Actieve zomer bij Hagedoorns Plaatse

979

Als het aan Hagedoorns Plaatse ligt wordt het dit jaar weer een actieve zomer bij het museum, waarin  van alles te doen is voor jong en oud. Liefhebbers van wandelen, kinderen die van knutselen en spelletjes houden en grote of kleine smulpapen komen aan hun trekken.

Kopermolenwandeling
In samenwerking met de Bekenstichting organiseert Veluws Museum Hagedoorns Plaatse een wandeling naar de Kopermolen in Zuuk. De gids vertelt onderweg over de belangrijke rol die het water van het bijzondere bekenstelsel in de vroegere en  huidige tijd speelt om de molenraderen te laten draaien. Alleen voor de deelnemers van deze excursie is de monumentale Kopermolen opengesteld. Op vrijdagmiddag 12 juli, vrijdag 9 augustus en zaterdag 14 september start de wandeling om 14.00 uur vanaf het museum aan de Ledderweg 11 in Zuuk. De route is ongeveer 5 kilometer lang. De prijs voor deelname bedraagt € 6,50. Het is nodig om van te voren aan te melden via telefoonnummer 0578-627162 vanwege de beperkte ruimte in de molen.   

Kindermiddagen
Voor kinderen tot en met 12 jaar organiseert  Veluws Museum Hagedoorns Plaatse deze zomer zes speciale kindermiddagen. Die zijn op woensdag 24 juli, 31 juli, 7 augustus, 14 augustus, 21 augustus en 28 augustus.
De kinderen kunnen al vanaf 13.00 uur terecht om zich te verkleden als boer of boerin. Om 13.30 uur begint het programma met een korte rondleiding door de boerderij van Hagedoorns Plaatse. Daarna gaan ze aan de slag met Oudhollandse spelletjes en allerlei doeactiviteiten. Deelname kost € 5,50 per kind. Daar is ook sap en koek bij inbegrepen.

Beleef de Culturen – preuverie en meer
Op zaterdag 31 augustus organiseert Veluws Museum Hagedoorns Plaatse het jaarlijkse Beleef de Culturen-festival.  Liefhebbers van lekkere inheemse of exotische hapjes kunnen bij de verschillende kramen op het terrein van alles proberen, van kruudmoes en poffertjes tot roti en babi pangang. De poorten van het terrein gaan om 10.30 uur open en sluiten om 16.00 uur. Er is een speciaal activiteitenprogramma voor de kinderen en er komt een bijzondere clown op bezoek!

Tentoonstellingen
Van 1 juli tot en met 30 september is het Veluws Museum zes dagen per week geopend van dinsdag tot en met zondag. Naast de historische boerderij zijn er drie bijzondere exposities te zien.
Het Kamper zilver van streekdrachtverzamelaar Rein Lotterman blinkt de bezoeker tegemoet. Zestig klederdrachtpoppen van prinses Juliana uit de collectie van de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis van Oranje konden bij uitzondering worden geleend om tentoongesteld te worden tussen de streekdrachten die in het bezit zijn van Hagedoorns Plaatse. Jachtopzichter en gepassioneerd amateurfotograaf Jan Huttinga maakte een serie prachtige foto’s (zie ook de foto bij dit artikel) van het wild op de Veluwe en toont ze nu in het museum. De drie genoemde exposities blijven tot en met 21 december te zien.

Markten
Veluws Museum Hagedoorns Plaatse gaat deze zomer ook de boer op en is onder meer te vinden met een kraam op de Bijenmarkt op 7 augustus naast het Gemeentehuis in Epe, op 9 en 10 augustus op de Meerveld-landdagen in Apeldoorn en op woensdag 14 augustus op de Vossenberg Streekmarkt bij partycentrum en camping De Vossenberg in Epe.

www.hagedoornsplaatse.nl