Erkenning en waardering voor Dames 1 van de blauwwitten

1932
De selectie Dames 1 van SV Epe komt dit jaar uit in de 2e Klasse C.

Een van de dragende spelers van het Dames 1-team van SV Epe is Manon Roosjen (28). Al voor het vijfde seizoen maakt ze als aanvoerder deel uit van de selectie. Net als landelijk heeft ook het vrouwenteam van Epe moeten knokken voor erkenning, maar die komt er steeds meer. Verdiend, want het team heeft de afgelopen jaren sterke progressie geboekt.

Epe 1, onder leiding van Melvin van Schoonhoven, speelt op zaterdagmiddag op het hoofdveld. Er is een officiële wedstrijdbal, een Pupil van de week en voorafgaand aan de wedstrijd klinkt er muziek uit de speakers. “In dat opzicht verschillen we niet meer van het eerste mannenteam. Het zijn kleine dingen, maar het voelt als waardering en erkenning en dat voelt goed”, zegt Manon. “Vorig jaar misten we de promotie naar de 1e Klasse op een haar na. Niet dat we daarop hadden gerekend, want we waren net gepromoveerd vanuit de 3e Klasse, maar het ging boven verwachting goed.”

IN DE ZOMER MIS IK HET SPELLETJE, MAAR OOK DE MEIDEN

Vorig jaar net niet, dan moet het er dit jaar maar van komen? Manon: “Ja, vind ik wel. Er zijn een paar speelsters gestopt, maar we hebben nog steeds een goed team. Bovendien hebben we het geluk dat er ook een O19-team is, dus als we te maken krijgen met blessures kunnen we een beroep doen op dat team. Die luxe hebben nog lang niet alle vrouwenteams in onze regio. We gaan voor het kampioenschap. Lukt het niet, dan moet er toch minimaal een periodetitel inzitten.”

Manon Roosjen in actie in de kampioenswedstrijd twee seizoenen geleden voor het kampioenschap in de 3e Klasse.


Beter geworden
Dat optimisme is geen grootspraak. Inmiddels heeft het team de eerste competitiewedstrijd gewonnen en is het de eerste ronde van de beker ongeslagen doorgekomen. Het publiek dat op zaterdagmiddag naar De Wachtelenberg komt, mag een leuk middagje voetbal verwachten met doorgaans veel doelpunten, geheel in de traditie van de club. “We zijn een aanvallend team met veel scorende spelers. Vorig jaar eindigden we op 67 doelpunten, gemiddeld meer dan twee doelpunten per wedstrijd”, zegt Manon, die als echte aanvoerder ook graag haar verdediging complimenteert. “Ook die linie doet het goed. We hebben de neiging om aan te vallen, maar daarnaast geleerd om de verdediging niet te verwaarlozen. Aanvallen begint bij de verdediging. Dat is iets wat we de afgelopen jaren echt hebben moeten leren.”

Positief
Dat het vrouwenteam als volwaardig onderdeel binnen de vereniging wordt gezien heeft het grotendeels aan zichzelf te danken. Want naast het voetbal zijn de vrouwen en meiden van Epe 1 ook veelvuldig bij allerlei andere activiteiten binnen de vereniging terug te vinden. Binnen de vereniging is ook te horen dat de vrouwen en meiden de club als geheel positief hebben beïnvloed.

Zwart gat
Manon is gek van het spelletje. “Ik kan nog altijd genieten van een mooie pass en een mooi doelpunt. Maar wat ik vooral leuk vind is om als team te knokken voor de overwinning. Samen vechten en een prestatie neerzetten. En als dat ook nog eens lukt, geeft dat veel voldoening. We doen veel dingen samen. We gaan samen uit en organiseren door het seizoen heen verschillende leuke activiteiten. Als het voetbal in de zomer stil ligt, dan val je toch in een zwart gat. Dan mis ik het spelletje, maar ook de meiden. Ik ben blij dat we weer zijn begonnen.”

Tekst: Gerrit Tenkink
Teamfoto: Foto Veldman
Actiefoto: Ella van den Berg