‘Kunstenaars uit de regio exposeren in Kunstkamer Vaassen’

1348

Een nieuwe expositie in Kunstkamer Vaassen. Bijzonder is het feit dat deze keer kunstenaars uit Vaassen en Apeldoorn aan deze tentoonstelling meedoen. De expositie start zaterdag 7 september (vanaf 13.00 uur) en toont een grote afwisseling van disciplines en technieken. De tentoonstelling loopt tot en met zondag 29 september.

Beeldend kunstenaars uit Vaassen en Apeldoorn. Deelnemers zijn: Diny Toom, Wilma de Hamer, Hans van der Wateren, Lot Kreeftenberg, Cor de Hamer en Monique van den Bosch.
Deze expositie heeft een verrassende opzet, waarbij geschilderd porselein, keramiek, fotografie, grafiek, schilderijen, tekeningen en  veel sieraden te zien zijn.

Diny Toom: zij heeft een opleiding tot edelsmid gehad aan Academie van Arnhem en heeft zich later gespecialiseerd in het beschilderen van porselein. Dat gebeurt op geglazuurd porselein met een speciale porseleinverf, waarbij de verf op 800 graden wordt ingebrand. Deze techniek past Diny Toom ook toe op de door haarzelf ontworpen sieraden. Zij maakt hangers, ringen en broches. Het beschilderde porselein heeft een fantasierijke en kleurrijke beeldtaal, waarin detaillering en gevoel voor kleur belangrijk zijn.

Wilma de Hamer maakt sieraden naar eigen ontwerp. Deze kenmerken zich door de toepassing/combinaties van diverse technieken en materialen. Bij de technieken maakt zij gebruik van onder meer smeden, drijven, emailleren en glasfusion. De metalen zilver, titanium, alpaca, koper en messing worden vaak gebruikt voor hangers, ringen, broches en oorbellen. Deze zijn afgewerkt met edelstenen, zoetwaterparels, emaille e.a. In het metaal zoekt Wilma de Hamer vaak naar een structuur, waarbij zij een geheel eigen inspiratie volgt.

Hans van der Wateren werkt in atelier ‘De Enk’ te Vaassen en is edelsmid. Hij ontwerpt en maakt sieraden, alsmede kleine siervoorwerpen van edel- en onedel metaal. Zijn werk kenmerkt zich door een ambachtelijke toepassing van diverse oude technieken die in de edelsmidkunst door de eeuwen zijn gebruikt. Vorm en lijnvoering variëren van strak eigentijds naar glooiend klassiek. Bij de toepassing van edelstenen worden deze in fantasierijke vormen geslepen. Hans van der Wateren werkt naar eigen ontwerp maar ook in opdracht. Tevens geeft hij in zijn atelier workshops edelsmeden.

Lot Kreeftenberg: zij gebruikt afwisselend schilder-, druk- en tekentechnieken, waarbij het experiment belangrijk kan zijn. In elke techniek kan zij een andere dimensie van haar creativiteit kwijt. In het etsen kan zij haar liefde voor tekenen vormgeven, terwijl het schilderen een passie voor kleuren mogelijk maakt. In grote zwart/wit tekeningen is veel gevoel aanwezig. Qua stijl werkt Lot Kreeftenberg tussen abstract en figuratief. Naast vrij werken kan ook een thema of idee belangrijk zijn. Zij geeft tevens veel lessen in tekenen en schilderen in haar atelier en in creatieve werkplaatsen.

Cor de Hamer heeft een passie voor fotografie en toont hierin een zeer grote veelzijdigheid. Hij wordt onder meer geboeid door de stad en haar architectuur, de industrie, de natuur, de atmosfeer en  maakt graag portretten van mensen. De natuur, vooral de Veluwe, vormt een grote inspiratiebron. Hij is geboren en getogen op de Veluwe en fotografeert hier vaak. Beelden van zonlicht, atmosfeer,  licht, mist en wolken in een mooi landschap probeert Cor de Hamer met de digitale camera te ontdekken en als beeld vast te leggen.

Monique van den Bosch: zij maakt bouwwerken van keramiek en houdt van een grote verscheidenheid van vorm en structuur in de natuur. Thema’s zijn in haar werk belangrijk, waarbij ritme en herhaling opvallend aanwezig zijn. Zij experimenteert graag met glazuur (oxides), waarbij een temperatuur van 1250 graden gebruikt wordt. Het raku stoken, een oude Japanse techniek, is een favoriete manier van werken. Bij deze stookwijze craqueleert de keramiek. De nieuwste ontdekking van Monique van den Bosch is glass fusion. Experimenten vindt men terug in ‘bushokjesglas-lichtschalen’.

De kunstkamer is op iedere zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur geopend voor het publiek (telefonisch kan ook een andere afspraak gemaakt worden).
Adres: hoek ter Heerdtspad 14 en de Torenstraat (nabij Deka-supermarkt en het dorpscentrum). De ingang van de kunstkamer bevindt zich aan de Torenstraat.

Kunstkamer Vaassen zal tevens present zijn op de Pleinmarkt 2019 te Epe op zaterdag 14 september as. (10.00-15.00 uur).

Afbeeldingen: het ‘portret met sieraden’ is van Hans van der Wateren en de ‘tekening’ is van Lot Kreeftenberg.