Nieuwe mountainbikeclub in Epe

1829
Gerrit de Groot (links) en Marcel Commandeur zijn de gangmakers van de nieuwe mountainbikeclub MTB Club Epe.

Epe heeft een nieuwe mountainbike-club: MTB Club Epe. Vorig jaar ontstond het idee bij Epenaar Gerrit de Groot, maar dit voorjaar gaf hij het idee verder vorm en sinds juli is de club bij wielerbond NTFU aangesloten en is de naam officieel vastgelegd. “We willen een club zijn voor jong en oud, voor meiden, jongens, mannen en vrouwen. Iedereen is welkom.”

Gerrit, zelf enthousiast mountainbiker, was in zijn zoektocht naar aansluiting bij een club in de omgeving niet tevreden. “Al langere tijd fiets ik met een groepje vrienden op zondagochtend door de Eper bossen, maar wil je bijvoorbeeld als jongere het bos in, dan is er geen georganiseerde club met leeftijdsgenoten in Epe. Overigens willen we graag een club zijn voor alle leeftijden. Als ik zondagochtend in het bos fiets, dan zie ik veel kleine groepjes, of vaders met hun zoon of dochter. En kijk op Strava; daar zie je veel fanatieke plaatsgenoten, soms in groepjes, maar ook vaak alleen. Volgens mij is het dan veel leuker om je aan te sluiten bij een club. Nieuwe gezichten, maar ook nieuwe routes. Bovendien leer je van elkaar”, zegt Gerrit, die ook nog maar eens wijst op de prachtige omgeving. “Niks is mooier dan op zondagochtend het bos in en op een sportieve manier genieten van de natuur.”

Clinic
Over leren gesproken; een van de eerste initiatieven van de nieuwe club is een clinic op vier zondagen vanaf 6 oktober van 10.00 tot 13.00 uur. Ervaren mountainbikers Annemieke van Loon en Matthijs Wagenaar verzorgen de clinic, waarbij ze deelnemers de beginselen van het mountainbiken bijbrengen. “Het is een initiatief van de NTFU, Start2Bike genaamd, waarbij je de techniek bijschaaft om vervolgens met een vertrouwd gevoel op pad te kunnen. Je kunt je voor € 37,50 inschrijven voor vier zondagachtenden. Als je je vooraf aanmeldt en je hebt geen fiets, dan zorgen wij dat er een fiets klaarstaat.”

Op dit moment telt de club 22 leden, maar Gerrit verwacht dat dit aantal gaat groeien. “Uiteindelijk hoop ik dat we zover doorgroeien dat we groepen kunnen maken. We zitten te denken aan leeftijdscategorieën, maar ook aan niveaugroepen.”

Een van de eerste fietsers die zich aanmeldde bij de nieuwe mountainbikeclub was Marcel Commandeur. Hij bood direct een ruimte aan bij zijn bakkerij aan de Hoofdstraat 144 als ‘honk’ en uitvalsbasis voor de wekelijkse tochtjes. “Ik herken precies wat Gerrit zegt. Er is hier in Epe geen echte club met mountainbikers voor alle leeftijden. Als kinderen willen fietsen, dan moeten ze met pa of ma mee. Op een gegeven moment vind je dat niet leuk meer en wil je met leeftijdsgenoten. Hoe eerder je begint, hoe beter het is”, zegt Marcel die nog een ander punt aantipt dat hem aanspreekt. “We willen als club zo min mogelijk verplichtingen. We gaan geen wedstrijden of toertochten organiseren, want dan moet je als lid weer allerlei extra klussen uitvoeren. Gewoon lekker fietsen en genieten van de omgeving, daar gaat het om. En na afloop kunnen de liefhebbers hier nog even napraten onder het genot van een kop koffie.”

www.mtbclubepe.nl

Foto en tekst: Gerrit Tenkink