we op dit moment bezig bij de Apenheul om daar verwarmd glas te plaatsen. Verwarmd glas kan niet beslaan en bovendien gaan de apen, omdat het glas lekker warm is, er tegenaan zitten en komen ze dichter bij het publiek. Ook deze innovatie is al beschikbaar voor de consumentenmarkt, maar prijstechnisch nog niet interessant. Maar als er meer vraag komt, neemt de productieschaal toe en zal de prijs zakken.”

Advies
Voor particulieren, maar ook voor de utiliteitssector is het isoleren van woning, kantoor of bedrijfspand op dit moment een hot item. Termen als ‘energieneutraal’, ‘CO2-uitstoot’, ‘stikstofuitstoot’, ‘gasvrij’ en ‘terugverdientijden’ maken de markt niet rustiger. Van Essen krijgt ook dagelijks vragen naar een goed advies. “De ontwikkelingen gaan snel. Op dit moment zijn we heel druk om op veel plekken dubbel glas te vervangen voor HR++. Hoe snel zo’n investering is terug te verdienen, is moeilijk te zeggen. Het hangt natuurlijk ook af van de isolatie van de rest van de woning. Maar er zijn alweer nieuwe innovaties. Zo is er nu bijvoorbeeld drielaags ‘triple’ glas, maar dat wordt nog niet veel toegepast. Je hebt nu ook HR++ glas, voorzien van een binnen- en buitencoating om zodoende de binnentemperatuur van de woning vast te houden en de koude of warmte buiten te laten. Veel van dit soort innovaties worden eerst toegepast bij vooruitstrevende bedrijven en instellingen, maar uiteindelijk zie je ze ook bij de particuliere markt.”

Verstandige keuze
Volgens Adrian is het isoleren van de woning en daarbij het meenemen van het glas om verschillende redenen een verstandige keuze. “Bij een gemiddelde woning kost het vervangen van dubbel glas door HR++ tussen de € 1.500 en € 3.500. Maar het is mogelijk om subsidie aan te vragen. Ook levert het je meer comfort en gaat de energierekening naar beneden. En bovendien bewijs je het milieu hiermee een goede dienst.”

Sociale betrokkenheid
Op dit moment telt Van Essen zes medewerkers en twee deeltijdmedewerkers op kantoor. “En dat is een mooi aantal. Groter hoeft niet. Zo kan ik het goed overzien en houden we de sfeer goed, want ook dat is belangrijk. De jongens die hier werken moeten plezier in het werk hebben. Dat geldt ook voor mijzelf. Ik ben hier iedere ochtend om 6.00 uur om het werk te verdelen en om, als daar tijd voor is, alvast glas op de auto’s te laden. Naast de werkverdeling maak ik de offertes, voer ik gesprekken met klanten en ga ik natuurlijk regelmatig naar projecten om het werk op te meten.”
En alsof dat nog niet genoeg is; Adrian is ook nog actief als kerkrentmeester in de Goede Herderkerk en lid van de sponsorcommissie van EZC ’84. “Maar dat zijn klussen die ik erbij doe, gewoon omdat ik het leuk vind en vanuit sociale betrokkenheid. En af en toe voetbal ik ook nog bij de 35+ bij EZC, maar dat is op een laag pitje. Ik kijk wel uit dat ik niet tegen blessures oploop. Dat kan ik me, als zelfstandig ondernemer, niet permitteren.”

Tekst en foto: Gerrit Tenkink